Teraz jest czwartek, 29 stycznia 2026, 13:41

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: TEST WIDEO Teknetics Eurotek PRO 11"DD
PostNapisane: środa, 7 stycznia 2015, 20:13 
Starszy Sierżant Sztabowy

wojciech.wilczo napisał(a):
przeczytaj uwaznie instrukcje....

glosnosc nie reguluje sily glosnosci tak jakbysmy to rozumowali lecz dziala na troszke innej zasadzie tj podbicie dzwięków metali / niemetali.

Jezeli chcesz zeby bylo w miare cicho ustaw :
Glosnosc 1
dyskryminacja 39
czulosc 9 - 10

Chciałbym, aby żelastwo było nie wykrywane.
Głośność jest dla mnie optymalna ,,4,, ,zastanawiam jak to się ma do słuchawek?
Przy nastawach głośność 11 to racze można ogłuchnąć.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 7 stycznia 2015, 20:39 
Kapitan
Kapitan

Dlatego warto mieć słuchawki z regulacją głośności.
W instrukcji masz ładnie wszystko opisane o tej głośności. Możesz regulować głośność metali żelaznych i kolorowych - to rzadko spotykana funkcja w tanich wykrywaczach. Jeśli chcesz chodzić w trybie pseudo all metal - czyli bez dyskryminacji, możesz sciszyć albo całkowicie wyciszyć dźwięki żelaza, jednak nadal będziesz miał ID cyfrową przedmiotów żelaznych, których nie będzie słychać.
Zwróć też uwagę na wskaźnik IRON - dla mnie bardzo przydatna funkcja - też mało spotykana w tanich sprzętach.
Wiele mocno skorodowanych przedmiotów żelaznych identyfikowana jest wysoko - to normalne - jednak jednoczesna sygnalizacja IRON pozwala stwierdzić w większości przypadków, że mamy do czynienia ze skorodowanym złomem.
Nawet jak dyskryminacja wycina Ci żelazo, zawsze zasygnalizuje ci ikonka IRON jak natrafisz na złom... To może zaoszczędzić Ci kopania jeśli nie nastawiasz się na militarkę :-)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 7 stycznia 2015, 20:55 

benekpe napisał(a):
Dlatego warto mieć słuchawki z regulacją głośności.
W instrukcji masz ładnie wszystko opisane o tej głośności. Możesz regulować głośność metali żelaznych i kolorowych - to rzadko spotykana funkcja w tanich wykrywaczach. Jeśli chcesz chodzić w trybie pseudo all metal - czyli bez dyskryminacji, możesz sciszyć albo całkowicie wyciszyć dźwięki żelaza, jednak nadal będziesz miał ID cyfrową przedmiotów żelaznych, których nie będzie słychać.
Zwróć też uwagę na wskaźnik IRON - dla mnie bardzo przydatna funkcja - też mało spotykana w tanich sprzętach.
Wiele mocno skorodowanych przedmiotów żelaznych identyfikowana jest wysoko - to normalne - jednak jednoczesna sygnalizacja IRON pozwala stwierdzić w większości przypadków, że mamy do czynienia ze skorodowanym złomem.
Nawet jak dyskryminacja wycina Ci żelazo, zawsze zasygnalizuje ci ikonka IRON jak natrafisz na złom... To może zaoszczędzić Ci kopania jeśli nie nastawiasz się na militarkę :-)

Chcę pośmigać za monetami, w miejscach starych drewnianych zabudowań. Obecnie tylko są na mapie, śladu fizycznego brak!
W ziemi mnóstwo stali- zardzewiałych gwoździ.
Jest tam wszędzie żelazo, nie potrafię go wyeliminować z dźwięków.

Czy jest jakaś zasada z DISC-kryminacją, że do np. do 60-ciu wycina złom magnetyczny, a powyżej metale kolorowe.
Jak ma się do tego głośność.
Moim uszom głośność powyżej 7 przeszkadza.

