Teraz jest poniedziałek, 19 stycznia 2026, 15:28

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Spostrzeżenia nt. Tesoro Cortes
PostNapisane: wtorek, 30 czerwca 2009, 20:26 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Witam

Tesoro Cortes mam już pewien okres czasu(niedługi) ale przejście z Minelab Quattro MP było łatwe ponieważ wcześniej szukałem kilka lat wykrywaczem analogowym Compass a od Tesoro różni się tym w użytkowaniu że ma wskażnik wyhyłowy a nie cyfrowy,dziwęki takie same.

Po włączeniu wykrywacza można od razu szukać w trybie disc ustawiając tylko dyskryminację i czułość.
W trybie ALL METAL trzeba wykrywacz dostroić do gruntu co jest funkcją łatwą po nabraniu wprawy.
Ja stoję zawsze wykrywacz do gruntu gdy zaczynam poszukiwania W trybie ALL MATAL i dopiero potem przełączam na DISC.Tak mi doradził Denar i rzeczywiście jest minimalna różnica w ilości niepewnych dzwięków.

Dla każdego najważniejsze będzie w tym opisie jaka jest głębokość, z miarką nie mierzę ale gdy porównywaliśmy sygnały z Quattro,Proxima, X-terra 70 to nie było sygnału którego by Cortes nie widział a operator X-70 gdy namierzył coś to powiedział że ma coś ale jest głęboko i w Cortesie też było poprawne ID ale dzwięk był już trochę cichszy.Czubki od "kałasza" to wykopuję tak mniej więcej z ok. 25 cm,boratynki ok, 15-18 cm. guzik carski ok. 22-25cm. kulki muszkietowe te większe to ok 30 cm.

Namierzanie Cortesem to czysta przyjemność Praktycznie bez pudła ,chociaż Compass był w tym jeszcze lepszy.
Po sygnale w trakcie przemiatania cewką nad celem można odróżnić wielkość przedmiotu,czy jest podłużny,czy mały itp.
Dużo informacji o celu zawarte jest w dzwięku.

Chodziłem pod liniami wysokiego napięcia i nie zaobserwowałem żadnych zakłóceń a ostatnio pod linią 15 KV gdzie druty wisiały na wysokości ok 4-4,5 m i też bez zakłóceń.

Po ok. 15 godz. poszukiwań na wskażniku baterii ubyło 2 linijki .
Skuteczność tego wykrywacza mnie zaskoczyła i porównując do Quattro to Quattro jest bez szans.

Gdy ustawimy dyskryminacje ciut nad IRON to spadek zasięgu jest minimalny ale słychać jak dyskryminacja pracuje w postaci takich " popierdujących" dzwięków.Mi to nie przeszkadza.
Wciąż odnoszę wrażenie że wykrywacze analogowe są dużo szybsze w reakcji od cyfrowych.

Jest to wykrywacz leciutki ładnie wyważony.

Takie są moje spostrzeżenia na dziś z czasem coś dopiszę.

Jak macie jakieś pytania to proszę pytać,jak będę na to pytanie wstanie odpowiedzieć to odpowiem.

Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 30 czerwca 2009, 22:43 
Specjalista
Specjalista

