Teraz jest sobota, 24 stycznia 2026, 00:43

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Minelab co wybrać?
PostNapisane: sobota, 21 lutego 2009, 20:42 
Plutonowy
Plutonowy

Planuję kupić nowy wykrywacz ze stajni Minelab.
Zaczynałem od sprzętu Jabel, potem był Bounty Hunter Lone Star.
Od 2lat chodzę z Sovereign Gt.
Szukam głównie kolorowej drobnicy monetki, biżuteria itp...
Zastanawiam się który spośród tych trzech wykrywaczy wybrać.
Zależy mi żeby był lekki (ach ten Sovereign Gt), dobrze wyważony,
dobry zarówno na pola orne jak i pastwiska również na plaże.
Preferuję wykrywacze łatwe w ustawieniu.

1.E-track.
2.Explorer se professional.
3.Safari.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Minelab co wybrać?
PostNapisane: sobota, 21 lutego 2009, 20:52 
Specjalista
Specjalista

uszy1983 napisał(a):
Szukam głównie kolorowej drobnicy monetki, biżuteria itp...

To domena praktycznie wszystkich Minelabów
uszy1983 napisał(a):
Zależy mi żeby był lekki (ach ten Sovereign Gt), dobrze wyważony,

Jest lepiej niż było kiedyś, za sprawą lżejszej cewki, ale pod tym względem żaden Minelab się nie wybija, są lepiej wyważone i lżejsze sprzęty, same Minelaby, z tych które wymieniłeś są do siebie pod tym względem bardzo podobne.
uszy1983 napisał(a):
dobry zarówno na pola orne jak i pastwiska również na plaże.

Pola swieżo zaorane są trudne dla wszystkich wykrywaczy, ale szczególnie dla wieloczęstotliwościowych. Ale orne nie musi znaczyć "zaorane przed godziną". Z każdą inną glebą te wykrywacze sobie poradzą bez problemu, a plaża to ich specjalność. Nie ma lepszych do nich, jeśli chodzi o stabilność i zasięg na plażę.
uszy1983 napisał(a):
Preferuję wykrywacze łatwe w ustawieniu.

Z wymienionych to Safari jest zdecydowanie łatwiejszy w ustawieniu od reszty, i mam tu na myśli zdecydowanie. A reszta to kwestia potrzeb i preferencji.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 22 lutego 2009, 03:42 
Forum Thesaurus - Użytkownik Zbanowany

Z tych trzech wykrywaczy E-trac jest najcięższy, ale najlepiej wyważony, co rekompensuje te kilka gram wagi, inne ustawienie chwytu powoduje że wykrywacz nie odrywa przyczepu mięśniowego w przedramieniu ;)
Explorer i Safari wagowo lżejsze, ale za to dziwnie wyważone :(
Z ustawieniami, nie wiem czy są aż tak trudne do opanowania, szczególnie jak się juz zrozumie do czego potrzebna która funkcja.

Jak Cię stać, to bierz E-traca lub poczekaj chwilę, bo coś słuchy chodzą o E-trac MkII...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 22 lutego 2009, 13:39 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Safari prosty w obsłudze, "logiczne" wyświetlanie dyskryminacji na linijce z nazwami metali - sprawdzone osobiście, nie ze słyszenia :), tamtych nie znam. Z Etrakiem, to zastanów się, czy kupujesz wykrywacz, żeby go obsługiwać, czy go kupujesz, żeby nim poszukiwać.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 22 lutego 2009, 13:47 
Generał Broni
Generał Broni

Armand napisał(a):
tamtych nie znam.

No to może rozsądniej byłoby nie wypowiadać się??? :drap

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 22 lutego 2009, 14:21 

Armand napisał(a):
Z Etrakiem, to zastanów się, czy kupujesz wykrywacz, żeby go obsługiwać, czy go kupujesz, żeby nim poszukiwać.

