Teraz jest wtorek, 20 stycznia 2026, 09:41

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 62 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 2 października 2005, 14:14 
Główny Administrator
Główny Administrator

Gdyby szkopy nie dostali batów na froncie wschodnim to też podłożył by bombę ? a jakie miał zdanie na temat polaków ? myślał o niemcach i tylko o nich nas widział w piecu albo jako niewolników.
Jadzia nie mieli by kontaktu,a ludzie takich rzeczy nie robią to "naród" Gettego mający się za nadludzki a ja raczej przychylam się do zdania starożytnych Rzymian.

fdj

Ostatnio edytowano niedziela, 2 października 2005, 14:19 przez Jacek, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 2 października 2005, 14:17 
Specjalista
Specjalista

Kretschmer napisał(a):
Nie mówię że są sami niewinni ale tu parę osób mówi że są sami winni a to też gówno prawda :wq

Oczywiscie z twojego otoczenia znasz same dobre i wzorowe przyklady. A jezeli ktos byl zly to dawno nie zyje.

Jadzia napisał(a):
Szary Wilku biedny germański oprawca to też człowiek , chyba, że nie mam racji

Nie masz racji. Czlowiek nie byl by w stanie dopuszcic sie tego czego dopuszczaly sie te bestie i szkoda slow bo kazdy przerabial to w szkole.

Ale zalujemy ze ci zbrodniarze nie mieli telefonow kom....zalujemy...Ale nic straconego jeszcze. tylu zbrodniarzy biega dzis po swiecie ze mozna by smialo zorganizowac akcje pod haslem :" Telefon dla bandyty". i rozdawac telefony pod bramami wieziennymi.

Ostatnio edytowano niedziela, 2 października 2005, 14:41 przez Szary Wilk, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 2 października 2005, 14:34 
Główny Moderator
Główny Moderator

Lokalizacja: Warszawa, Sochaczew, Lodz, Rogacze, Przystan-Stawki , Sukowate
ja nie wiedze powodu do zalowania tego narodu, a tymbardziej wspolczucia im ze nie mogli sobie zadzwonic z pod Stalingradu do zony, jak by sami tam nie poszli to nie mieli by potrzeby dzwonienia ...

powiem jeszcze raz to co mowilem kilkakrotnie, szkoda ze moj dzaidek nosil okulary w 39' i przez to slabo strzelal :(

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 2 października 2005, 14:51 
Forum Thesaurus - Użytkownik Zbanowany
Forum Thesaurus - Użytkownik Zbanowany

Witam!

Czasem to forum jest "normalne" i kiedy człowiek przyzwyczaja się już do pewnych jego użytkowników i ich wypowiedzi na tematy związane z poszukiwaniami to nagle okazuje się że wyłazi z niektórych szowinizm, ciemnota, głupota i zwykłe chamstwo.. Co ciekawe, niektóre z tych osób obnoszą się często na forum ze swoją religijnością albo pokazują nam się jako wszechwiedzący :(
Myślę Test, że nie warto nawet komentować niektórych wypowiedzi :n ale doskonale rozumiem o czym piszesz..

Pozdrawiam

VW

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 2 października 2005, 14:57 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

A nie wpadliście drodzy koledzy na to, że nie wszycy żołnierze niemieccy byli fanatykami, że nie wszyscy strzelali z prostej nienawiści, która jest jakby nie patrzeć ludzką cechą??
Myślicie że kilkumilionowa armia była złożona wyłącznie ze zdeklarowanych faszystów?
Jak ktoś sie nie zgadzał z reżimiem to kula w łeb. Jakby mi dali wybór do okopu albo do piachu to chyba oczywiste co bym wybrał!
Ja tu nikogo nie bronię, ale nie można traktować wszystkich Niemców tak samo, stereotypowe myślenie jest według mnie głupie. "Jak Niemiec to na bank nazista" - to jest (nie obrażając nikogo) czysty debilizm!! :wq

