Teraz jest niedziela, 25 stycznia 2026, 15:25

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 4 kwietnia 2005, 15:29 
Poczciwy Otto

dzięki. Szkoda że koniec bo czekałem na lepsze zdjęcia tego fragmentu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 5 kwietnia 2005, 12:43 
Poczciwy Otto

No dobra... ale albo coś przegapiłem albo tam nic nie ma o tym legioniście. Może ślepy jestem?? Nie widzę :jump

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 5 kwietnia 2005, 12:46 
"Spammerus maximus"

o tych resztkach wyposażenia legionisty słyszałem od kolegów z Wrocławia jakiś rok temu. Zakładam więc że to możliwe.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 5 kwietnia 2005, 13:59 
Poczciwy Otto

Wiecie w czym problem? Meko na forum oblicza historii pisał że wyorali ten grób raptem rok temu, a teraz podaje tytuł z 1913 roku...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 5 kwietnia 2005, 14:16 
Specjalista
Specjalista

Podaje literature gdzie jest zmianka o rzymianach w okolicach Głogowa i o prawdopodobnym szlaku przez Głogów .

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 5 kwietnia 2005, 18:11 
Poczciwy Otto

To pewne, że przez Głogów przechodziła odnoga szlaku bursztynowego. Ta strona z książki nie wnosi wiele nowego za wyjątkiem tego, że Głogów mógł być bazą wypadową dla rzymian. Ale nas interesuje owy oficer, który raczej do karawany nie należał bo oni 'używali' najemników. Gdzie to znalazłeś? Jakaś gazeta? Jeżeli ją masz to (o ile Ci się chce, bo nie chcę być upierdliwy) mógłbyś przepisać fragment artykułu? Albo chociaż podać tytuł i numer w przybliżeniu a ja postaram się ją wykombinować? Bo to dosyć ważne... rzymski oficer który zgodnie z tym co dziś wiemy o zasięgu legionów znalazł się kilkaset kilometrów w głąb regionu gdzie nie powinno go być...
Trochę dziwi mnie że nie ma o tym źródeł pisanych ale znowu obóz w Ołomuńcu też nie był wzmiankowany...
Mam nadzieję że w końcu dojdziemy do tego, że rzymianie byli w Polsce i to nie tylko jako kupcy, a może nawet że miała miejsce jakaś ciekawa bitwa (O drugim lesie Teutoburskim nie ma co marzyć bo to na pewno byłoby opisane)...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 8 kwietnia 2005, 22:53 
Generał Broni
Generał Broni

Ja bym do tych Rzymian nie podchodził tak sceptycznie
I do tej bitwy z Rzymianami również
Według niesprawdzonych informacji żekomo jakaś potyczka/bitwa? była nad wisłą, słyszałem o pewnej "legenda" pisze się przez "en" - błąd ortograficzny!!!, oraz że w jakiejś starej książce była o tym nawet wzmianka, lecz niestety nie jestem w stanie dotrzeć ani do książki ani nawet do tytułu :( czy to chodziło o legiony czy tylko jakąś obstwe kupców - tego nie wiem.
na razie czekam aż trafią do mnie jakieś inne poszlaki, jakiś punkt zaczepienia, a na razie traktuje to tylko jako ciekawostke.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 9 kwietnia 2005, 12:57 
Poczciwy Otto

Na tym forum Oblicza Historii w temacie gdzie wypowiadał się Meko na temat rzymian było o jakimś wodzu który rozbił karawanę nad Wisłą chyba...

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]