marcur napisał(a):
Te nowsze słuchawki wcale nie wyglądają lepiej... wręcz przeciwnie. :roll:
Moje rzeczywiście wyłączają się samoczynnie po ok. 2 godzinach. Ale jakoś specjalnie mi to nie przeszkadza.
Szkoda, że nie ma alternatywy. Chętnie bym wyłożył te 100 zł aby mieć większy komfort. Nie chcę rezygnować z bezprzewodowych bo był to jeden z powodów zmiany sprzętu.
Drugi dzień pracy z nowym sprzętem już na bardziej zaśmieconym terenie. Dałem wysoką czułość i bardzo dużo dźwięków. Kopałem nawet te słabe i muszę powiedzieć, że w 99% były to śmieci jakich się spodziewałem. Dużym zaskoczeniem było 5 pfenningów z końca 19w. Z daleka sygnał do kopania a z bliska dźwięk żelaza. Trochę mnie to zdziwiło. Z 2ka już tego problemu nie było. Czy dyskryminacje najlepiej ustawić na 2 ? Czy macie inne ustawienie ?
Ponownie muszę przyznać, że kopałem małe blaszki. Nie były głęboko, ale były wręcz mikroskopijne a sygnał dawały niezły.
Największą niespodzianka była łezka. Po pierwsze nigdy nie przypuszczałem, że na Górnym Śląsku można taką wykopać. Historycznie to nie ma sensu. Dlatego (kopałem po zmroku) kiedy wyczułem taki drobiazg to bez większych ceregieli poszedł do kieszeni, nawet nie do woreczka na znajdki. To miejscówka wielokrotnie przeze mnie schodzona... I teraz nie wiem czy to zasługa sprzętu czy traf... W każdym razie ja jestem zadowolony z GM. Jeśli miałbym go porównywać to czułością blisko mu do Tekneticsa, ale jest solidniejszy. W Tekneticsie wiele rzeczy mnie irytowało - a to baterie, a to delikatność, a to niezdecydowanie.
Kolejna rzecz w GM - muszę przyznać, że kilka przedmiotów wykopałem z dużej głębokości - takiej jakiej nie osiągałem w Optimie. I wcale nie były to wielkie przedmioty.
Minusem są kamienie, które dają niezły sygnał, ale mam nadzieję, że to kwestia osłuchania.
Kamienie czy koks dają zupełnie inny sygnał - takie rozmyte żelazo bez problemu można to rozpoznać , co do słuchawek - ponoć GM pracuje wciąż nad przekaźnikiem i słuchawkami ws na razie pozostają ws103 w których dźwięk jest nieco przymulony , co do wysokiej czułości w miejscach zaśmieconych to odradzam - lepiej dać 4 czy 5 sygnały są wtedy znacznie czytelniejsze a żelazo daje mnie tonów mieszanych ( kolor-żelazo ) . Jak bym miał napisać największą zaletę GM4 to łatwość w wyłapywaniu sygnałów przedmiotów z metali kolorowych .