A z którego roku pochodzi Twój egzemplarz? Swój kupiłem w 2004 r. i nie mam o nim dobrej opinii. Może Tesoro dopracowywało swój najwyższy model przez lata i ten z pierwszych lat produkcji to nie to samo co wykrywacz o tej samej nazwie wyprodukowany niedawno.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 1 lipca 2009, 06:07 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Mój jest z środka 2007r.
Dodam jeszcze że ustawienie dyskryminacji ciut przed FOIL powoduje odrzucanie bardziej skorodowanych kapsli.W dobrym stanie to wykrywa ale po dzwięku można je odróżnić.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 2 lipca 2009, 21:28 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Polecam ustawienie dyskryminacji ponizej IRON, a dla wtajemniczonych chodzenie na ALLmetal i obserwacja wyswietlacza z jednoczesnym sprawdzaniem na dyskryminacji, super zabawa na mało zasmiecony teren.
O Cortesie mam jak najlepsze zdanie chodziłem z nim 2,5 roku, nie odstawał od reszty sprzetów markowych. Ostatnio zamieniłem go na GT, ta maszyna jest znacznie lepsza pod względem zasiegów, ale z precyzja moze sie schowac.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 2 lipca 2009, 22:34 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Ja GT nie miałem chociaż chodziłem z nim parę razy bo ma go mój kolega.Co do zasięgów to na stal GT jest super a na kolor to Quattro był lepszy.Cortes nie przepuścił żadnego sygnału który GT wykrył.GT jest trochę lepszy od Cortesa na malutkie przedmioty.
Tyle z mojego małego doświadczenia nt. GT i danych uzyskanych od kolegi.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 4 lipca 2009, 20:52 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Cytuj:
Chodziłem pod liniami wysokiego napięcia i nie zaobserwowałem żadnych zakłóceń a ostatnio pod linią 15 KV gdzie druty wisiały na wysokości ok 4-4,5 m i też bez zakłóceń.

-To sprawdź zasięgi jakie ma pod takimi liniami, gwarantuję że monety nie zobaczy z 5cm. Zakłóceń nie miałeś bo wykrywacz sam "zredukował" czułość do tego stopnia żeby nie było zakłóceń, oczywiście kosztem zasięgu...
A poza tym, wykrywacz ok.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 5 lipca 2009, 09:55 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Tak jak w przypadku każdego wykrywacza zakłócenia mogą się pojawić pod jakąś linią. Ja spadku zasięgu pod liniami, pod którymi szukałem nie zaobserwowałem.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 5 lipca 2009, 19:21 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Kol. Diabelski.
Dzisiaj chodziłem z kolegą pod tą właśnie linią i nie ma żadnych zakłóceń i żadnego spadku zasięgu.
Cortes sam sobie zredukował czułość,Jak?Przecież to jest wykrywacz który sam sobie nie zredukuje czułości dopóki ja mu jej potencjometrem nie zmniejsze.
Monety nie zobaczy z pięciu cm.kol. Diabelski jak coś piszesz to się zastanów bo to co piszesz to świadczy o Tobie.

Właśnie takie są nasze Polskie fora jak się nie wie to też się pisze a cyferki bije i ktoś początkujący spojrzy ooooooo ile postów to musi być doświadczony a tu lipa.

Wiem że dobrym opisem Cortesa co niektórym popsułem humor a żle opisując Quattro "poddenerwowałem"takie są realia.

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 5 lipca 2009, 22:12 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

jacek111 napisał(a):

Wiem że dobrym opisem Cortesa co niektórym popsułem humor a żle opisując Quattro "poddenerwowałem"takie są realia.

Jeżeli masz mnie na myśli to śpij spokojnie ;).Cieszę się że jesteś zadowolony z nowego nabytku.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 5 lipca 2009, 23:39 
Specjalista
Specjalista

Jacku111 proponuję żebyś wziął głęboki oddech i się uspokoił i nabrał dystansu do sprawy. Z początku twój ogromny optymizm był trochę zastanawiający, teraz stawiasz tezę spiskowej teorii dziejów. Czy aby nie za bardzo się z tym wszystkim zagalopowałeś?
Nie wystarczy, że przekazałeś wiadomość, że Cortes to dobry wykrywacz, z którego można być bardzo zadowolonym? Musisz udowodnić, że jest on lepszy a inne gorsze? Konieczne jest zaszufladkowanie poszukiwaczy o innym zdaniu? Wydaje mi się, że są to pytania retoryczne.
Myślę, że jeżeli zależy Ci na tym, aby Twoje opinie były traktowane bardziej poważnie, wskazane jest mniej emocjonalne podejście do tematu. Napisanie, że jesteś z Cortesa bardziej zadowolony niż z Quattro brzmi bardzo rozsądnie, bo to kwestia osobitych potrzeb i preferencji. Napisanie, że Cortes to lepszy (najlepszy?) wykrywacz wymaga znacznie więcej, niż zadowolenia i widać tu tego efekty. Trudno winić innych poszukiwaczy, za wrażenie jakie samemu się wywołuje.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 6 lipca 2009, 17:22 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Kol. SID że jest lepszy od Quattro to wiem bez dwóch zdań.
Jak na razie to na innym forum padło stwierdzenie że czeka się na informacje o Cortesie z pierwszej ręki.
Więc uczciwie opisałem moje spostrzeżenia nt. Cortesa i porównałem go do wykrywacza który poznałem przez 2 lata czyli Quattro.
Przekazałem informacje że wykrywacz Cortes jest b. dobry no i odzew jest taki że zostałem zaatakowany.
Nie muszę udowadniać że jest lepszy od np.Quattro bo to zauważyły też osoby które ze mną chodzą.

