Teraz jest piątek, 16 stycznia 2026, 11:20

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Fisher F2 problem :(
PostNapisane: wtorek, 21 lipca 2009, 16:29 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Lokalizacja: Ruda Śląska (Bikowine,Kochlowitz), Żory, Southampton
Od pewnego czasu moj pikacz dziwnie sie zachowuje jakis czas chodzi okej, a po chwili dzwoni jak glupi (wyswietlacz pokazuje wszystkie rodzaje metali pokolei)obojetnie czy porusze nim czy nie, wczesniej tak sie nie działo. Podejrzewam ze to cos z elektronika byc moze spiecie jakies badz jakas nieszczelnosc cewki.
Najgorzej że reaguje w tym samym momencie na metale wymienione na wyswietlaczu ale oprocz tego pokazuje swoje i dzwoni non stop najbardziej traci na tym bateria.
Nie mam włączonej komórki, ani nie ma nigdzie w pobliżu linii wysokiego napięcia.
Mam go juz ok roku jest jeszcze na niego gwarancja.Niestety serwis i sklep (Viking) jest we Warszawie , a ja mieszkam w Rudzie Slaskiej co poradzicie?
Co postało mi teraz jechać tam osobiście badz poslac calosc i czekac okolo miesiaca?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 21 lipca 2009, 17:31 
Moderator
Moderator

Przecież do Proscana masz blisko-(Gliwice)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 21 lipca 2009, 18:30 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

idol napisał(a):
Przecież do Proscana masz blisko-(Gliwice)

A co u niego jest też serwis gwarancyjny czy coś ? Ok może on mi coś poradzi jakbyco. Dzieki

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 21 lipca 2009, 18:45 
Podporucznik
Podporucznik

Takie zachowanie zaobserwowałem u mojego f2 będąc na Mierzei Wiślanej doslownie EFKA zwariowała. Za każdym razem kiedy tam pojadę to dziwnie się zachowuje. Proscan wytłumaczył mi to bardzo sensownie (czytaj mój post na Jego stronie). Po powrocie do domu udalem się na stare miejsca w okolicy gdzie zawsze z nią chodze , i było wszystko OK. Proscan nie prowadzi napraw gwarancyjnych Fiszrów, a jak na gwarancji to i tak skieruje cię do Vikinga.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 21 lipca 2009, 20:15 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Wiem, wiem dzieki wlasnie dostalem od niego wiadomosc no nic poprobuje jeszcze inne miejscowki choc juz w kilku mial takie zachowanie
jak nie bedzie poprawy wroce do kraju i przesle go do serwisu
mozliwe ze cos od baterii jednak choc byly nowe ale przy tej orkiestrze szybko sie rozladowaly

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 31 lipca 2009, 14:05 
Podporucznik
Podporucznik

Fisher zarówno F2 jak i F4 na którym ja szukam lubi się wzbudzać w dziwnych miejscach jak w pobliżu lini energetycznych i na niektórych gruntach. Spróbuj poszukać w innych miejscach jeżeli problem się powtarza pozostaje serwis. ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 31 lipca 2009, 16:11 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Takie objawy są też przy niskim napięciu.
Zauważyłeś szybsze zużycie baterii? Jaki jest stan baterii gdy zaczyna "wariować"?
Zrób "eksperyment" i wymień baterie na nowe gdy zaczyna piszczeć. Okaże się czy usterka zależy od napięcia.
Jak używasz akumulatorków, to może są już wyeksploatowane?
Może są jakieś zwarcia na stykach w komorze baterii ?
Jeżeli nic z tych rzeczy, to chyba nie unikniesz wysyłki do Vikinga. Zadzwoń lub napisz, to wytłumaczą Ci gdzie i jak wysłać.
Jechać do nich chyba nie ma sensu, bo wątpię czy zajmą się tym na miejscu.

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 1 sierpnia 2009, 16:23 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Od baterii nie bo to samo na nowych i starych bateryjkach, byc moze jakies spiecia ale jak to sprawdzic?? Mozliwe, że coś z tym napieciem. Jednak raz jest okej na wypadzie a na drugi raz znow nie. Zaznaczam te ta sama miejscowka.
Pisalem do Vikinga i echo ...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 1 sierpnia 2009, 18:15 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Cytuj:
mozliwe ze cos od baterii jednak choc byly nowe ale przy tej orkiestrze szybko sie rozladowaly

Umknęła mi wcześniej powyższa obserwacja. Uprawdopodabnia zwarcie (analogia z doświadczeń samochodowych). Prąd gdzieś "ucieka", układ nie dostaje odpowiedniego napięcia, a baterie szybciej się zużywają.
Nie wiem, na którym odcinku jest pomiar stanu baterii? Wydaje się, że wykrywacza podczas "wariowania" powinien wskazywać najniższy stan napięcia. Ale jeżeli pomiar jest umiejscowiony przed miejscem zwarcia, to wtedy wcale nie musi tak być.
To, że raz nawala, a kiedy indziej nie - sugeruje mechaniczną przyczynę zwarcia.
Samemu poza sprawdzeniem mocowania styków w komorze baterii, nic więcej nie można zrobić.
Wszystko powyższe tylko przy założeniu, że objawy wynikają ze zbyt niskiego napięcia.

