Szary Wilk napisał:
Cytuj:
To ze ktos go do tego zmusil rowniez nie ma znaczenia. Wazne jest ze jezeli ktos wywaza mi drzwi i wpada z karabinem do domu strzelajac do rodziny jest morderca i zbrodniarzem a czystym debilizmem ,nie obrazajac nikogo jest tlumaczenie takich aktow i owijanie je w skomplikowane ideologie.
Nikt ich nie zapraszal ani do Polski ani pod Stalingrad. Wjechali zabili miliony a nastepne miliony usmarzyli w piecu. Czy ty tez bedziesz ich tlumaczyl ze wykonywali tylko rozkazy ?? i ze wcale tego nie chcieli ??
Co to znaczy, że to, że ktoś go zmusił to nie ma znaczenia? Myślisz że wszyscy niemieccy żołnierze pchali się drzwiami i oknami do Polski czy pod Stalingrad, myślisz, że nagle znudziło im się siedzenie w domu, picie piwa, czy robienie dzieci i ni stąd ni z owąd postanowili złupić pół świata i wymordować jego mieszkańców, czy może samowolnie pojechali na wycieczkę krajoznawczą pod Stalingrad z biurem turystycznym Wehrmaht żeby tam zginąć od kul i mrozu? "
Wjechali zabili miliony a nastepne miliony usmażyli w piecu" - to nie jest takie proste sami sobie ot tak po prostu nie przyszli, ktoś to wymyślił.
Kretschmer napisał:
Cytuj:
a ja bronię nie narodu, tylko pojedynczych niemców
:1
Cytuj:
Czy ktoś z twojej rodziny był żołnierzem w 3 rzeszy ?
Jak tak to nie dziwe się czemu ich tak bronisz, a jak ci się nie podoba nastawienie Polaków do Niemców to
poszed za zachodnią granicę, tam będziesz wśród swoich ?
ps. Jadzia zawsze jest wybór !
Mam bardzo rozległą rodzinę i tak się składa, że w czasie wojny niektóre osoby z mojej rodziny pochodzące ze Śląska zostały wcielone do armii niemieckiej, a inni walczyli w armii polskiej, wielu zginęło w obcym sobie mundurze, wielu zginęło z orzełkiem na czapce, inni polegli w obozach itd. Więc nie mów mi Partyzant takich rzeczy, bronię "ich" czyli tych, którym nie było dane zginąć za ojczyznę w mundurze polskiego żołnierza :wq Ale bronię również tych Niemców, którzy zostali zmuszeni do walki. Mówię o WALCE a nie mordowaniu niewinnych ludzi!
Jaki wybór, że niby tu albo tam mam mieszkać? A niby z jekiej paki miałbym, wyjechać do Niemiec? Dlatego, że uważam że człowiek jest zawsze człowiekiem bez względu na to co robi? Wybacz, ale chyba jaja sobie robisz :que Co to znaczy być wśród swoich?
Czy według Ciebie pradziadek Kretschmer'a powinien był pozwolić na gwałt na tej niemieckij dziewczynie, a może jeszcze powinien się przyłączyć?