Teraz jest piątek, 2 stycznia 2026, 15:30

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: cewka Minelab DD 18,75 kHz 10,5"
PostNapisane: poniedziałek, 2 lutego 2009, 14:03 
Moderator
Moderator

Witam!
Prawie zawsze chodzę na cewce DD 7,5 kHz 10,5"; zastanawiam się więc czy coś ciekawego mnie nie omija i czy może warto by sobie założyć DD 18,75 kHz 10,5" ? Chodził ktoś z nią przez dłuższy czas i mógłby podzielić się doświadczeniami?
Szczególnie interesują mnie wypowiedzi tych z Was, którzy mieli okazję dokładnie sprawdzić jakąś powierzchnię cewką 7,5 kHz, a potem 18,75 kHz, czy dzięki temu udało się coś jeszcze złowić?

Pozdrawiam
Paweł

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 3 lutego 2009, 01:40 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Domyslam sie, chodzi o X-terre 50/70. Cewka DD 7,5 kHz 10,5" z racji czestotliwosci i wymiarow jest dobra sonda uniwersalna. Dla przedmiotow malych i slabo przewodzacych lepsza bedzie 18,75 kHz. Jednak rozmiar 10.5'' nie pasuje najlepiej do wysokiej czestotliwosci (duza cewka= mniejsza czulosc na drobnice i wiekszy efekt maskowania w zasmieconym zelazem terenie). Po prostu roznica w stosunku do DD 7,5 kHz 10,5" bedzie niewielka. Jakbys mial koncentryczna 9'' 7,5 lub 3 kHz to mozna by sie jeszcze zastanawiac. Ja ze swojej strony polecam eliptyczna 10.5 x 5'' 18,75 kHz. Jest to cewka, ktora bardzo lubie i przewaznie uzywam. Zasiegi niewiele odbiegaja od 9'' 7,5 khz, bardzo dobra czulosc i selektywnosc w zasmieconym terenie a eliptyczny ksztalt pozwala na szybkie posuwanie sie do przodu przy przemiataniu. Jest jeszcze 6'' 18,75 khz. Na zasmieconym polu moze spisywac sie jeszcze lepiej niz eliptyczna jednak jest to juz cewka specjalistyczna i chodzenie z nia na co dzien jest dosc klopotliwe ze wzdledu na szybkosc szukania.

Jesli chodzi o powtorne przeszukanie tego samego terenu roznymi cewkami, to zdarzyla mi sie taka sytuacja - ciekawy fragment pola 10 na 15m przeszukany kilka godzin X-terra z 9'' 7,5 khz i explorerem z 10.5''. Po calkowitym wyczyszczeniu pola zmienilam cewke na eliptyczna 18 khz i pojawilo sie jeszcze sporo nowych sygnalow. Mam jednak wrazenie, ze istotniejsza byla tu zmiana wielkosci i ksztaltu cewki niz czestliwosci. Teren byl dosc zasmiacony a explorer tez zaczal znajdowac fanty po zmiane sondy na mniejsza.

pozdrawiam
Arek

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 3 lutego 2009, 02:14 
Moderator
Moderator

arek napisał(a):
Domyslam sie, chodzi o X-terre 50/70. Cewka DD 7,5 kHz 10,5" z racji czestotliwosci i wymiarow jest dobra sonda uniwersalna. Dla przedmiotow malych i slabo przewodzacych lepsza bedzie 18,75 kHz. Jednak rozmiar 10.5'' nie pasuje najlepiej do wysokiej czestotliwosci (duza cewka= mniejsza czulosc na drobnice i wiekszy efekt maskowania w zasmieconym zelazem terenie). Po prostu roznica w stosunku do DD 7,5 kHz 10,5" bedzie niewielka.

Arku dziekuję za odpowiedź!
W moim przypadku to X70. Rok temu wyposażyłem sie już w 2 cewki DD 7,5 kHz 10,5" i 18,75 kHz 10,5". Troszeczkę się dziwię, że rozmiar 18ki ma negatywny wpływ na jej właściwości, w końcu chwalone za swa czułość na kolor Tesorzaki też maja porównywalne rozmiary cewek i pracują na wysokich częstotliwościach rzędu 14,5khz dla Cibolki czy Vaquero lub 17.5khz dla Tejona, aczkolwiek świadom jestem, ze są to koncentryki i absolutnie nie chcę porównywać tych dwóch konstrukcji (Terra i Tesoro) ale myślałem, że jakaś prawidłowość tutaj będzie zachowana.

Mnie generalnie nurtuje problem kolorków (wcale nie koniecznie małych i na nie zaśmieconym terenie) ale ustawionych pionowo (lub prawie pionowo do cewki), które wobec ich nikłej powierzchni odbijania można uznać za drobnicę i (tu hipotetyzuję) uciekają one DD 7.5kHz jako niezauważone...cóż myślałem,że DD 18,75 kHz 10,5" mogła by te (hipotetyczne) braki wyrównać.

Ze smutkiem również przyznaję, że testy powietrzne (boratynka ustawiona wąska krawędzią), które wykonałem, wskazują iż obie cewki nie różnią się zasięgiem, aczkolwiek świadom jestem wadliwości testów powietrznych.

