Teraz jest wtorek, 14 października 2025, 14:16

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1441 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94 ... 97  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Alter 71 - ustawienia, testy itp.
PostNapisane: niedziela, 27 listopada 2016, 20:59 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

benekpe napisał(a):
Front247 - przyzwyczaiłem się już do Twoich złośliwości. W przeciwieństwie do Ciebie ja piszę o wykrywaczu który fizycznie posiadam. Twoja o nim wiedza jest tylko zaczytana więc wydaje mi się że to raczej Twoje wpisy w temacie są bezwartościowe i nic nie wnoszące do tematu. Dokonałem już wielokrotnie porównań obu tych wykrywaczy. Porównałem tor audio, ergonomię obu wykrywaczy, odniosłem się do głębokości detekcji, radzenia sobie pod liniami wn itd. Wystrlarczy tylko uważnie i ze zrozumieniem czytać to co ktoś inny pisze.

Nieprawda.
. Tylko fakty.
U ciebie argumenty których sie nie da poprzeć ani sprawdzić takie czary mary. Przestawiasz dogmaty które w swiecie detektorów istnieja. Powiem więcej poruszamy sie tu w znanej od lat technologi uzywanej w tego typu sprzetach,tymczasem ty zaprzeczasz logice. Multitony w deusie są czytelne a w alterze kilka tonów nei daje obrazu celu - to są bzdury,dlatego ze nie jest to ocena własnych subiektywnych preferencji tylko naginanie oczywistych faktów technologicznych uzytych w tych sprzętach. Niestabilnosć wykrywacza nazywasz- pełnią informacji,a czysty stabilny sygnał na obiekt nazywasz wybrakowaną identyfikacją dzwiękową. Opisujesz swoje wrażenia które nie mają kompletnie nic wspólnego z rzeczywistością,zastanawiam sie nieraz czytając twoje teksty czy ty w ogóle rozumiesz jak działa wykrywacz VFL. co z tego ze ja nie mam jeszcze altera na pokładzie,skoro wystarczy mieć mózg,wzrok i średni słuch oraz podstawy w tej dziedzinie by z głupiej prezentacji zobaczyć jakie dzwięki ma ten sprzęt. Ty ,,argumentujesz,, po swojemu ale..nie odnosisz sie do fajktów,pomijasz milczeniem.

Nie porównałes deusa z alterem..tylko opisałeś oddzielnie wrażenia na temat każdego z nich które się kupy nie trzymają. Gdybyś był merytoryczny to mając te dwie wykrywki wykonałbys chocby taki głupi test powietrzny...i porównał,albo lepiej zabrał na pole i poswiecił 5 minut na test chocby jednego celu....zamiast p[isać te głupoty o chodzeniu po własnych sladach i kopaniu drobnego koloru po alterze. Tak mógłbym punktować ale to nie ma sensu. ani jednego porównania mając w chacie 2 sprzety i jeden z nich nowy po kilku dniacvh ląduje w szafie dla kolegów..haahah jestes lepszy niz Kobuszewski w kabarecie :)

Odbierasz to jako złośliwośc? Ok masz prawo..tylko ja pisze o faktach albo nic nie pisze,a ty czarujesz opowiesciami z krypty :) Ok postaram sie już po prostu pomijac twoje niemerytoryczne wrażenia z użytkowania bo to tak jak z ślepym o kolorach.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 27 listopada 2016, 21:02 
Kapitan
Kapitan