Wiem że jest inst. lecz nic ona do mnie nie przemawia.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 7 stycznia 2015, 21:02 
Kapitan
Kapitan

Stary nie ustawiaj dyskryminacji powyżej 36-40 - bo możesz coś ciekawego przeoczyć.
Jeśli będziesz miał 40-ci to nie ma prawa nic z żelaza zasygnalizować, chyba że wskaźnik IRON.
Powyżej 36 to wszystko metale kolorowe - warto więc kopać każdy taki mocny powtarzalny sygnał.
Na zaśmieconym miejscu zmniejsz dodatkowo czułość - 7 wystarczy - masz wtedy stabilne powtarzalne sygnały.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 7 stycznia 2015, 21:22 

benekpe napisał(a):
Stary nie ustawiaj dyskryminacji powyżej 36-40 - bo możesz coś ciekawego przeoczyć.
Jeśli będziesz miał 40-ci to nie ma prawa nic z żelaza zasygnalizować, chyba że wskaźnik IRON.

Mam rozumieć że jak ustawię dyskryminację 40-ci to siekiery podkowy dźwięk mi nie za sygnalizuję, będę słyszał ciszę?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 7 stycznia 2015, 21:53 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Niestety będziesz słyszał, ale sygnał albo `zniknie` i zacznie migać tylko napis iron, albo będą pojedyncze `pierdnięcie`. Mocno skorodowane żelastwo (większe) niestety zawsze wykryje jako kolor, ale licznik skacze w dużym przedziale np. 80-50-40-90. Gdy znajdziesz sygnał delikatnie skaczący np. 60-62-64-63, czy nawet wręcz stabilny na jednym poziomie to wtedy warto wbijać łopatkę w ziemię. Ja tak jak przedmówcy głównie chodzę na ustawieniach 10-35-10. Jak jest za dużo `pierdnięć` obniż czułość na 7 i będzie dobrze.

pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 7 stycznia 2015, 22:40 
Kapitan
Kapitan

Sam z czasem wyczujesz, czy wysokie wskazania z jednoczesnym sygnałem IRON warto kopać. Każda sytuacja jest w terenie inna, nie zawsze to co pokazuje wykrywacz można poprawnie zinterpretować. Czasmi jak odpuścisz sobie wysoki sygnał z jednoczesnym wskazaniem IRON - to może się okazać że pod cewką zalega i kolor i żelazo - żelazo jest maskowane, wskazuje na kolor jednocześnie zapala się IRON... więc sam musisz zdecydować co kopac a czego nie... Na zaśmieconym terenie taka sytuacja jest normą - łatwo wówczas przeoczyć coś ciekawego.
Kiedyś trafiłem na sygnet, który zalegał w "żelaznych śmieciach" - wielu na tym forum twierdzi, że ten marketowy tani wykrywacz nie mógł tego zrobić :-) A jednak tak było. Zawsze trzeba uważnie wsluchiwać się w "pierdy" tej wykrywki.
Sygnet nie jest ze złota - niestety, ale zawsze sygnet, to sygnet. Mam jeszcze w kolekcji kilka obrączek :-) Z tego samego zaśmieconego pola...
Zresztą Wojtek idealnie w tym filmie wszystko opisał pokazał:
https://www.youtube.com/watch?v=HxcyP3v ... _ZJ6GxZjs8

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 8 stycznia 2015, 00:21 

fiendvonhell napisał(a):
Ja tak jak przedmówcy głównie chodzę na ustawieniach 10-35-10. Jak jest za dużo `pierdnięć` obniż czułość na 7 i będzie dobrze.

Sprawdzałeś może jak wpływa dyskryminacja na zasięg?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 8 stycznia 2015, 07:33 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Ja, tak jak benekpe powiedział, kopię każdy sygnał. Wole wykopać dziurę i mieć pewność, że nic nie zostawiłem, niż iść dalej z myślami krążącymi po głowie, że coś ominąłem. Co do dyskryminacji osobiście nie robiłem żadnego testu. Jest kilka filmików w internecie na ten temat. W moim przypadku chodzę z takimi, a nie innym ustawieniami, ponieważ mieszkam na zabrudzonym terenie, ale gdy trafie na czyste pole to wyłączam dyskryminację, bo wierząc ludziom robiącym filmy z testami, zasięg się zwiększa.

pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 2 marca 2015, 18:14 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

zapraszam do nowego testu, tym razem z cewką Nel Hunter, w osobnym wątku.

Pozdro

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]