Teraz jest piątek, 23 stycznia 2026, 01:38

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Fisher F5
PostNapisane: poniedziałek, 9 lutego 2009, 10:25 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Witam
Zakładam temat o sprzecie jak w temacie,uzytkowników jest prawdopodonie mało ale spostrzeżenia i problemy na pewno jakieś są.
na początek prosiłbym pisać na jakich ustawieniach chodzicie i z czym macie problem.
pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 9 lutego 2009, 15:11 
Generał Broni
Generał Broni

Troszkę poszukaj bo już na temat tego detektora było co nieco na forum...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 9 lutego 2009, 15:18 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Nie ma odważnych to ja się wyrwę. :)
GAIN-na max czyli 99 (chyba ze zaczyna głupieć i dziwnie się zachowywać zmniejszam do ustania epileptycznych objawów)
DISKRIM-zależy od tego czego szukam i w jakim terenie ale nie przeskoczyłem 30
GND BALL i tu zaczynają się schodki :( instrukcja podaje 2 rodzaje dostrajania do gruntu, z racji ze jestem troszkę leniwy ustawiam w następujący sposób
Trzymając cewkę oko 15 cent nad ziemią pokrętełko DISKRIM na AM
1. TRESH sobie kręcę (nie za wiele w lewo w prawo i ustawiam sygnałek tak żeby nie był zbyt głośny (taki ledwo słyszalny)
2. Pompując wykrywką wciskam przycisk PHASE LOCK i po kilku "pąpnięciach??" puszczam (przycisk oczywiście nie wiatry czy wykrywkę )
wracając do schodków mam pytanie do jakiegoś bardziej zaznajomego z f5 i wykrywaczami ogólnie czy robie dostrajanie właściwie.
Z reguły ustawia mi się wartość w przedziale od 60 do 80

co do innych ustawień to zostaje TONES który ustawiam na 3 najbardziej mi te dźwięki pasuje

Problem mam taki ze jak już pisałem nie jestem pewien czy dobrze dostrajam wykrywacz do gruntu, co wydaje mi się jest istotne.
reszta problemów to bolączka chyba wielu wykrywek czyli piszczy na kolorek a tam zardzewiałe "coś" :(
Pozdrawiam kolegów fisher-kowców i czekam na wasze opinie i spostrzeżenia

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 9 lutego 2009, 15:22 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

damiano napisał(a):
Troszkę poszukaj bo już na temat tego detektora było co nieco na forum...

jeden sensownie zaczynający się temat który stał się dyskusja na temat słuchawek bezprzewodowych to faktycznie "co nieco" bo delikatnych wzmianek w tematach o innych wykrywkach liczyć nie wypada. A że troszkę czasu minęło to może ktoś będzie miał jakieś nowe spostrzeżenia, informacje, albo uwagi.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 10 lutego 2009, 10:13 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Khorne napisał(a):
Nie ma odważnych to ja się wyrwę. :)
GAIN-na max czyli 99 (chyba ze zaczyna głupieć i dziwnie się zachowywać zmniejszam do ustania epileptycznych objawów)
DISKRIM-zależy od tego czego szukam i w jakim terenie ale nie przeskoczyłem 30
GND BALL i tu zaczynają się schodki :( instrukcja podaje 2 rodzaje dostrajania do gruntu, z racji ze jestem troszkę leniwy ustawiam w następujący sposób
Trzymając cewkę oko 15 cent nad ziemią pokrętełko DISKRIM na AM
1. TRESH sobie kręcę (nie za wiele w lewo w prawo i ustawiam sygnałek tak żeby nie był zbyt głośny (taki ledwo słyszalny)
2. Pompując wykrywką wciskam przycisk PHASE LOCK i po kilku "pąpnięciach??" puszczam (przycisk oczywiście nie wiatry czy wykrywkę )
wracając do schodków mam pytanie do jakiegoś bardziej zaznajomego z f5 i wykrywaczami ogólnie czy robie dostrajanie właściwie.
Z reguły ustawia mi się wartość w przedziale od 60 do 80

co do innych ustawień to zostaje TONES który ustawiam na 3 najbardziej mi te dźwięki pasuje

Problem mam taki ze jak już pisałem nie jestem pewien czy dobrze dostrajam wykrywacz do gruntu, co wydaje mi się jest istotne.
reszta problemów to bolączka chyba wielu wykrywek czyli piszczy na kolorek a tam zardzewiałe "coś" :(
Pozdrawiam kolegów fisher-kowców i czekam na wasze opinie i spostrzeżenia

