Problem jest w tym, że zakładasz, że masz bezwzględną rację:
jacek111 napisał(a):
że jest lepszy od Quattro to wiem bez dwóch zdań
A z obserwacji wielu innych poszukiwaczy (w tym mnie) wnika coś zupełnie innego.
Zakładasz, że skoro się z Tobą nie zgadzamy, a ty po prostu masz rację, to atakujemy Cię z nieznanych powodów i motywacji.
jacek111 napisał(a):
przeczytaj uważnie dyskusje nt. Cortesa na forach i zauważysz że pod uwagę jest brana tylko jedna opinia nt.Cortesa a czyja to b. łatwo zauważyć a to właśnie mnie stara się zaszufladkować bo moja opinia jest odmienna i chwaląca wykrywacz.
Jesteś w mniejszości, jeśli chodzi o swoje wrażenia i to powinno dać Ci do myślenia. Od początku starałem się zwrócić na to twoją uwagę. Najłatwiej powiedzieć, że wszyscy są przeciwko mnie i prawdzie którą głoszę, trudniej spojrzeć z dystansu na to co samemu wydaje się słuszne i zastanowić się, czemu inni nie zgadzają się z tą opinią.
jacek111 napisał(a):
to nie ja się zagalopowałem tylko napisałem swoją opinię a zagalopowali się ci co chcą mi wmówić że nie znam wykrywacza,sam zmniejsza czułość itp.
Oczywiście, inni też nie są nieomylni, różnica polega na tym, że nawet jeśli się mylą, nie forsują swojej opinii tak bezpośrednio i jednoznacznie jak ty. Ideałem byłoby gdyby w internecie w ogóle nie pojawiała się dezinformacja, ale wszyscy wiemy, że to niemożliwe.
jacek111 napisał(a):
napisałeś już na temat mojego opisu Cortesa dużo ale w znacznej większości o zależności wykrywacza i terenu,wykrywacza i operatora itp.a co o Cortesie.Ja jestem człowiekiem rzeczowym i takich rzeczy nie piszę bo to nie taki temat .Ja piszę konkrety
Ale te konkrety nie są zgodne z konkretami które zaobserwowali inni, dlatego pisałem o tych wszystkich zależnościach, żeby zwrócić na to twoją uwagę. Przypomnę jeszcze raz, zdarza mi się znaleźć przy pomocy Vaquero x2 więcej fantów niż sprzętem dużo droższym, nawet na tym samym, przeszukanym przeze mnie polu, ale to w żadnym wypadku nie znaczy, że Vaquero jest lepsze. Mówiąc ściślej (skoro lubisz mówić o konkretach), nie ma związku przyczynowo skutkowego między ilością fantów a wykrywaczem którym szukam, może istnieć korelacja i to wielu czynników. O związku przyczynowo skutkowym mówimy tylko w doświadczeniu, w którym kontrolujemy wszystkie zmienne. Podczas poszukiwań nie kontrolujemy ledwie kilka procent zmiennych.
Powtórzę więc po raz ostatni. Lubię swoje Vaquero, znajduję nim czasem więcej niż innym sprzętem, wyznaję zasadę, że sprzęt powinien być dostosowany do sytuacji (teren, fanty) nie chcę się go pozbyć, ale nie uważam, że jest lepszy od innych moich sprzętów.
Wszystko co można powiedzieć, to, że Cortes jest najlepszym wykrywaczem
w Twoich rękach i daje najwięcej fantów
kiedy to go obsługujesz, bo doświadczenia innych tego nie potwierdzają, że ten sprzęt jest lepszy od innego sprzętu o którym wspominasz. Mówiąc inaczej, lepiej Ci się nim szuka niż poprzednim sprzętem, ale to rzecz indywidualna, a nie twardy dowód na poparcie jakiejkolwiek tezy.