Panowie, nie jest łatwą sprawą porównać pracę obu tych wykrywaczy tak aby były te porównania miarodajne - bo to w samym założeniu całkowicie niemożliwe - zrozumcie to!
Rzetelne, wszechstronne tym samym miarodajne testy można byłoby zrobić na polu testowym Marcina z Mocnego Sygnału i to w jednym czasie z udziałem doświadczonych i zaawansowanych użytkowników danego modelu.
Alter dopiero co zagościł na naszych polach. Rzesza zadowolonych użytkowników jest na początku żmudnej jego nauki, gdy tymczasem deusa użytkownicy już dawno obczaili dokładnie. Nikt odpowiedzialny nie pokusi się o takie dokładne porównania i testy. Chyba, że będą to celowe działania by zdyskredytować ten czy inny wykrywacz - ale tego nie bierzemy kompletnie pod uwagę.
Chcąc zakończyć już temat testów i porównań powiem tylko tyle, że jestem umówiony już z Arturem "Saperem" na testy i kopanie w Złotym Potoku obok Częstochowy - miejscu stacjonowania wojsk polskich we wrześniu 39 roku. Zabiorę swojego Altera i Deusa i tam na spokojnie będziemy sobie porównywać te i nie tylko te wykrywacze. Ja jednak wynik tych porównań zostawię dla siebie - bo taka zabawa nie powinna mieć na celu udowodnienie wyższości jednego sprzętu nad drugim - nie o to w tym wszystkim chodzi przynajmniej dla mnie. Mi wystarczył film Prymka by przekonać się, że Alter najlepiej ze wszystkich detektorów poradził sobie z monetami tam zakopanymi. Jeśli Was ten film nie przekonuje do zakupu Altera to trudno.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 27 listopada 2016, 21:18 
Podporucznik
Podporucznik

Wiecie co ten wątek schodzi na psy, 15 stron o du...e Maryni i nic o ustawieniach, tylko wycieczki personalne znowu będzie tasiemiec.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 27 listopada 2016, 21:21 

Zrobi się z tematu pewnie z 300 stron o subiektywnej opinii benekpe, który z Alterem chodził pewnie ze 4h. Ogarnijcie się. Mnie dzisiaj po 4h chodzenia z Alterem ręka boli, pewnie zła ergonomia. Aaa ... jeszcze czasami mi się wzbudzał na max czułości a lini WN nie było w pobliżu. Wykopałem też mnóstwo polmosów z idealnym monetkowym tonem (wniosek: cały kraj chleje), kilka krótkich drucików (aluminiowych), które całkiem nieźle brzmiały. No i pordzewiałe kapsle dają kolorowy sygnał. Dodam, że całkiem ładny i można się pomylić. Od kopania plecy mnie bolą ale to chyba nie wina Altera chyba że częstotliwość 5kHz taka głęboka bo się nakopałem.

Ostatnio edytowano niedziela, 27 listopada 2016, 21:29 przez Dragster, łącznie edytowano 3 razy

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 27 listopada 2016, 21:24 
Kapitan
Kapitan

tui - tak niestety jest jak ktoś wyłącznie teoretyzuje :(
Ja przynajmniej poszedłem w pole i starałem się z Wami podzielić moimi odczuciami z tych wypadów. Jak widać sceptyków i teoretyków nie brakuje i na tym forum. Trudno komuś zaakceptować fakt, że ktoś może mieć odmienne zdanie w temacie. To sceptycy ciągle odnoszą się do tego co już opisałem - pytam się po co? Skoro wszyscy są zadowoleni z dźwięków Altera, to po co ciągniecie bez końca tą kwestię? Ja już kończę w tym temacie moją aktywność. Jak coś nowego będę miał do powiedzenia to na pewno to napiszę.
Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 27 listopada 2016, 21:27 

Benekpe, Ty tą opinię napisałeś z 10 razy. Sam prowokujesz tą dyskusję.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 27 listopada 2016, 21:35 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Dragster napisał(a):
Mnie dzisiaj po 4h chodzenia z Alterem ręka boli, pewnie zła ergonomia.