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 2 października 2005, 15:19 
Poczciwy Otto

Jadzia, nie masz racji! Pzecież każdy wie że to międzynarodowe germaństwo jest odpowiedzialne za wszystkie zło tego świata łącznie z wysokomi cenami ropy, samoobronom i dziurą ozonową! To oni płacą złodziejom za wybijanie szyb w naszych samochodach! A ten wąż z biblii to tak na prawdę nie szatan tylko wcielenie narodu Niemieckiego!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 2 października 2005, 15:26 
Główny Administrator
Główny Administrator

Jadzia jasne, że nie wszyscy. Nurtuje mnie jedno zagadnienie. Mianowicie ten "naród" w ciągu ostatnich 200 lat wywołał 7 wojen w tym dwie ostatnie najstraszniejsze. Czy w takim kontekście można ich za każdym razem tłumaczyć i usprawiedliwiać ? Celowo nie mnożyłem tu ich bestialstwa bo o nim wiedzą wszyscy. Nie jestem zwolennikiem jątrzenia między narodami uważam jednak, że w tym przypadku odpowiedzialność zbiorowa byłaby uzasadniona. Czy wyciągneli oni kiedykolwiek wnioski ze swoich zbrodni ? nie sądzę po tym jak usłyszałem, że bombardowanie Drezna zostało porównane do holokaustu !

FDJ

Kretshmer: Ironia jest sposobem polemiki ale w tym przypadku to czysty prymitywizm wynikajacy jak sądzę z braku argumentów w dyskusji. A w moim mieście /Gliwice - przed wojną rzesza / było 16 podobozów odziałów KL Aushwitz i tak było w każdym większym mieście w rzeszy !!! dlatego nikt mi nie wmówi, że obywatele niemieccy nic o tym nie wiedzieli !!!

Van Worden: Zastanawiam się kogo masz na myśli ? Jak masz trochę odwagi cywilnej to podziel się.

Ostatnio edytowano niedziela, 2 października 2005, 15:41 przez Jacek, łącznie edytowano 2 razy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 2 października 2005, 15:27 
Specjalista
Specjalista

A nie wpadles Jadzia na to ze definicja mordercy jest prostsza ?? Nie treba byc nazista czy tez robic tego z wlasnego pomyslu. To ze ktos go do tego zmusil rowniez nie ma znaczenia. Wazne jest ze jezeli ktos wywaza mi drzwi i wpada z karabinem do domu strzelajac do rodziny jest morderca i zbrodniarzem a czystym debilizmem ,nie obrazajac nikogo jest tlumaczenie takich aktow i owijanie je w skomplikowane ideologie.
Nikt ich nie zapraszal ani do Polski ani pod Stalingrad. Wjechali zabili miliony a nastepne miliony usmarzyli w piecu. Czy ty tez bedziesz ich tlumaczyl ze wykonywali tylko rozkazy ?? i ze wcale tego nie chcieli ??

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 2 października 2005, 15:27 
Weteran
Weteran

Kretschmer napisał(a):
Jadzia, nie masz racji! Pzecież każdy wie że to międzynarodowe germaństwo jest odpowiedzialne za wszystkie zło tego świata łącznie z wysokomi cenami ropy, samoobronom i dziurą ozonową! To oni płacą złodziejom za wybijanie szyb w naszych samochodach! A ten wąż z biblii to tak na prawdę nie szatan tylko wcielenie narodu Niemieckiego!

Czy ktoś z twojej rodziny był żołnierzem w 3 rzeszy ?
Jak tak to nie dziwe się czemu ich tak bronisz, a jak ci się nie podoba nastawienie Polaków do Niemców to
poszed za zachodnią granicę, tam będziesz wśród swoich ?
ps. Jadzia zawsze jest wybór !