Nie mam zamiaru zaszufladkować innych użytkowników o innym zdaniu niż moje.
Kol.SID przeczytaj uważnie dyskusje nt. Cortesa na forach i zauważysz że pod uwagę jest brana tylko jedna opinia nt.Cortesa a czyja to b. łatwo zauważyć a to właśnie mnie stara się zaszufladkować bo moja opinia jest odmienna i chwaląca wykrywacz.

Żadnych teorii spiskowych nie szukam ani nie stawiam a tym bardziej nie dziejów.
Myślę kol. SID że to nie ja się zagalopowałem tylko napisałem swoją opinię a zagalopowali się ci co chcą mi wmówić że nie znam wykrywacza,sam zmniejsza czułość itp.

Kol.SID napisałeś już na temat mojego opisu Cortesa dużo ale w znacznej większości o zależności wykrywacza i terenu,wykrywacza i operatora itp.a co o Cortesie.Ja jestem człowiekiem rzeczowym i takich rzeczy nie piszę bo to nie taki temat .Ja piszę konkrety czyli zachowanie wykrywacza,obsługa,ergonomia itp..Porównałem do Xterry 70 i tu jest problem.
Parę razy przyznałem Ci rację bo ją masz.

Kol Piotr zacytuj i uważnie przeczytaj moje ostatnie zdanie w moim opisie nt. GT.Kol. wyrwałeś część z mojego opisu i zniszczyłeś tym samym kontekst mojej wypowiedzi.Czytajmy wszystko i ze zrozumieniem.

Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 6 lipca 2009, 18:15 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

jacek111 napisał(a):
Nie muszę udowadniać że jest lepszy od np.Quattro bo to zauważyły też osoby które ze mną chodzą.

A osoby które ze mną chodzą od kilku lat zauważyły coś innego. Co to oznacza?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 6 lipca 2009, 20:09 
Specjalista
Specjalista

Problem jest w tym, że zakładasz, że masz bezwzględną rację:
jacek111 napisał(a):
że jest lepszy od Quattro to wiem bez dwóch zdań

A z obserwacji wielu innych poszukiwaczy (w tym mnie) wnika coś zupełnie innego.
Zakładasz, że skoro się z Tobą nie zgadzamy, a ty po prostu masz rację, to atakujemy Cię z nieznanych powodów i motywacji.
jacek111 napisał(a):
przeczytaj uważnie dyskusje nt. Cortesa na forach i zauważysz że pod uwagę jest brana tylko jedna opinia nt.Cortesa a czyja to b. łatwo zauważyć a to właśnie mnie stara się zaszufladkować bo moja opinia jest odmienna i chwaląca wykrywacz.

Jesteś w mniejszości, jeśli chodzi o swoje wrażenia i to powinno dać Ci do myślenia. Od początku starałem się zwrócić na to twoją uwagę. Najłatwiej powiedzieć, że wszyscy są przeciwko mnie i prawdzie którą głoszę, trudniej spojrzeć z dystansu na to co samemu wydaje się słuszne i zastanowić się, czemu inni nie zgadzają się z tą opinią.
jacek111 napisał(a):
to nie ja się zagalopowałem tylko napisałem swoją opinię a zagalopowali się ci co chcą mi wmówić że nie znam wykrywacza,sam zmniejsza czułość itp.