Khorne u mnie gain tak samo ;) 99
diskrim też z tym że jak juz mam sygnał to często krecę
gnd ball-masz instrukcje z vikinga?jaki jest drugi sposób dostrojenia i to pokrętło sie wciska,nie wiesz po co?
jezeli chodzi o sygnał wiodący to przy ustawieniu na max + raczej nie da sie chodzic czesto ustawiam na 0 lub +1

czy zauważyłes takie zjawisko:właczasz sprzęt,ustawiasz,popierduje i za minute dwie sie uspokaja ale jak chcesz znowu przestawić któryś z parametrów to znowu sie wzbudza?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 10 lutego 2009, 10:38 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Instrukcje mam. Wczoraj nawet kilka razy czytałem o dostrajaniu do gruntu i jak nie bardzo obczaiłem tak dalej niepanimaju. I doszedłem do wniosku ze robiłem źle :/ :sciana Otóż Metoda 1: wg instrukcji pompując cewką góra-dół wciskamy przycisk PHASE LOCK i dodatkowo kręcimy pokrętłem GND BAL tak aby sygnał wiodący przy oddalaniu cewki od ziemi wzrastał jeszcze nie próbowałem ale będzie ciężko z racji umiejscowienia przycisku PHASE LOCK i pokrętła GND BAL z jednoczesnym pompowaniem wyrywką.
Metoda 2 szybsza ale mniej dokładna to pompując wykrywką kręcimy pokrętłem GND BAL tak aby wartość wyświetlana w lewym dolnym rogu równa była tej z prawego dolnego czyli PHASE.
Jakby co to jutro postaram się wkleić skan instrukcji odnośnie dostrajania do gruntu.
Co do popiardywania to tylko po włączeniu przez kilkanaście-kilkadziesiąt sekund a później już spokój.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 10 lutego 2009, 10:55 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

chyba mamy inne instrukcje,u mnie zalecaja przytrzymac pahe lock i pompowac:)
nie wiem po co to pompowanie,wydaje mi sie niepotrzebne.przyciskajac phase i nie pompujac i tak sie dostraja to danego poziomu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 10 lutego 2009, 11:08 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

siemens napisał(a):
chyba mamy inne instrukcje,u mnie zalecaja przytrzymac pahe lock i pompowac:)
nie wiem po co to pompowanie,wydaje mi sie niepotrzebne.przyciskajac phase i nie pompujac i tak sie dostraja to danego poziomu.

wg instr. pompowanie pozwala wykrywaczowi zebrać właściwe pomiary (bez pompowania wartości będą przekłamane )

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 10 lutego 2009, 11:22 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

tylko jak pompowac przyciskac phase i kręcic :)
ja dzisiaj takze sprobuje go dostroic i przeczytam instrukcje przy okazji ponownie.
myslales o innej cewce?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 10 lutego 2009, 12:56 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Pytałem się o inne cewki w sklepie jak kupowałem wykrywacz ale sprzedawca poinformował nie ze nie ma obecnie innych w sprzedaży i chyba
sie wiele od tamtego czasu nie zmieniło :(

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 10 lutego 2009, 19:32 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

khorne chodzisz na akumalatorkach czy alkalicznych i jak ci wskaźnik batrii dziala?
mi na akumulatorkach szybko pokazuje spadek ale byc moze to przez napiecie 8,4

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 11 lutego 2009, 15:31 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Na alkaicznych na jednym komplecie śmigam ok 12-15 godzi i zeszła jedna kreska, na aku się jeszcze nie zdecydowałem.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 12 lutego 2009, 17:44 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

wczoraj troche przemiatalem,i chyba w koncu zaczynam rozumiec fisherka,wyszło kilka fantow.
musze poszukac osłony na elektronike.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 12 lutego 2009, 19:16 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Czy możecie machnąć pięciogroszówką współczesną (obiegową) przed cewką??? Ciekawi mnie z jakiej odległości zaczyna widzieć monetę i czy wskazania ID się zmieniają ze zmianą odległości od cewki.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 12 lutego 2009, 19:38 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Jak sie wyrobie to dziś machnę parę testów i jutro coś zapodam. Jeśli chodzi o same zasięgi to w którymś z poprzednich tematów ad F5 ktoś przeprowadzał dość ciekawy tekścik i zamieścił wyniki.
siemens jak znajdziesz taki pokrowiec to daj znać (ostatnio zastosowałem foliową reklamówkę z supermarketu ale to jednorazowe rozwiązanie i nie za bardzo praktyczne :D aczkolwiek tonący "moknący" poszukiwacz brzytwy sie chwyta.)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]