|
Witam.
Nic się nie rozszczelniło. Długo katowałem ten wykrywacz i pomimo najgorszych warunków terenowych sprzęt działa nadal i ma się dobrze, a ja znam go od podszewki nie tylko od strony mechanicznej :1 Takie ubytki jak na spodzie cewki u Ciebie są niczym w porównaniu z jedną z cewek, którą widziałem. Tej przysłony z tworzywa na spodzie mogło by w ogóle tak naprawdę nie być i wykrywacz działa poprawnie bez najmniejszych problemów.
Powodem wzbudzania się tej cewki jest po prostu lipna jakość cewki (zwracam uwagę na brak faktycznego ekranowania uzwojeń), jej przewodu oraz budowa elektroniki tego wykrywacza. Teraz te przewody montuje się grubsze, w lepszej izolacji silikonowo-igelitowej (jak z cewek 11") z lepszym ekranem i z ogólną poprawioną jakością użytego drutu, tak więc w wielu przypadkach, szczególnie po wielu owijaniach i odwijaniach na sztycy przewód dłużej zachowuje swoje właściwości. Niestabilność brana ogólnie, bez względu od terenu (pomijam wysokie zmineralizowanie gleby czy inne czynniki jak obecność linii wysokiego napięcia) pochodzi od układu zasilającego ten wykrywacz, mianowicie źródło zasilania musi być możliwie jak najstabilniejsze, o napięciu minimum 8.7V, dlatego używanie lipnej jakości baterii cynkowych czy akumulatorków o pojemności poniżej 200mAh mija się z celem. Użycie porządnych alkalicznych baterii pozwala wyeliminowanie standardowo występujących zakłóceń nawet o ok. 70 procent. Przy akumulatorkach >250 mAh okres ten utrzymuje w początkowym stadium rozładowania, czyli ok. 2 pierwsze godziny po dłuższym ich ładowaniu. Oczywiście do tego należałoby dołączyć takie banały jak fakt, czy aby wnętrze wtyku nie jest zawilgocone, czy blachy styków baterii w obudowie wykrywacza nie są zaśniedziałe, itp., gdyż każdy z tych czynników naprawdę potrafi mieć wpływ na stabilność tej niepozornej maszyny.
Najlepszy stosunek jakość-cena-efektywność, jeśli jest kolega zdecydowany na zmianę, to cewka NEL Tornado lub Hunter. Jeśli będą problemy z jej dostępnością od biedy można założyć dedykowaną 11"DD, choć cena, jaką żąda producent jest mocno wygórowana, dlatego radziłbym rozglądać się za używaną w bardzo dobrym stanie.
W razie pytań proszę pisać :)
Pozdrawiam, K. :1
|