Mógłbyś rozwinąć?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 22 lutego 2009, 20:44 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Do rob_ka, Twoja ilość postów, wskazuje chyba na to, że swoją wypowiedź dedykujesz bardziej sobie, swoją uwagą nie wniosłeś żadnej opinii technicznej. Podejrzewam, że 3/4 Twoich postów jest taka sama. Włączaj się do dyskusji, kiedy chcesz kogoś czegoś nauczyć, bo od pouczania to mamy telewizję.
Etrack ma gniazdo do podłączenia komputera, celem wprowadzania własnych ustawień. Ja uważam, że firma, która produkuje zaawansowane wykrywacze daje sobie radę z odpowiednim oprogramowaniem. A jeżeli daje możliwość użytkownikowi wprowadzania zmian, to bardziej dba o jego zadowolenie, o jego satysfakcję bycia mózgiem wykrywacza, niż o jego wygodę poszukiwań. Po prostu schlebia jego ego, tacy użytkownicy też są i widocznie dla zaspokojenia ich potrzeb psychicznych produkowane są takie wykrywacze. W Safari też można spokojnie wycinać w dyskryminacji, w poszczególnych programach, niechciane przedmioty. Dlatego dalej podtrzymuję swoje pytanie: szukać czy obsługiwać?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 22 lutego 2009, 20:58 
Generał Broni
Generał Broni

To że E-Trac ma USB, to po prostu "signum temporis" naszych czasów.
W tej chwili wszystko co cyfrowe jest wyposażane w złącze USB.
Ale przecież producent nie przymusza do jego używania.

Kolego Armand - pewnie masz rację, ale nawet jeżeli tylko 25% moich postów wniosło coś wartościowego dla forum, to i tak jest wielokrotnie więcej niż w Twoim przypadku.
Zwłaszcza, że dziewięćdziesiąt kilka procent Twoich postów to czysta "mniemanologia stosowana", czyli "o wyższości wykrywaczy Armanda nad wykrywaczami wszystkich innych firm razem wziętych". Żałosne.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 22 lutego 2009, 22:06 
Specjalista
Specjalista

Armand napisał(a):
Etrack ma gniazdo do podłączenia komputera, celem wprowadzania własnych ustawień. Ja uważam, że firma, która produkuje zaawansowane wykrywacze daje sobie radę z odpowiednim oprogramowaniem. A jeżeli daje możliwość użytkownikowi wprowadzania zmian, to bardziej dba o jego zadowolenie, o jego satysfakcję bycia mózgiem wykrywacza, niż o jego wygodę poszukiwań. Po prostu schlebia jego ego, tacy użytkownicy też są i widocznie dla zaspokojenia ich potrzeb psychicznych produkowane są takie wykrywacze. W Safari też można spokojnie wycinać w dyskryminacji, w poszczególnych programach, niechciane przedmioty. Dlatego dalej podtrzymuję swoje pytanie: szukać czy obsługiwać?

Nie wiem z czego to wynika, ale dyskusja z Tobą jest o wiele bardziej rzeczowa na forum Proscana, niż na forum PS. Nie wiem czy przyjąłeś taktykę wyśmiewania wszystkiego na tym forum, jedno jest pewne, jeżeli chcesz w ten sposób osiągnąć coś poza ośmieszeniem własnej osoby i cieszeniem się, że inni marnują swój czas by prostować te wymysły, to raczej Ci się nie uda.

Każdy sprzęt ma swoje grono odbiorców, sprzęty proste są dla ludzi lubiących szukanie a nie wgłębiających się w sprawy techniczne, sprzety umożliwiające regulację każdego parametru są dla ludzi którzy się na tym znają i potrafią wykorzystać swoją wiedzę w praktyce. Ale to chyba każdy wie i jedynym powodem czemu piszę te oczywistości, jest Twoja bezsensowna uszczypliwość w stosunku do zachodnich sprzętów.

Dałeś się poznać z lepszej strony, mógłbyś to kontynuować.

Sugerujesz, że każdy wykrywacz powinien być prosty w obsłudze i posiadać minimum ustawień? To chyba równie bez sensu, jak zaprzestanie produkcji profesjonalnych aparatów fotograficznych, gdzie wszystko można regulować ręcznie, i produkować tylko tzw. "małpki" czy "idotenkamery" których obsługa sprowadza się do wybrania "programu" pod tytułem portret, krajobraz, "u babci na imieninach", które będą odpowiednikiem chociażby wzorów dyskryminacji w ACE "monety i biżuteria" i naciśnięcia spustu migawki.

