Teraz jest wtorek, 23 grudnia 2025, 16:08

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 722 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 45, 46, 47, 48, 49  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Golden Mask 4 pro WD - 18khz i 8khz
PostNapisane: niedziela, 8 maja 2016, 10:39 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Kolego sulik84 jeżeli bawiłeś się AT PRO tylko trochę to bardzo zastanawia mnie twoja opinia na jego temat.Chodzę z nim już 4 lata miałem porównanie do GM4i5 , większości minelabów,rutusów i innych i przyznam że nigdy nie zostawałem w tyle.Moim zdaniem bez względu na to jaki sprzęt posiadamy podstawą jest gruntowne poznanie go, osłuchanie się z nim,poprawne dostrojenie się do gruntu, odpowiednie ustawienie parametrów wykrywacza w danych warunkach no i na koniec technika poszukiwań.Jeżeli spełnimy wszystkie te warunki pozostaje znalezienie odpowiedniej miejscówki no i sukces gwarantowany.P.S. Większość firm produkujących wykrywacze pracuje nad następcami swoich super sprzętów,nie znaczy to jednak że ich wcześniejsze wykrywacze są do niczego i nie warto ich kupować.Pozdrawiam i darz dół. :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 23 maja 2016, 00:04 
Generał Brygady
Generał Brygady

Panowie, przesyłam mały update. Zamieniłem tego swojego GM4ProWD+Spider12 na GM4Pro+Spider9 i widzę sporą różnicę, przede wszystkim:

Ergonomia
- cewka Spider9 jest dużo lżejsza niż Spider12. W połączeniu ze sztycą teleskopową i masywnym uchwytem, wychodzi z tego super wyważony zestaw. Nie sprawdzałem ile waży, ale macha się tym przyjemniej niż Euroace z którym ogólnie fajnie mi się zawsze chodziło. Względem Spidera12 jest tutaj gigantyczna różnica w komforcie spacerowania. Spider12 jest ciężki i źle wyważa wykrywacz - bardzo obciąża mięsień przedramienia zamiast przekładać ciężar na mięśnie barku, jeżeli wiecie co mam na myśli.

Stabilność - duża cewka przy szybkim pompowaniu wydawała jakieś dodatkowe pomruki przez co nigdy nie wiedziałem czy już jest ok czy jeszcze nie. W tej mniejszej wszystko jest tak czytelne, że wykrywacz jest idealnie dostrojony po 5 sekundach. Poza tym Spider12 wzbudzał się przy puknięciu o byle patyk czy przytarciu ziemi. Spider9 milczy nawet jak przemiatam cewką w trawie.

Przełącznik na AUTO grunt - moim zdaniem jest to dużo bardziej przydatne niż przełącznik częstotliwości. Początkowo polowałem na wersję WD bo zmiana z 18 na 8 kHz wydawała mi się super funkcją, która przynajmniej w teorii pozwalała na przemiatanie terenu na dwa różne sposoby. Niestety w praktyce okazało się że to przełączanie kompletnie niczego nie wnosi. Zasięgi są praktycznie identyczne a jedyna różnica to taka, że na 18 kHz nieco lepiej identyfikuje mikro-kolor, więc po prostu chodzi się na 18 kHz i tyle. Z kolei AUTO grunt to jak dla mnie bardzo przydatny przełącznik. Na terenie zasyfionym kamieniami (a mam tutaj takich trochę) przełączam na AUTO i mam ciszę. Na terenie czystym od kamieni śmigam na gruncie ustawionym ręcznie, a w razie kiedy nie jestem pewien jakiegoś lekko rozmytego sygnału, to pstrykam sobie na AUTO i sprawdzam czy to kamień czy metal. Bardzo wygodna sprawa - w Deusie żeby uzyskać takie potwierdzenie trzeba by się przeklikiwać przez menu, a tutaj pstryk i wszystko jasne.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 23 maja 2016, 12:27 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Witam.
Panowie czy może ktoś sprawdzał czy cewka spider 9" jest głębsza od standardowej 10,5"?
Z tego co wyczytałem na pewno jest stabilniejsza i ma lepszą separację. Ale o zasięgach nic nie znalazłem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 23 maja 2016, 20:58 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Czy są gdzieś do kupienia lepszej jakości osłony spidera 9" ?
Osłona producenta to kpina. Moja przetarła się i rozpadła po 4 miesiącach.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 23 maja 2016, 21:59 

Moja zaczęła spadać po paru wypadach.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 7 czerwca 2016, 10:07 
Plutonowy
Plutonowy

Witam. Testował ktoś cewkę Fighter 12", oraz Spider 12" ? Warto się nimi zainteresować?
Jakieś różnice?

