Teraz jest poniedziałek, 13 października 2025, 04:04

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2669 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93 ... 178  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: XP Deus - ustawienia
PostNapisane: piątek, 12 czerwca 2015, 10:49 
Moderator
Moderator

tui napisał(a):
Telefon może mieć niewiele wspólnego z tymi zakłóceniami.

Wlacz w telefonie internet , a detektor ustaw na wysokiej reaktywnosci i zobaczysz czy nie ma ... :h

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 12 czerwca 2015, 12:44 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

No i należy pamiętać o grzechu podstawowym: czułość na maxa :D
Przy cewce 11" bynajmniej u mnie, praktycznie nie dało się biegać z czułością powyżej 95-96
na cewce 9" która zbiera znacznie mniej zakłóceń z gleby bez problemu można chodzić i na 99.
Ale z moim obserwacji wynika, że nie warto przekraczać 96, powyżej których sygnały się jakby zamazują i nie są już tak czytelne i łatwiej pomylić te dobre ze śmieciem. Paradoksalnie można małego moniaka wykryć głębiej przy czułości 96 niż 99...
Piszę oczywiście o sygnałach na słuch na tyle głębokich, że Deus nie podaje VDI.
Dla cewki 11" odpowiednio "czytelny" próg czułości będzie niżej a więc jakieś 92-94

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 12 czerwca 2015, 13:33 
Porucznik
Porucznik

Ciekawe co piszesz o czułości przy 11".
Ja z 11" chodzę zazwyczaj przy czułości powyżej 95 i jakoś nie widzę problemu.
A czy nie było tak, że są dwie wersje tych 11" - starsza i nowsza?
Coś mi po głowie chodzi, że gdzieś o tym słyszałem.
Ja mam cewkę kupioną jakoś w październiku zeszłego roku.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 12 czerwca 2015, 13:56 
Starszy Sierżant Sztabowy

Dopiero co wróciłem z łączki i dzięki Waszym radą, czyli odpowiednie nastawienie GB oraz reaktywacji i wyciszacza - detektor zdecydowanie ucichł. Popiskuję jeszcze ale zdecydowanie mniej, najwygodniej dla mnie w tej chwili jest chodzenie na śledzeniu gruntu.

Powiedzcie mi, czy Wy też kopiecie dużo żelastwa? Przez dwa wyjścia po kilka godzin nakopałem kilka podków i innego żelastwa przy stabilnym id ok. 70, nieraz 80 o 95 wzwyż nie wspomnę. Sygnał silny jednoznaczny na kolor bez pomruku żelastwa, przemiatałem na krzyż i trochę mnie to dziwi, ponieważ w x-terrce przez 3 lata nie wyszła mi żadna podkowa, a tu masakra :? Zastanawiam się czy to brak mojego doświadczenia i osłuchania czy może nie tylko ja tak ryje :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 12 czerwca 2015, 13:59 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Starsze i nowsze są tylko 9-tki i 13-stki...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 12 czerwca 2015, 14:41 
Generał Brygady
Generał Brygady

prymek napisał(a):
silencer to mimo wszytko na -1 ( to z kolei do ci płynność i zero duszenia się nad celem

Prymek rozwiń temat plis. Bo jest to prawdopodobnie problem z którym się kiedyś spotkałem a nie miałem koncepcji co zacz.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 12 czerwca 2015, 17:15 
Porucznik
Porucznik

Dranek napisał(a):
Powiedzcie mi, czy Wy też kopiecie dużo żelastwa? Przez dwa wyjścia po kilka godzin nakopałem kilka podków i innego żelastwa przy stabilnym id ok. 70, nieraz 80 o 95 wzwyż nie wspomnę. Sygnał silny jednoznaczny na kolor bez pomruku żelastwa, przemiatałem na krzyż i trochę mnie to dziwi, ponieważ w x-terrce przez 3 lata nie wyszła mi żadna podkowa, a tu masakra :? Zastanawiam się czy to brak mojego doświadczenia i osłuchania czy może nie tylko ja tak ryje :D

Tego typu sygnały nie są "punktowe" z ładnym "odcięciem", po jakimś czasie nauczysz się je odróżniać.
Jest i na nie metoda - zacznij machać nad nimi progresywnie coraz wyżej unosząc cewkę i na pewnej wysokości będziesz już miał silny sygnał żelaza.