Zastanawia mnie również fakt ciszy w okół cewki DD 18,75 kHz 10,5" na najróżniejszych forach - czyżby nieudany produkt?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 3 lutego 2009, 03:29 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Cewki tesoro sa jednak troche mniejsze i co wazniejsze to koncentryki. I z tego wzgledu, ze "weziej biora" powinny lepiej sie spisywac w zasmieconym terenie.

Cytuj:
Mnie generalnie nurtuje problem kolorków (wcale nie koniecznie małych i na nie zaśmieconym terenie) ale ustawionych pionowo (lub prawie pionowo do cewki), które wobec ich nikłej powierzchni odbijania można uznać za drobnicę i (tu hipotetyzuję) uciekają one DD 7.5kHz jako niezauważone...cóż myślałem,że DD 18,75 kHz 10,5" mogła by te (hipotetyczne) braki wyrównać.

W tym wypadku masz jak najbardziej racje. Powinna to byc cewka idealna do malych kolorkow w nie zasmieconym terenie, monet na sztorc, itp. Moj sceptycyzm w stosunku do tej sondy wynika z faktu, ze wiekszosc ciekawych pol na ktorych szukalem byla mocno zasmiecona zelazem. Musze sie jednak przyznac, ze nie uzywalem tej cewki i byc moze moje obawy sa nieuzasadnione.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 4 lutego 2010, 13:28 
Specjalista
Specjalista

Witaj Pawlor pozdrawiam i coś tam dodam od siebie. Otóż jestem akurat w posiadaniu cewki 18,75kHz DD 10,5 i powiem tak hulam jedynie na tej cewce. Posiadam także cewkę 7,5 kHz DD 10,5 i cóż próbowałem sprawdzać teren który został już przeszukany przeze mnie 18-tką z bardzo marnym skutkiem. Lepiej wychodziło mi bym pomimo przejścia terenu z 18-ką wrócił się ponownie na ten sam teren i nadal szukał 18-ką. Dlatego też zdecydowałem się ją wystawić do zamiany względnie sprzedaży. Akurat mam tu u siebie małą ekipę która tak jak ja ma takie hobby i rzadko się zdarza bym na wyjazd jechał sam. ( bardzo rzadko ) I tak kolesie wyposażeni są w X 70 i Proximki. Niestety ( a może na szczęście ) jedynie ja jestem w posiadaniu 18-tki i pomimo przetaczania się przez miejscówkę całej hordy kumpli X-70 wyposażone w standardowe cewki 7,5 kHz mogą sobie przede mną hulać do upadłego, gdyż idąc po nich cała drobnica jest wyłuskiwana przez moją 18-tkę. ( ustawienia allmetal, czułość 26, strojenie bez nastawy aktualizacji (śledzenia ) - stroję się do gruntu raz przed przeszukiwaniem terenu - i tu rada - nad sygnałem który tylko czasem daje przebicia na kolor zatrzymuję się dłużej i staram się go zbadać z tzw różnych stron podejścia, gdy sygnały są raz na metal raz na kolor tak 50% na 50% lub nawet 75%na 25% wolę zdjąć warstwę ziemi lub kopnąć dołek by sprawdzić je dokładnie - w 40% jest to trafienie w mały kolorek - polecam sam się zadziwiłem gdy po kilku takich zabiegach moja kolekcja małych sreberek zaczęła szybko wzrastać a moi kolesie zielenieli z wściekłości.)więc jak widać chodzenie z 7,5 kHz już mnie wcale nie cieszy a cewka leżakuje od roku w pudełku. Teraz zastanawiam się nad kupnem 18-tki 9" koncentrycznej i sprawdzanie miejscówki za pomocą DD a następnie koncentrycznej. Gdy zakup się powiedzie dam znać o wynikach. pozdrawiam gepo

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 4 lutego 2010, 13:31 
Specjalista
Specjalista

A czy w Twoim przypadku Pawlor po roku się coś zmieniło - jakieś spostrzeżenia, porady, sukcesy z 18-tką

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 5 lutego 2010, 19:16 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Witam
co do wypowiedzi, to zgadzam się z kolegą GEPO. Opisywane dwie cewy posiadam od dwóch lat i ok 1000 h w terynie ;) .Z tego co zauważyłem mogę stwierdzić, że cewka 18,75 khz kopie płyciej od 7,5 khz. Dane na sprzęt terra X50, z którym obecnie współpracuje. Cewa 18,75 na głowę bije drugą pod wlędem super małych cieniutkich srebnych blaszek [denarków], ale na grubsze midziaki i duże srebera lepiej sprawuje się 7,5 głebsza. Polecam chodzić na all i sprawdzać każdy skrajny sygnał na kolor i skrajne ledwo słyszalne na skraju zasięgu.Polecam również jeśli to możliwe, poprawić w lepszych warunkach wilgotnościowych po deszczach, ten sam teren no i rok po roku.Na nowe tereny zawsze wybieram się z 18,75 jako standardową i jak coś jest to poprawiam drugą jeśli to możliwe i mam jeszcze chęci i śiłę.
Pozdrawiam i sukcesów sobie i wszystkim życzę :piwo :za .Antak.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 5 lutego 2010, 21:30 
Specjalista
Specjalista