Może za długa sztyca? Ja swoją wsuwam na maxa aż do zagięcia i blokuję tylko zaciskiem... Przy takiej długości jest prawie ok. Przedtem też szybko odczuwałem zmęczenie ręki i pleców.
Faktura rękojeści jest fajna, ale równie fajnie rowki łapią błoto. A nie jest łatwo je stamtąd usunąć nie lejąc wody. Musiałem swoją owinąć taśmą pcv, myślę żeby założyć jakąś cienką piankę.
Jak dla mnie, konstrukcja nośna, pomimo niewątpliwych zalet, jest największą wadą tego wykrywacza. Nie rozumiem po co jest zagięcie na sztycy środkowej, przecież to może iść przez rękojeść, co daje zaoszczędzenie masy i materiałów, możliwość szybkiego skrócenia sprzętu - np. do włożenia do bagażnika czy pokrowca.
Jeśli chodzi o przemiatanie i wkładany w to wysiłek, to chyba jest to najfajniejszy wykrywacz jaki miałem, zdaje się że głównie z powodu ultralekkiej cewki :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 27 listopada 2016, 21:37 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Dragster napisał(a):
Zrobi się z tematu pewnie z 300 stron o subiektywnej opinii benekpe, który z Alterem chodził pewnie ze 4h. Ogarnijcie się. Mnie dzisiaj po 4h chodzenia z Alterem ręka boli, pewnie zła ergonomia. Aaa ... jeszcze czasami mi się wzbudzał na max czułości a lini WN nie było w pobliżu. Wykopałem też mnóstwo polmosów z idealnym monetkowym tonem (wniosek: cały kraj chleje), kilka krótkich drucików (aluminiowych), które całkiem nieźle brzmiały. No i pordzewiałe kapsle dają kolorowy sygnał. Dodam, że całkiem ładny i można się pomylić. Od kopania plecy mnie bolą ale to chyba nie wina Altera chyba że częstotliwość 5kHz taka głęboka bo się nakopałem.

Piekna ironia Dragster ,sam bym lepiej nie ujął.
.

Saper doświadczony użytkownik wielu sprzetów,kilka miesięcy z alterem,Shelton doswiadczony user wielu sprzętów,facet obiektywny co widać po jego kanale i obaj Panowie...bardzo ale to bardzo wyważone i oszczedne opinie co zrozumiałe ..a tu wielbiciel deusa... pare dni ze sprzetem i naprawde tendencyjny opis wrażeń. Ja wiem ze tu jest pare szorstkich słów ,wybaczcie ale to konieczne bo jak inaczej. Może mod posprzata to bo tematowi nie służy,sam sie przyznaje tu do offtopu,ale jakoś trzeba reagować na brak merytoryki.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 27 listopada 2016, 21:39 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Ja wypowiedź benekpe przeczytałem ze zrozumieniem i nie wiem dlaczego front247 go atakujesz. Nie wiem czy ma racje bo nie mam altera. Ale jak go kupie to na pewno sprawdzę to o czym pisał. Powinieneś front247 wiedzieć że nie ma wzorca do którego należy się odnieść i każdy będzie porównywał do tego co ma. Z resztą napisał że to są tylko jego subiektywne odczucia. No i sam z tego co czytam Altera nie masz, więc nie wiem skąd wiesz że jest inaczej. Wole kilka różnych opinii od użytkowników niż teoretyzowanie ludzi którzy nie maja sprzętu. Bo jak piszesz są to teksty wyciągnięte z du...y. Przecież możesz poczekać kilka lat na opinie poszukiwacza któremu sprzęt przyrósł do ręki bo na razie nie licząc testerów wszyscy to świerzacy. . :lol:

Ostatnio edytowano niedziela, 27 listopada 2016, 21:48 przez krzysiekb321, łącznie edytowano 4 razy

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 27 listopada 2016, 21:40 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

A mnie bolą oczy, bo siedzę już kolejny dzień i piszę dla użytkowników Altera taki luźny poradnik, takie ABC które da do zrozumienia co mamy w ręce i jak to działa. ;)
Poradnik będzie dla chętnych.
Będzie głównie dotyczył zasad działania trybów pracy, a takie nie tylko są w Alterze.
Typowe uzupełnienie instrukcji.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 27 listopada 2016, 21:41 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Dragster napisał(a):