Jeśli jako Twórca wykrywaczy rzeczywiście prezentujesz taką postawę, a nie jest to tylko bezmyślna złośliwość, to mogę to pozostawić bez komentarza. Twoja postawa mówi sama za siebie. Traktujmy wszystkich poszukiwaczy tak samo, jak...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 22 lutego 2009, 22:39 
Chorąży
Chorąży

Rob k a ty na jakim sprzęcie chodzisz?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 23 lutego 2009, 03:19 
Plutonowy
Plutonowy

Zależy mi na szybkim ustawieniu wykrywacza łatwym w obsłudze to e-track raczej odpada.
Chyba że użytkownicy mają inne zdanie, chętnie poczytam.
Minelab safari ma wbudowane 4programy, dla mnie to wystarczająco.
Mogę z nim pochodzić ze 2lata a potem może przerzucę się
na coś bardziej zaawansowanego.
Martwi mnie trochę kąt do trzymania.
Nie wiem dlaczego Safari nowszy model niż E-track cofa się do tyłu.
Może to kwestia ceny?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 23 lutego 2009, 03:46 

uszy1983 napisał(a):
Zależy mi na szybkim ustawieniu wykrywacza łatwym w obsłudze to e-track raczej odpada.
Chyba że użytkownicy mają inne zdanie, chętnie poczytam.
Minelab safari ma wbudowane 4programy, dla mnie to wystarczająco.
Mogę z nim pochodzić ze 2lata a potem może przerzucę się
na coś bardziej zaawansowanego.
Może to kwestia ceny?

Safari ma ten sam chwyt co Explorer/Quattro...
Czy E-trac jest aż tak strasznie trudny? Nie wiem, przez pierwsze dni każdy bardziej zaawansowany wykrywacz może być trudny i nauka jego ustawień samemu to lipa, na całe szczęście jest troszkę ludzi którzy tłumacza co i jak (szkoda tylko że nie w naszym języku) :(
A w sumie jeśli chcesz jednak Minelaba, a nie innych producentów, to jak nie e-trac, to może Explorer Jednak? heheee

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 23 lutego 2009, 08:21 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

uszy1983 napisał(a):
Może to kwestia ceny?

Chodząc z Safarii nie zauważyłem specjalnej niewygody, jest np. cięższy od F75, ale za to sprawia wrażenie i na pewno jest masywniejszy. Nie bardzo rozumiem, co oznacza u Ciebie cofanie się do tyłu. Jeżeli chodzi o pkt ciężkości, to tak, jest cofnięty w stosunku do starszych modeli Minelaba, ale to dla większej wygody. Jeżeli chodzi o zaawansowanie techniczne, to jest to na pewno uproszczony model, ale szybkość procesora jest OK, nie powoduje opóźnień sygnału w stosunku do rzeczywistego obiektu.
Do innych kolegów. Może sprawiam wrażenie, że dyskredytuję zachodnie wykrywacze, ale daję Wam do zrozumienia, że zachodni wykrywacz nie jest takim cudem świata, jak to w swoich postach przedstawiacie. I wśród nich są modele bardziej udane i mniej. Ja przed nimi klękać nie będę :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 23 lutego 2009, 08:38 
Specjalista
Specjalista

Armand napisał(a):
Do innych kolegów. Może sprawiam wrażenie, że dyskredytuję zachodnie wykrywacze, ale daję Wam do zrozumienia, że zachodni wykrywacz nie jest takim cudem świata, jak to w swoich postach przedstawiacie. I wśród nich są modele bardziej udane i mniej. Ja przed nimi klękać nie będę :)

Wiemy, zdążyłeś zaprezentować tą postawę już nie jeden raz. Nie sądzę aby było to ciągle konieczne.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 23 lutego 2009, 12:23 

Z cofaniem Safari do tyłu pewnie chodziło o to że ten wykrywacz jest nowszy niż E-trac (który ma juz ulepszoną ergonomię poprzez zmieniony kąt uchwytu), a mimo to znów rękojeść Safari ma ponownie "gorszy" kąt nachylenia chwytu...

Ostatnio edytowano poniedziałek, 23 lutego 2009, 13:17 przez Pele76, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]