Z drugiej strony duże żelastwo też może być czymś ciekawszym i warto je "kopnąć", byle nie był to granat ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 12 czerwca 2015, 17:57 
Pułkownik
Pułkownik

Dranek napisał(a):
Powiedzcie mi, czy Wy też kopiecie dużo żelastwa?

jas zmieniając minelab-a na XP (najpierw GMP a potme DEUS) miałem ten sam problem na początu. w minelab wskazania byly bardzo konkretne, można było patrzeć na wyświetlacz a tu odwrotnie i trzeba nieco osłuchać się jak eliminować stare kute żelazo

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 12 czerwca 2015, 18:14 

jwaldek napisał(a):
jas zmieniając minelab-a na XP (najpierw GMP a potme DEUS) miałem ten sam problem na początu. w minelab wskazania byly bardzo konkretne, można było patrzeć na wyświetlacz a tu odwrotnie i trzeba nieco osłuchać się jak eliminować stare kute żelazo

Dzięki jwaldek za odpowiedź. Miałeś minelaba to wiesz o co mi chodzi - już wszystko jasne. Muszę jeszcze sporo czasu spędzić z deusem i zaprzyjaźnić się z jego dźwiękami. :1

Kryhu napisał(a):
Tego typu sygnały nie są "punktowe" z ładnym "odcięciem", po jakimś czasie nauczysz się je odróżniać.
Jest i na nie metoda - zacznij machać nad nimi progresywnie coraz wyżej unosząc cewkę i na pewnej wysokości będziesz już miał silny sygnał żelaza.

Z drugiej strony duże żelastwo też może być czymś ciekawszym i warto je "kopnąć", byle nie był to granat ;)

Dzięki Kryhu za radę z unoszeniem cewki jutro wypróbuję, co do kopania żelastwa to dzisiaj po paru głębszych dołkach przy + 35 w słońcu już mi się odechciało :ups:

Ostatnie pytanie co masz na myśli pisząc o "punktowych" sygnałach? Dzisiaj miałem kilkakrotnie takie sygnały pojedyncze na kolor bez id i wziąłem to za wzbudzenie detektora i odpuściłem kopanie. Nie były to sygnały powtarzalne tylko właśnie takie pyknięcie, cofałem cewkę nad ten obszar przemiatałem ponownie i znowu pojedyncze pyknięcie i tyle. Takie coś też kopać? Czy chodzi o co innego?

Pytam tak, ponieważ moja koleżanka ma 90-cio kilkuletnią babcię co pamięta więcej z czasów wojny niż co było np. rok temu i jutro ma mi pokazać mniej więcej miejsca gdzie okoliczni Żydzi chowali swój dobytek przed Niemcami. Teraz okoliczni mieszkańcy mają tam ogrody i mam pozwolenie TYLKO na jutro aby im grządki przekopać i nie chcę nic przeoczyć :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 12 czerwca 2015, 18:14 
Moderator
Moderator

prymek napisał(a):
Nie to inny wykrywacz choć w sumie jest to bez znaczenia . Jestem przekonany że tą ogromną zmianę dały silencer -1 i zaniżenie GB do 85 . Gdy miałem GMP to w sumie zawsze używałem silencera na 0 - akceptowałem te lekkie hałasy gruntu jednak wykrywacz był szybszy ,audio dawało więcej info a filtr nie decydował za mnie co mam kopać a co nie . Podobnie ustawiłem w deusie idąc jeszcze niżej na -1 dzięki temu deus na głębokich celach przestał się dławić i jąkać ( patrz filmiki z przed 3 lat ) bo filtr przestała działać ( w tej zmineralizowanej glebie głębokie monetki rozmywają się w mineralizacji i dają lekki trzeszczący żelazem sygnał na krawędziach który wysoki silencer nam wycina powodując dławienie - tak ja to przynajmniej rozumie :lol: ) Połączenie silencera na -1 , reaktywności na 3 , rozsądnie ustawiona czułość + gb i zaniżenie wzmocnienia audio może doprowadzić do super efektów w miejscach bardzo zaśmieconych żelazem .

