Rozumiem, że w powietrzu, skoro nie zaznaczono inaczej. Tylko w takim przypadku nie potrzebny detektor, a siatka na motyle ;)
Co oznacza "około"? Jaki jest błąd pomiaru odległości?
To co piszesz jest bardzo interesujące, szczególnie w świetle Twojej własnej wypowiedzi w drugim poście na tej stronie:
http://www.thesaurus.com.pl/forum/viewt ... 1691b6c989
Nomen omen też na temat XP :1
Nie, nie szukałem haka. Chciałem zobaczyć parametry tego rubla, i w pisałem w google "rubel srebro 36mm". To google Cię zawstydził, nie ja :)
Bardzo wszystkim polecam lekturę tamtego wątku na Thesaurusie, sprzed zaledwie roku z hakiem :1 I "niech stanie się jasność" :lol:
----
Znalazłem: srebrny rubel 36mm, 20,4grama
Pomiary zasięgu w powietrzu nijak się mają do zdolności detekcyjnych w gruncie. Korelacja oczywiście jest, ale znikoma. Zakop tę monetę na 35 cm w naturalnie wilgotnym gruncie (ani nie mokrym, ani nie suchym), dobrze ubij ziemię z wyrównaniem terenu, przykryj trawą i sprawdź.
Dla porównania, "stary rzęch" XLT wykrywa w wilgotnym przydomowym ogródku, przy gain ustawionym na 8-9, czyli 50% (z powodu zakłóceń przemysłowych nie da się więcej) srebrną monetę 200zł PRL lichej próby 625 o średnicy 31mm (25% mniejsza powierzchnia) i wadze 14g (o 1/3 mniejsza waga) z trudem z 30cm+. "+" oznacza że jest to faktycznie wielkość nieco większa, ponieważ nie sposób idealnie dobrać głębokość w gruncie pod trawą. Sygnał sygnał dyskryminacji "głęboki prawdopodobny kolor", powtarzalny. Dyskryminacja, nie statyk! Przy czym trzeba go mieć ustawionego na głębokie obiekty.
Z tego wynika że na Twojego rubla w tych samych warunkach XLT zareagowałby podobnie z odległości 32-33cm+.
Jeśli uzyskasz więc w czarnej ziemi + poniżej 15cm glina, wyraźny (nie taki, który się normalnie w polu o średnim zaśmieceniu lekceważy) sygnał "kopać" z 35cm, nawet na więcej niz standardowej czułości, to będzie można powiedzieć, że Deus jest co najmniej tak samo dobry jak XLT. Oczywiście nic nie zastąpi bezpośredniego porównania na tym samym obiekcie w tym samym momencie (identyczne: grunt, wilgotność, odległość), ale zawsze to jakieś porównanie.