Teraz jest wtorek, 23 grudnia 2025, 13:21

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: doradźcie proszę mxt all pro vs VX3
PostNapisane: środa, 4 lutego 2015, 20:13 
Generał Brygady
Generał Brygady

Ebay akurat najtańszy nie jest. Poszukaj tu:
http://www.detecnicks.co.uk/whites-metal-detectors.htm
ja akurat brałem od tego człowieka, bo jest komunikatywny i uczciwy:
http://mediaelettra.com/whites.htm
Stronka niestety tragiczna... ale przesyłkę miałem po 10 dniach u siebie.
Przelicz sobie po kursie gdzie ci się bardziej opłaca i potarguj dodatkowo :roll:
Na dzień dzisiejszy nie musisz mieć PayPala. To zawsze kilka procent od transakcji. Najtańsze są Tanie Przelewy Europejskie. Jeśli nic tam nie pomieszasz to przelew powinien być darmowy, lub kosztować max 3-5zł.
https://blog.bzwbk.pl/2012/01/sepa-tani ... -eur-do-ue
Jeśli nie masz konta walutowego to najkorzystniej będzie to pozamieniać w jakimś kantorze internetowym, lub tu:
http://www.aliorbank.pl/pl/klienci_indy ... y_debetowe

Na pozór jest to tylko skomplikowane, wystarczy trochę poczytać.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 4 lutego 2015, 21:58 
Pułkownik
Pułkownik

Tara a czy pomógłbyś w ewentualnym zakupie i targowaniu się? Powiedzmy około 15.02 jak wrócę ze snowboardu

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 27 marca 2015, 00:13 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Odświeżam wątek ponieważ mam zamiar zamienić swoją optimę na jeden z tych sprzętów. Ma to być sprzęt na monetki tylko i wyłącznie. Oczekuję przede wszystkim lepszej niż w optimie identyfikacji znaleziska ale też większej głębokości detekcji. Różnica w cenie nie ma dla mnie znaczenia. Ale nie znaczy to, że wyjdę poza Vikin.owe 4499 za VX3.
Pytanie jest proste - czy warto dopłacać do VX3 dla lepszej identyfikacji celu. I dodatkowo proszę o informację, jaka jest głębokość powtarzalnej detekcji np boratynki dla tych dwóch wykrywaczy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 27 marca 2015, 00:27 
Pułkownik
Pułkownik

Bierz mxt all pro, nie żałuję :1 chcesz to wykonam Ci air testa jutro na boratynkę na moich ustawieniach na których sam latam czyli oszukany relic,dyskryminacja zero i gain +3.W glebie też mogę Ci zrobić tylko gleba glebie nie równa.Aha i olej wikingów, zamów sobie na ebay np z włoch - oszczędzisz sporo.Ja w cenie wikingowej mam wykrywacz ,cewkę 12` ,cewkę 10"dd(all pro) ,osłonkę cewki 10, słuchawki, torba whitesa i pinpointer bullseye II który sprzedałem za 180 więc trzeba odjąć od ceny jeszcze 180.Także sam widzisz,ceny mają z kosmosu, w razie "w" jest zawsze proscan.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 27 marca 2015, 00:37 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Cytuj:
W glebie też mogę Ci zrobić tylko gleba glebie nie równa.
Wim, że gleba jest różna i ma kolosalne znaczenie, ale test w glebie to test a w powietrzu to zaklinanie rzeczywistości :). Jeśli sprawdzisz boratynke w glebie - będę wdzięczny.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 27 marca 2015, 00:47 
Pułkownik
Pułkownik

Zrobię jutro, jak wstanę po nocy.Mxt nastawiasz i chodzisz a nie że co chwile stoisz i klikasz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 27 marca 2015, 18:44 
Pułkownik
Pułkownik

wopaw sorka ale za oknem tak leje ,że robienie mud testu nie ma sensu :roll: jak warunki się poprawią to z pewnością wykonam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 27 marca 2015, 19:14 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Nie ma problemu czarny07. Nie spieszy sie mi, aż tak bardzo. Zależy mi przede wszystkim na w miarę dobrej identyfikacji tak do około 20 cm na monetę wielkości boratynki. Oraz na w miarę spokojnej pracy na zaśmieconych polach.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 28 marca 2015, 00:53 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Nie spisuj Spectry na straty tylko dlatego, że boisz się, że sobie nie poradzisz. Spectra to nowoczesna maszyna z intuicyjnym prostym w obsłudze menu. Jej obsługa w porównainiu z xlt jest banalna. MXT przy niej jest dość prymitywny. Brałbym Spectrę na Twoim miejscu oczywiście najlepiej V3i:).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 28 marca 2015, 05:24 
Pułkownik
Pułkownik

Zależy kto co lubi "prymitywny" nie znaczy mało skuteczny, wystarczy sprawdzić ile na rynku wtórnym bywa mxt zwłaszcza pro( gdyby jakiś był nie sprowadzałbym z usa) a ile spectr i wówczas okazuje się jak pseudo intuicyjna jest spectra.Jeśli mxt jest prymitywny to mi ta prymitywność i skuteczność bardzo odpowiada i na nic innego nie zamienię :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 28 marca 2015, 07:51 
Moderator
Moderator