Jakiś czas temu to napisałem , robiłem testy z ustawieniami silencera i użycie wyciszacza na -1 zawsze działało najlepiej , na poletku testowym te ulepszenie powodowało to że monetka która w sumie była nie do wykopania stawała się sygnałem do wykopania (można to wychwycić porównując moje filmiki z przed 3 lat a z tego roku z deusem 2.0 ) . Silencer jest filtrem - ja nie lubię choć w teorii ma pomagać , wyciszacz ma wyciszać tylko skąd pewność że wyciszy tylko to czego nie chcesz słyszeć ? co z głębokimi sygnałami ( na krawędzi zasięgu ) w wyższych ustawieniach wyciszacza sygnał zaczyna się dławić nie jest pewny bo jest częściowo WYCISZONY czyli nie słychać jego pełnej charakterystyki ( wykrywacz chce wyczyścić sygnał do czystego pożądanego sygnału ) np. wyciszy ci lekkie charczące przebłyski żelaza spotykane przy głębokich celach - ty wiesz że to może być coś dobrego i odróżniasz ten sygnał od sygnału żelaza ale Deus tego nie wie . W niskim ustawieniu silencera deus staje się taki bardziej analogowy ( co akurat mi odpowiada )a do głowy docierają wszystkie informacje ( nie są ograniczone tym filtrem ) . Dławienie wstępuje wtedy gdy filtr wycisza ( jakby dyskryminuje ) drobne sygnały gruntu i jego zaburzeń . To co opisałem to moje "wrażenie " więc wiadomo że trudno coś takiego opisać tak żeby ktoś inny to zrozumiał no ale mimo wszystko spróbowałem .

To odpowiedź dla Mikello - bo trochę postów wyskoczyło.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 12 czerwca 2015, 20:59 
Porucznik
Porucznik

Dranek napisał(a):
Ostatnie pytanie co masz na myśli pisząc o "punktowych" sygnałach?

Miałem na myśli zdecydowane sygnały od małych kolorków, które są krótkie i wyraziste przy przemiataniu, bez pobrzękiwania przy krawędzi cewki.
Wysokie sygnały od dużego żelaza są bardziej rozwlekłe i najczęściej przy krawędzi cewki pobrzękują innymi tonami.

O tutaj, od 5tej minuty:

https://www.youtube.com/watch?v=tlhIP8zOdPg

A przy okazji - czy chodzisz w dobrych słuchawkach?
To ważne jeśli polegasz na własnych uszach, po jakimś czasie wysłyszysz wysublimowane różnice i będziesz kopać mniej śmieci :)

Dranek napisał(a):
Dzisiaj miałem kilkakrotnie takie sygnały pojedyncze na kolor bez id i wziąłem to za wzbudzenie detektora i odpuściłem kopanie. Nie były to sygnały powtarzalne tylko właśnie takie pyknięcie, cofałem cewkę nad ten obszar przemiatałem ponownie i znowu pojedyncze pyknięcie i tyle. Takie coś też kopać? Czy chodzi o co innego?

Sygnał powinien być powtarzalny, jeśli nie jest, to ja nie kopię.
Może być jeszcze tak że jeśli korzystasz z dyskryminacji to coś tam jest, tyle że na granicy progu dyskryminacji.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 12 czerwca 2015, 21:48 

Filmiki ekstra :1 Powoli kumam o co chodzi, moim zdaniem te 10 filmików instruktażowych z youtube powinno zostać podczepionych na początek wątku o ustawieniach. Dla takiego wzrokowca jak ja te filmy dały mi więcej niż przeczytanie instrukcji. Wystarczy wejść w link który podał wyżej Kryhu i po prawej stronie w propozycjach są wszystkie filmy tego experta. Tym którzy ich nie oglądali polecam. :za

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 13 czerwca 2015, 18:23 
Podporucznik
Podporucznik

Podczepione by mogły być ale ktoś by mógł je potłumaczyć tak aby każdy zrozumiał co gość mówi.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 17 czerwca 2015, 07:06 

Do Dranka:
Kryhu dobrze prawi, te popierdywanie (u mnie) znika gdy balans gruntu, ręcznie podniosę o pare pozycji.
Pozdrawiam i do zobaczenia w terenie Dranek;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 17 czerwca 2015, 17:47 
Major
Major

thunder_pit napisał(a):
Do Dranka:
Kryhu dobrze prawi, te popierdywanie (u mnie) znika gdy balans gruntu, ręcznie podniosę o pare pozycji.
Pozdrawiam i do zobaczenia w terenie Dranek;)

Ale wówczas ograniczasz głębokość detekcji a to wpływa na zmniejszoną liczbę zakłóceń od gruntu i fałszywych sygnałów a za tym idzie stabilność i uspokojenie wykrywki

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2669 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93 ... 178  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]