Nie kolego.
benekpe po prostu kilkukrotnie mówił o swoich odczuciach, do których ma prawo, bo inni nie potrafią go zrozumieć.
Czy naprawdę tak ciężko jest zrozumieć że coś komuś nie pasuje?
To chyba Wy macie problem a nie on :h

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 27 listopada 2016, 21:42 
Podporucznik
Podporucznik

Front nie miałeś wykrywacza w ręku a udzielasz się ciągle krytykując kogoś kto go ma i mu nie podpasował. Przystopuj z opiniami bo jak przyjdzie do ciebie to może się okazać że tobie też coś nie pasuje. Chwalisz coś czego w ręku nie miałeś a krytykujesz użytkownika nawet jak go porównuje do deusa cz GM to jego sprawa. Jak pochodzi nim z pół roku to się przyzwyczai i zaakceptuje jego wady albo i nie. Skończcie to a admin by mógł posprzątać to co nie na temat.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 27 listopada 2016, 21:43 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Witam !

Nie ma wykrywaczy idealnych !!

Bo oczekiwania użytkowników mogą być skrajnie różne. Bo każdy człowiek inaczej się porusza, inne dźwięki lubi i inne ma przyzwyczajenia ,a na dodatek zmysł słuchu u każdego też jest inny. Niuansów dźwięku może być cała masa - niektórzy je odbierają inni nie. A poza tym preferencje się zmieniają. Ja na przykład kiedyś nie lubiłem wykrywaczy pewnej firmy - ale po długiej rozmowie z zapalonym użytkownikiem , po pobieganiu przez kilka godzin i długich przemyśleniach ( !! ) w pewnym sensie zmieniłem zdanie i zrozumiałem dlaczego są powszechnie uznawane za dobre i skuteczne.
Benek pochodził , posłuchał - jak się uważnie przeczyta to napisał kilka dobrych rzeczy o wykrywaczu - ale nie będzie używał na stałe i ma do tego prawo. Zapewne znajdzie się niedługo kilku ludzi którym w ogóle ten wykrywacz nie podejdzie. Na innym forum przeczytałem, że z Alterem łatwiej mają ludzie którzy chodzili z moimi poprzednimi detektorami i polubili z nimi pracować. Czy to dziwne ? Absolutnie nie - przecież Alter też wyszedł z pod mojej ręki - zawiera zupełnie nową warstwę fizyczną, zupełnie nowe oprogramowanie - ale "ręka i głowa" stworzyła go ta sama.
Nieuchwytne cechy detektora będą podobne.....

Jednym słowem dajcie chłopu spokój - bo chłop porządny :)

pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 27 listopada 2016, 21:44 

Ironia ironią, ja też napiszę moją opinię na temat dźwięków Altera. Chciałem się wstrzymać bo nie testuje jeszcze różnych ustawień i za mało o nim wiem ale fakt jest faktem. Alter ma dźwięki krótkie. Zrobione raczej pod programy szybkie i dla tego może benekpe ma takie a nie inne odczucia. Obiekty jednorodne które nie latają po skali ładnie brzmią. Może faktycznie przydała by się opcja wydłużania ich pod programy wole albo czyste tereny.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 27 listopada 2016, 21:49 

jarek81 napisał(a):
Dragster napisał(a):

Nie kolego.
benekpe po prostu kilkukrotnie mówił o swoich odczuciach, do których ma prawo, bo inni nie potrafią go zrozumieć.
Czy naprawdę tak ciężko jest zrozumieć że coś komuś nie pasuje?
To chyba Wy macie problem a nie on :h

Wiem o tym i już wcześniej napisałem w tym czy innym wątku, że chłopak ma do tego prawo. Alter nie przypasował mu i tyle. Nie wiem po co to ciągnąć to dalej.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1441 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94 ... 97  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]