jarek81 napisał(a):
jarek81 napisał(a):
Witam.
Panowie czy może ktoś sprawdzał czy cewka spider 9" jest głębsza od standardowej 10,5"?
Z tego co wyczytałem na pewno jest stabilniejsza i ma lepszą separację. Ale o zasięgach nic nie znalazłem.
Odświeżam pytanie. Czy naprawdę nikt nie porównywał tych dwóch cewek?
Hej, w swoim Gm4 posiadam cewkę spider 12'' i kilka miesięcy temu pożyczyłem od kumpla spider 9'' i tą 10,5'' bo miałem obawy czy z moją wszystko jest ok. Zrobiłem sobie małe poletko testowe zakopując: srebro 1/24 talara na 20cm, 3 miedziane pfennigi pruskie na 26cm, 1 silber grosch na 22cm i 1/2 silber groscha na 20cm. W pierwszych dwóch przypadkach wszystkie ładnie i powtarzalnie dzwoniły, na silber groszach było już gorzej. Takie same efekty były również na sef detech kolegi, który wpadł ze swoim GM-em. Najbardziej zaskoczył mnie wynik na 1 silber groszu bo 2cm głębiej zakopana niż 1/24 talara i sygnał w zasadzie nie do kopania.
Reasumując: Według mnie nie ma większej różnicy w głębokości i tym bym się zbytnio nie przejmował bo głębokość to nie wszystko. Najbardziej polubiłem spider 9'' bo niczym nie ustąpiła mojej 12'' ,a była o niebo spokojniejsza, bardziej czytelna i wygodniejsza w trawach. Przy nadmiarze gotówki na pewno dokupię 9''
PS: Na polu testowym ziemia piaszczysta, grunt między godziną 10 a 11-tą, czułość 8
Pozdrawiam. Wojtek