Najgorsze są właśnie takie usterki, które nie występują zawsze. Po wysłaniu do Vikinga może się okazać, że nic nie zauważyli. Nie wiem nawet czy oni mają swój własny serwis, czy tylko jako dystrybutor wysyłają sprzęt do serwisu producenta.

Tak myślę, że jeżeli chcesz uniknąć czekania, to może lepiej dać go Proscanowi do normalnego przeglądu lub chociaż jakiemuś elektronikowi. Musiałbyś zapłacić ale z drugiej strony może, to być mniej kłopotliwe niż reklamacja.

I na koniec. Nie wiem jakie są warunki gwarancji w Vikingu. Jeżeli termin realizacji naprawy gwarancyjne dają dłuższy niż 14 dni, to lepiej składać reklamację na niezgodność towaru z umową. Termin realizacji gwarancji zależy od zapisu w jej warunkach. Termin rozpatrzenia reklamacji na towar niezgodny z umową reguluje ustawa i wynosi 14 dni.
Z gwarancji warto korzystać jedynie gdy jej warunki są bardziej korzystne niż zapisy w ustawie o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej.

Uffffff. To się rozpisałem.
Pozdrawiam i życzę powodzenia.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 2 sierpnia 2009, 00:29 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Dzięki no niestety Prosan nie specjalizuje się w "tych" Fisherach jak mi napisał, zobaczę, podrzucę w tygodniu znajomemu elektornikowi może coś doradzi.
Lub kupie jakies dobre akumulatorki 9V i coś pomogą.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 2 sierpnia 2009, 09:29 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Witam,
ja chodzę z f2 na akumulatorkach i też mi się czasem tak wzbudza. Wtedy po prostu na chwile go wyłączam, czasem wyjmę baterie. Przyzwyczaiłem się już do tego i uznaję za coś normalnego. Widać ten typ tak ma :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 25 sierpnia 2009, 00:51 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Przepraszam za post pod postem ale chciałem aby to było widoczne.
Pisałem wcześniej o wzbudzaniu się mojego Fishera. Jakiś czas temu zdarzyło mi się 'podgotować' jeden z akumulatorków. Trafił on do jednej kieszeni z kluczami i obydwa bieguny dotknęły jednego klucza. Bateryjka oczywiście zaraz zrobiła się gorąca, warstwa plastiku lekko się zniekształciła ale dalej działa i da się włożyć do wykrywacza. Od tamtego czasu Fisher się uspokoił. Serie przypadkowych sygnałów zdarzają się bardzo rzadko (raz na 4-5 godzin szukania) i wystarczy go wyłączyć i włączyć ponownie żeby dobrze chodził. Wyjmować baterii już nie muszę.
Nie wiem na czym to polega, dziwi mnie to bardzo ale zadowolony jestem z tej stabilizacji. Na zasięgi i ogólną pracę nie wpłynęło to wcale.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 6 września 2009, 21:10 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Co prawda mam F5 ale taka sytuacja u mnie też się zdarzała. Jeśli napięcie zasilania spadmie o jedną kreskę to wykrywacz często potrafi wariować. Niezależnie czy stosuje baterie (2x9V) czy akumulatorki. Zrobiłem mała modernizację i zakupiłem w sklepie elektronicznym małą
obudowę do urządzeń elektronicznych w której zamontowałem 12 sztuk bateri paluszków dobrej klasy. Wydajność prądowa zasilania wzrosła wielokrotnie a co za tym idzie czas pracy urządzenia jest nieporównywalnie wiekszy niż na bateriach 9V. Od tego czasu nie miałem podobnych problemów aby wykrywacz szalał wraz ze zmianą wartości zasilania. Osobiście polecam tego typu modernizację bo zasilanie Fishera to chyba słaby punkt.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 19 października 2009, 18:31 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Podepnę się pod ten temat, bo jest o f2 i najszybciej go znalazłem. Mam pytanie do użytkowników tego wykrywacza: czy ktoś chodził już z małą cewką (średnica ok. 10 cm)? Kiedy kupiłem wykrywacz była ona dołączona do zestawu ale nigdy jeszcze nie wypróbowałem. Jeśli już ktoś testował to prosiłbym o podzielenie się spostrzeżeniami.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 19 października 2009, 19:38 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

przelazilem lasek obok pola z mala cewka - wyszla 1 monetka a na duzej zaraz za nia ok 5, tak wiec sam sie tak zastanawiam jaki jest sens, moim zdaniem mija sie za duzo fantow ,trzeba sie omachac i zasieg? na zasmieconych miejscowkach moze zda egzamin, ja swoja zapakowalem do szafy na razie! ale mam teraz taka droge gdzie smiecia od groma wiec dostanie szanse nr 2, napisze co i jak.
pozdrawiam krzysiek

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]