Oczywiście, inni też nie są nieomylni, różnica polega na tym, że nawet jeśli się mylą, nie forsują swojej opinii tak bezpośrednio i jednoznacznie jak ty. Ideałem byłoby gdyby w internecie w ogóle nie pojawiała się dezinformacja, ale wszyscy wiemy, że to niemożliwe.
jacek111 napisał(a):
napisałeś już na temat mojego opisu Cortesa dużo ale w znacznej większości o zależności wykrywacza i terenu,wykrywacza i operatora itp.a co o Cortesie.Ja jestem człowiekiem rzeczowym i takich rzeczy nie piszę bo to nie taki temat .Ja piszę konkrety

Ale te konkrety nie są zgodne z konkretami które zaobserwowali inni, dlatego pisałem o tych wszystkich zależnościach, żeby zwrócić na to twoją uwagę. Przypomnę jeszcze raz, zdarza mi się znaleźć przy pomocy Vaquero x2 więcej fantów niż sprzętem dużo droższym, nawet na tym samym, przeszukanym przeze mnie polu, ale to w żadnym wypadku nie znaczy, że Vaquero jest lepsze. Mówiąc ściślej (skoro lubisz mówić o konkretach), nie ma związku przyczynowo skutkowego między ilością fantów a wykrywaczem którym szukam, może istnieć korelacja i to wielu czynników. O związku przyczynowo skutkowym mówimy tylko w doświadczeniu, w którym kontrolujemy wszystkie zmienne. Podczas poszukiwań nie kontrolujemy ledwie kilka procent zmiennych.

Powtórzę więc po raz ostatni. Lubię swoje Vaquero, znajduję nim czasem więcej niż innym sprzętem, wyznaję zasadę, że sprzęt powinien być dostosowany do sytuacji (teren, fanty) nie chcę się go pozbyć, ale nie uważam, że jest lepszy od innych moich sprzętów.

Wszystko co można powiedzieć, to, że Cortes jest najlepszym wykrywaczem w Twoich rękach i daje najwięcej fantów kiedy to go obsługujesz, bo doświadczenia innych tego nie potwierdzają, że ten sprzęt jest lepszy od innego sprzętu o którym wspominasz. Mówiąc inaczej, lepiej Ci się nim szuka niż poprzednim sprzętem, ale to rzecz indywidualna, a nie twardy dowód na poparcie jakiejkolwiek tezy.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 6 lipca 2009, 20:14 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Szacun kolego SID jeżeli by wszyscy tak spokojnie i rzeczowo podchodzili do tematu nie
byłoby nieporozumień i kłótni na tym forum :za

P.s i nie jest to żadna wazelina ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 6 lipca 2009, 21:32 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Ciekawe jacy inni? Jednym zawziętym wrogiem Cortesa w Polsce był i jest SZZ, nie widziałem innych negatywnych opinni osób, które miały w ręku ten wykrywacz, bo tych, które nie miały i krytykują, bo wypada na tym forum, nie liczę.
Każdy wykrywacz ma zalety i wady, ja staram się wyciągać maksimum z zalet i ignorować wady, i mimo, że moja opinia jako sprzedawcy tych wykrywaczy może nie jest miarodajna, to ja także mam jak najlepsze wrażenia z użytkowania tego wykrywacza i miałem nim doskonałe rezultaty.
Uważam, że nie ma się o co spierać, jeden lubi to inny tamto, jest miejsce dla zwolenników tak Quattro jak i Cortesa, nikt nikomu nie powinien nic narzucać, ale apeluję aby oceniać tylko sprzęt, który mieliśmy wystarczająco długo w ręku, aby go poznać, a nie to o czym czytaliśmy, lub słyszeliśmy co "jedna pani drugiej pani".

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]