To fakt, tu się w pełni zgadzam z Antkiem. Wpływ wilgoci jest bardzo znaczący na efekty. Na początku myślałem, że to czysty przypadek, że akurat po deszczu na sprawdzanym przeze mnie miejscu, wyskoczyło dość sporo kolorków, jednak ponowne sprawdzanie tej samej miejscówki potwierdziło że gdy gleba jest wilgotna ( jakimś dziwnym trafem ) strzałów jest więcej. Czym ponownie potwierdziliśmy ogólnie znane stwierdzenie że czesanie tych samych miejsc ( niby już sprawdzonych ) jest jak najbardziej wskazane. Hej Pawlor, jakieś milczenie z Twojej strony widać. Czyżby nie korciło Cię podzielenie się swoimi spostrzeżeniami, czy też odpuściłeś sobie zakup 18-ki???

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 5 lutego 2010, 22:22 
Chorąży
Chorąży

Proponuję rezygnację z zakupu dodatkowej cewki, a przejście na Exa Pro. Owszem cena będzie większa niż Terka 7,5 +18,75 ale są dodatkowe korzyści, tu jednak proponuję fora... Ja tak zrobiłem, miałem mało czasu przed Zimą ale po dwóch wyjściach stwierdziłem słuszność zakupu. Tzw snajperki, są na pewno super, ale to sprzęt dla profesjonalistów, albo ludzi mających już stare miejscówki super bogate a przy tym fest zaśmiecone, do dokładnego wysprzątania. Jeśli chodzi się "tu i tam" to nie ma to sensu, pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 6 lutego 2010, 00:22 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Witam kumpel ma f 75 i uważam z tego co zaobserwowalem, że to super sprzęcior na mini kolor,ale ja mogę to tylko porównać do X 50 ale to nie ta liga.Jak już ktoś coś tam innego proponuje.Tylko z jakością wykonania Fischerków coś słabo.To tylko moje prywatne odczucie.
Pozdrawiam Antek.
Ps.Poza tym szczęście,i setki g i H w terenie,oraz zgranie ze sprzętem i wytrwałość daje efekty.
Gepo Koncetryka 18,75 miałem nie polecam.Więcij fałszywych sygnałów na wysokiej czółości.Pomyślałbym o snajperce dd 18,75,na razie takiej nie mam,ale mnie korci na zaśmiecine miejsca.Kumpel ma ale do fiszerka i na śmietnisku daje rade.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 6 lutego 2010, 00:41 
Moderator
Moderator

gepo napisał(a):
... Wpływ wilgoci jest bardzo znaczący na efekty. Na początku myślałem, że to czysty przypadek, że akurat po deszczu na sprawdzanym przeze mnie miejscu, wyskoczyło dość sporo kolorków, jednak ponowne sprawdzanie tej samej miejscówki potwierdziło że gdy gleba jest wilgotna ( jakimś dziwnym trafem ) strzałów jest więcej...?

Też tak kiedyś myślałem, kiedyśmy z atyllą na pewnej świeżo zaoranej, suchej miejscówce nie odkryli pewnej przypadłości minelabskiej. Zero sygnałów do czasu aż nie zrobilim małego myku i zaczęło pokazywać :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 6 lutego 2010, 00:52 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Najlebsze efekty mokro no i odestane poletko nie świeżo po oranku.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 6 lutego 2010, 08:37 
Specjalista
Specjalista

eme5 napisał(a):
gepo napisał(a):
... Wpływ wilgoci jest bardzo znaczący na efekty. Na początku myślałem, że to czysty przypadek, że akurat po deszczu na sprawdzanym przeze mnie miejscu, wyskoczyło dość sporo kolorków, jednak ponowne sprawdzanie tej samej miejscówki potwierdziło że gdy gleba jest wilgotna ( jakimś dziwnym trafem ) strzałów jest więcej...?

Też tak kiedyś myślałem, kiedyśmy z atyllą na pewnej świeżo zaoranej, suchej miejscówce nie odkryli pewnej przypadłości minelabskiej. Zero sygnałów do czasu aż nie zrobilim małego myku i zaczęło pokazywać :)

Eme, co to za myk ?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 6 lutego 2010, 10:19 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Ktoś, kiedyś napisał że na przeszukanym x-terrą 70 polu zaczęły wychodzić nowe fanty gdy zmniejszył znacznie czułość, kolorki leżące pod powierzchnią dopiero wtedy stały się widoczne dla wykrywacza..może o to chodzi, warto sprawdzić.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 7 lutego 2010, 22:36 
Specjalista
Specjalista

no właśnie Eme - podziel się tymi wieściami o MYKU - Jak się powiedziało A,, powiedz i B. Po to są w końcu te fora by się zdobytą wiedza podzielić. Pozdro. Czy mówisz o tym co kolega Melich?

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]