Teraz jest sobota, 31 stycznia 2026, 15:22

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Fisher f2 dziwne zachowanie
PostNapisane: wtorek, 7 października 2014, 20:47 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Od jakiegoś czasu fisher na wilgotnym terenie mocniej się wzbudzał ale nie zwracałem na to szczególnej uwagi bo ten model tak ma. Ale jak myłem cewkę z błota to zauważyłem 2 wypustki. Co ciekawsze wydaja się one być winą wzbudzania na mokrym. Gdy przy włączonym wykrywaczu szoruje po nich suchym palcem wykrywacz milczy, ale jak palec jest mokry wykrywacz piszczy jak przeciągnę po którejś z nich.
Spotkał się ktoś z takim przypadkiem?
Jeśli ktoś może to niech też zrobi zdjęcie w swoim f2, ciekawi mnie czy to jest tylko u mnie.
Poniżej fotka cewki od spodu.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Fisher f2 dziwne zachowanie
PostNapisane: środa, 8 października 2014, 13:09 
Generał Broni
Generał Broni

Uszkodzona cewka skoro tak reaguje na mokry paluch. Nieźle musiałeś walić po kamieniach skoro takie odpryski się porobiły, Fisher ma raczej wytrzymałe cewki. Trochę dziwne, że w dziale giełda nie napisałeś o tym, cewka ewidentnie ta sama:

viewtopic.php?f=112&t=140457

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 8 października 2014, 15:37 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Jakie są cewki do f2 poza tą 8" ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 8 października 2014, 18:17 
Generał Broni
Generał Broni

Możesz ją wysuszyć delikatnie przy kaloryferze porządnie i spróbować poxipolem jakimś te ubytki uzupełnić. Jak się uda to powinno działać. Tylko jak będziesz sprzedawał to nie pisz 100% tylko opisz uczciwie co jest i co było.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 9 października 2014, 19:55 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

zakleiłem na razie te 2 wypustki i jest trochę lepiej na polu zaoranym było wszystko ok tylko jak na trawę wszedłem to musiałem 2-3 kreski zejść żeby chodzić normalnie

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 9 października 2014, 21:02 
Podporucznik
Podporucznik

Pewnie zepsuło się pużniej ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 9 października 2014, 21:21 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Nie wiem co ta cewka tak reaguje na trawe :D ale i tak zamierzam ją wymienić

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 10 października 2014, 16:45 
Plutonowy
Plutonowy

Witam na pewno się rozszczelniła .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 10 października 2014, 17:24 
Podpułkownik
Podpułkownik

Witam.

Nic się nie rozszczelniło. Długo katowałem ten wykrywacz i pomimo najgorszych warunków terenowych sprzęt działa nadal i ma się dobrze, a ja znam go od podszewki nie tylko od strony mechanicznej :1 Takie ubytki jak na spodzie cewki u Ciebie są niczym w porównaniu z jedną z cewek, którą widziałem. Tej przysłony z tworzywa na spodzie mogło by w ogóle tak naprawdę nie być i wykrywacz działa poprawnie bez najmniejszych problemów.

Powodem wzbudzania się tej cewki jest po prostu lipna jakość cewki (zwracam uwagę na brak faktycznego ekranowania uzwojeń), jej przewodu oraz budowa elektroniki tego wykrywacza. Teraz te przewody montuje się grubsze, w lepszej izolacji silikonowo-igelitowej (jak z cewek 11") z lepszym ekranem i z ogólną poprawioną jakością użytego drutu, tak więc w wielu przypadkach, szczególnie po wielu owijaniach i odwijaniach na sztycy przewód dłużej zachowuje swoje właściwości. Niestabilność brana ogólnie, bez względu od terenu (pomijam wysokie zmineralizowanie gleby czy inne czynniki jak obecność linii wysokiego napięcia) pochodzi od układu zasilającego ten wykrywacz, mianowicie źródło zasilania musi być możliwie jak najstabilniejsze, o napięciu minimum 8.7V, dlatego używanie lipnej jakości baterii cynkowych czy akumulatorków o pojemności poniżej 200mAh mija się z celem. Użycie porządnych alkalicznych baterii pozwala wyeliminowanie standardowo występujących zakłóceń nawet o ok. 70 procent. Przy akumulatorkach >250 mAh okres ten utrzymuje w początkowym stadium rozładowania, czyli ok. 2 pierwsze godziny po dłuższym ich ładowaniu. Oczywiście do tego należałoby dołączyć takie banały jak fakt, czy aby wnętrze wtyku nie jest zawilgocone, czy blachy styków baterii w obudowie wykrywacza nie są zaśniedziałe, itp., gdyż każdy z tych czynników naprawdę potrafi mieć wpływ na stabilność tej niepozornej maszyny.

Najlepszy stosunek jakość-cena-efektywność, jeśli jest kolega zdecydowany na zmianę, to cewka NEL Tornado lub Hunter. Jeśli będą problemy z jej dostępnością od biedy można założyć dedykowaną 11"DD, choć cena, jaką żąda producent jest mocno wygórowana, dlatego radziłbym rozglądać się za używaną w bardzo dobrym stanie.

W razie pytań proszę pisać :)

Pozdrawiam, K. :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 10 października 2014, 17:51 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Dzięki za tak pomocną wypowiedź Krychu.
Możliwe ze z kablem może być coś nie tak, lub wtyczką. Wykrywacz jest transportowany w torbie i za każdym razem jest składany. Dzisiaj wieczorem idę w teren wiec przed poszukiwaniami poczyszczę dobrze wtyk i postaram się na ciasno owinąć kabel. A co do baterii to obecnie używam tych http://www.hurt.com.pl/1x-bateria-alkal ... 12037.html

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 10 października 2014, 21:15 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Czyszczenie blaszek we wtyku pomogło w pewnym stopniu. Wykrywacz już tak mocno nie wariuje na wilgotnym terenie. Wielkie dzięki! :1

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]