Zawsze mnie ciekawiło czy po miesiącach czy latach nauki , prób i błędów Spectra będzie bardziej " wydajna" w polu niż np. MXT ? jeśli nie to znaczy że to "sztuka dla sztuki" i jest to wykrywacz dla osób które po prostu lubią się bawić ustawieniami i poznawaniem wykrywacza co niewątpliwie dla nich jest częścią przyjemności z posiadania wykrywacza .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 28 marca 2015, 13:08 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Więc tak:
Lechowiec - absolutnie nie spisuję Spectry na straty! Już gdzieś na forum pisałem, że nie boję się jej "skomplikowanej" obsługi i już dawno bym brał VX3 ( na V3i mnie na dzisiaj nie stać) tylko po lekturze for polskich i zagranicznych mam kilka uwag:
- Podobno na trzech częstotliwościach nie jest specjalnie głęboka,
- Podobno i tak nic nie możesz się dowiedzieć z informacji na ekranie o obiekcie pod cewką, więc i tak musisz kopać wszystko,
- Krótka praca na zestawie baterii.
Może ktoś będzie tak łaskawy i rozwieje przynajmniej te dwie pierwsze moje wątpliwości - wtedy to właśnie spectra będzie u mnie gościć :).
czarny07 - masz absolutną rację że,
Cytuj:
"prymitywny" nie znaczy mało skuteczny
bo:
- MXT All Pro wcale nie jest tak prymitywny - jest po prostu stworzony jako maszyna do pracy, bez zbędnych wodotrysków i mi się to podoba - jeśli głębokość detekcji i identyfikacja (stabilność odczytu) oraz spokojna praca na śmietnikach będzie tak wysoka jak o niej czytałem, to po co płacić za spectrę?
prymek - już kiedyś miałem napisać po jakiejś dyskusji w innym wątku, że Twoje wyważone opinie są bardzo cenne i tutaj się to powtórzyło :h . Dokładnie to co napisałeś, spowodowało, że zainteresowałem się MXT.
Panowie, bardzo dziękuję za zabranie głosu w dyskusji - Wasze uwagi są dla mnie bardzo cenne!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 28 marca 2015, 14:06 
Pułkownik
Pułkownik

Odnośnie dwóch pierwszych pytań:Zgadza się że na trzech częstotliwościach jest płytsza ale bosterkiem niezle nadrabia, nie jeden już patrzył w osłupieniu jak głęboko patrafi drobiazgiem zaskoczyć,wiadomo że prąd ucieka jak szalony ale takie wypady ok 8 godzin na enelopach to nie problem,z tym ID to trudna sprawa do obalenia,jest bardzo dokładny a jak kogoś stać na większe gdybanie i klikanie w ustawieniach to po zrozumieniu Polar Plot jest w stanie odróżnić małe sreberko od folii alu , tego praktycznie żaden inny sprzęt nie potrafi ;) ,mimo tego jak dla mnie obsługa początkowa jest banalnie prosta a wszelkie następne zawiłości obsługi nie będą problemem wraz z upływem czasu i praktyki,nie zapominajmy że fantów ubywa wprost proporcjonalnie do ilości mnożących się w szalonym tempie nowych poszukiwaczy i czasem sprzęt który ma działać jak Pan mu każe może się okazać strzałem w dziesiątkę,ale nie przeczę że to nie jest sprzęt dla każdego,machanie nim jak cepem na czas przynosi odwrotny skutek,mam nadzieję że coś tam pomogłem ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 28 marca 2015, 14:55 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Pułkownik L - bardzo dziękuję za cenne uwagi - bardzo pomocne! Spostrzeżenie o ilości poszukiwaczy jest jak najbardziej zgodne z moimi obserwacjami i stąd pomysł zmiany sprzętu - bo generalnie z Optimy jestem bardzo zadowolony.
Problem jet niestety taki że Polar Plot jest dostępny tylko w V3i, a jak bym nabył ten sprzęt to miał bym w domu wojnę, także raczej odpada dokładanie jeszcze 2 tyś pln ponad budżet.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 28 marca 2015, 23:11 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Gdzie są te Spectry masowo wyprzedawane na rynku wtórnym bo coś nie mogę namierzyć:).

Zużycie prądu to nie problem. W kieszeni możesz mieć zapasowy pakiet 8 szt enelopów. Nie ma szans, żeby Ci nie wystarczyło na cały dzień szukania. Prędzej nogi i ręce Ci wysiądą niż taki zapas baterii.

W trakcie typowych poszukiwań kiedy szybko się przemieszczasz nie zauważysz, że zasięg przy trzech częstotliwościach jest trochę mniejszy. Zresztą jak Ci mało odpalasz boost i tu już nie ma żartów. Jeśli masz dobrą sondę włączenie pojedynczej częstotliwości odpowiedniej dla tego czego szukasz deklasuje wszystko co widziałem do tej pory.

Praca na trzech częstotliwościach deklasuje za to wszystko co widziałem w zakresie jakości identyfikacji. Pinpoint+Spectragraph+Polarplot w trybie 3F to pakiet funkcji rozkładający na łopatki wszystko co widziałem na rynku w zakresie identyfikacji. Ale trzeba chcieć tego używać. Na pewno da się bez tego żyć - to prawda i skutecznie pozyskiwać ciekawe przedmioty. Potwierdzają to wypady grupowe. Są ludzie z tzw. "nosem" którzy intuicyjnie potrafią typować miejscówki i miejsca potencjalnie fantonośne. Dasz takiemu nawet jabla a on zawsze coś ciekawego wygrzebie. :D . Wykrywacz dobrze jest mieć jak najlepszy, przynajmniej w kwestii osiągów, ale jest to tylko narzędzie nie gwarantujace sukcesu w terenie.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]