Khorne napisał(a):
Nie ma odważnych to ja się wyrwę. :)
GAIN-na max czyli 99 (chyba ze zaczyna głupieć i dziwnie się zachowywać zmniejszam do ustania epileptycznych objawów)
DISKRIM-zależy od tego czego szukam i w jakim terenie ale nie przeskoczyłem 30
GND BALL i tu zaczynają się schodki :( instrukcja podaje 2 rodzaje dostrajania do gruntu, z racji ze jestem troszkę leniwy ustawiam w następujący sposób
Trzymając cewkę oko 15 cent nad ziemią pokrętełko DISKRIM na AM
1. TRESH sobie kręcę (nie za wiele w lewo w prawo i ustawiam sygnałek tak żeby nie był zbyt głośny (taki ledwo słyszalny)
2. Pompując wykrywką wciskam przycisk PHASE LOCK i po kilku "pąpnięciach??" puszczam (przycisk oczywiście nie wiatry czy wykrywkę )
wracając do schodków mam pytanie do jakiegoś bardziej zaznajomego z f5 i wykrywaczami ogólnie czy robie dostrajanie właściwie.
Z reguły ustawia mi się wartość w przedziale od 60 do 80
co do innych ustawień to zostaje TONES który ustawiam na 3 najbardziej mi te dźwięki pasuje
Problem mam taki ze jak już pisałem nie jestem pewien czy dobrze dostrajam wykrywacz do gruntu, co wydaje mi się jest istotne.
reszta problemów to bolączka chyba wielu wykrywek czyli piszczy na kolorek a tam zardzewiałe "coś" :(
Pozdrawiam kolegów fisher-kowców i czekam na wasze opinie i spostrzeżenia
Khorne u mnie gain tak samo ;) 99
diskrim też z tym że jak juz mam sygnał to często krecę
gnd ball-masz instrukcje z vikinga?jaki jest drugi sposób dostrojenia i to pokrętło sie wciska,nie wiesz po co?
jezeli chodzi o sygnał wiodący to przy ustawieniu na max + raczej nie da sie chodzic czesto ustawiam na 0 lub +1
czy zauważyłes takie zjawisko:właczasz sprzęt,ustawiasz,popierduje i za minute dwie sie uspokaja ale jak chcesz znowu przestawić któryś z parametrów to znowu sie wzbudza?