Pozdrawiam,

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 7 czerwca 2016, 14:28 

Rester napisał(a):
Moja zaczęła spadać po paru wypadach.

Moja też zaczęła spadać po paru wypadach jest jakaś gwarancja na nią?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 7 czerwca 2016, 14:41 
Generał Broni
Generał Broni

Szybkozłączka trytytka pomoże albo rzep :)
Ewentualnie taśma izolacyjna.
Ciekawe bo ja widziałem mocno zmęczonego CK, osłona była pęknięta po odwodzie (prostopadle do sztycy) ale nigdy nie spadła.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 7 czerwca 2016, 15:48 

Te osłonki cewki są tak delikatne że szok!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 8 czerwca 2016, 10:01 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

W 9 i 12 mam fabryczne osłony, napierdzielałem nimi nie raz o kamienie, badyle itp, obie są pęknięte, żadna nie spada... Siedzą pewnie! Trytytki nie polecam, bo co jakiś czas trzeba usunąć piach/ziemię spomiędzy cewki a osłony...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 8 czerwca 2016, 10:05 
Generał Broni
Generał Broni

Zapomniałem dodać że to był stary CK z 2014 roku, sztyca S.
Może teraz zrobili jakieś tandetne.
Jak pisze kolega wyżej, pomimo że była pęknięta niczym nie była mocowana - ani razu nie spadła.
Trytytke można obciąć i założyć nową - rzep bardziej praktyczny tylko droższy i mniej wytrzyma.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 12 czerwca 2016, 15:27 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

jarek81 napisał(a):
Witam.
Panowie czy może ktoś sprawdzał czy cewka spider 9" jest głębsza od standardowej 10,5"?
Z tego co wyczytałem na pewno jest stabilniejsza i ma lepszą separację. Ale o zasięgach nic nie znalazłem.

Odświeżam pytanie. Czy naprawdę nikt nie porównywał tych dwóch cewek?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 1 lipca 2016, 17:52 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Witajcie
Widzę, że wcześniej już koledzy pytali, ale odpowiedz brak, dlatego odświeżę, może akurat ktoś odpowie, bo zamierzam kupić cewkę Fighter '12, ale...
Czy jest jakaś diametralna różnica między Fighter '12, a Spider '12? Głębokość, dyskryminacja, dostrajanie?
Albo inaczej...czy jest ktoś w posiadaniu owej cewki i mógłby coś o niej napisać? (Fighter) Cewka nie tania, waham się przed zakupem, ale mało jest na jej temat, dlatego też podpytuje :)

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 3 lipca 2016, 15:39 
Major
Major

jarek81 napisał(a):
jarek81 napisał(a):
Witam.

Odświeżam pytanie. Czy naprawdę nikt nie porównywał tych dwóch cewek?

Hej, w swoim Gm4 posiadam cewkę spider 12'' i kilka miesięcy temu pożyczyłem od kumpla spider 9'' i tą 10,5'' bo miałem obawy czy z moją wszystko jest ok. Zrobiłem sobie małe poletko testowe zakopując: srebro 1/24 talara na 20cm, 3 miedziane pfennigi pruskie na 26cm, 1 silber grosch na 22cm i 1/2 silber groscha na 20cm. W pierwszych dwóch przypadkach wszystkie ładnie i powtarzalnie dzwoniły, na silber groszach było już gorzej. Takie same efekty były również na sef detech kolegi, który wpadł ze swoim GM-em. Najbardziej zaskoczył mnie wynik na 1 silber groszu bo 2cm głębiej zakopana niż 1/24 talara i sygnał w zasadzie nie do kopania.
Reasumując: Według mnie nie ma większej różnicy w głębokości i tym bym się zbytnio nie przejmował bo głębokość to nie wszystko. Najbardziej polubiłem spider 9'' bo niczym nie ustąpiła mojej 12'' ,a była o niebo spokojniejsza, bardziej czytelna i wygodniejsza w trawach. Przy nadmiarze gotówki na pewno dokupię 9''
PS: Na polu testowym ziemia piaszczysta, grunt między godziną 10 a 11-tą, czułość 8

Pozdrawiam. Wojtek

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 4 lipca 2016, 12:34 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Dziękuje za podzielenie się doświadczeniami z porównania kolego walker1980.
Mój GM4 jest sporo płytszy jakieś 4-5 cm a już wymieniono mi w nim elektronikę nie wiem czy to może wina wadliwej cewki chyba jeszcze raz go odeślę do serwisu i jak będzie ok to dokupię 9.
Pozdrawiam :)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 722 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 45, 46, 47, 48, 49  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]