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 2 października 2005, 15:43 
Poczciwy Otto

III Rzesza: Jak nie nienawidzisz żydów, poszed za granicę (Albo lepiej do obozu)
Polska: Jak nie niemawidzisz niemców, podzed za granicę (Niedługo lepiej do obozu)
Gadacie właśnie jak ci faszyści których tak nienawidzicie.
Odpowiedzialność zbiorową to w obozach mieli
a ja bronię nie narodu, tylko pojedynczych niemców.
Bronie przed poglądem że jak ktoś rodzi się niemcem, to automatycznie jest zły.
I to nie jest brak argumentów.
Nie miałem nikogo armii III rzeszy.
Za to jedna osoba w mojej rodzinie zginęła w powstaniu warszawskim.
Kilka było w Auschwitz, z czego co najmniej jedna zmarła właśnie w następstwie traktowania w obozie (guz mózgu)
Mój pradziadek walczył w kampanii wrześniowej, a potem przeszedł cały szkak bojowy I AWP.
I żadna z osób w mojej rodzinie nie nienawidzi niemców za to że są niemcami.
Za to mam w rodzinie przykłady uratowania niemców przed ruskimi oraz głodem zaraz po wojnie...
Ten sam pradziadek z I AWP uratował 16 letnią niemkę przed gwałtem... (Ale pewnie źle zrobił - należało jej się za to że byłą niemką, rozumiem)
Wszyscy z wojennego pokolenia mieli i mają jedno zdanie na ten temat: To też ludzie, mieli rodzinę, pracę, swoje życie... trzeba dać im szansę.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 2 października 2005, 17:28 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Szary Wilk napisał:
Cytuj:
To ze ktos go do tego zmusil rowniez nie ma znaczenia. Wazne jest ze jezeli ktos wywaza mi drzwi i wpada z karabinem do domu strzelajac do rodziny jest morderca i zbrodniarzem a czystym debilizmem ,nie obrazajac nikogo jest tlumaczenie takich aktow i owijanie je w skomplikowane ideologie.
Nikt ich nie zapraszal ani do Polski ani pod Stalingrad. Wjechali zabili miliony a nastepne miliony usmarzyli w piecu. Czy ty tez bedziesz ich tlumaczyl ze wykonywali tylko rozkazy ?? i ze wcale tego nie chcieli ??

Co to znaczy, że to, że ktoś go zmusił to nie ma znaczenia? Myślisz że wszyscy niemieccy żołnierze pchali się drzwiami i oknami do Polski czy pod Stalingrad, myślisz, że nagle znudziło im się siedzenie w domu, picie piwa, czy robienie dzieci i ni stąd ni z owąd postanowili złupić pół świata i wymordować jego mieszkańców, czy może samowolnie pojechali na wycieczkę krajoznawczą pod Stalingrad z biurem turystycznym Wehrmaht żeby tam zginąć od kul i mrozu? "
Wjechali zabili miliony a nastepne miliony usmażyli w piecu" - to nie jest takie proste sami sobie ot tak po prostu nie przyszli, ktoś to wymyślił.

Kretschmer napisał:

Cytuj:
a ja bronię nie narodu, tylko pojedynczych niemców
:1

Cytuj:
Czy ktoś z twojej rodziny był żołnierzem w 3 rzeszy ?
Jak tak to nie dziwe się czemu ich tak bronisz, a jak ci się nie podoba nastawienie Polaków do Niemców to
poszed za zachodnią granicę, tam będziesz wśród swoich ?
ps. Jadzia zawsze jest wybór !

Mam bardzo rozległą rodzinę i tak się składa, że w czasie wojny niektóre osoby z mojej rodziny pochodzące ze Śląska zostały wcielone do armii niemieckiej, a inni walczyli w armii polskiej, wielu zginęło w obcym sobie mundurze, wielu zginęło z orzełkiem na czapce, inni polegli w obozach itd. Więc nie mów mi Partyzant takich rzeczy, bronię "ich" czyli tych, którym nie było dane zginąć za ojczyznę w mundurze polskiego żołnierza :wq Ale bronię również tych Niemców, którzy zostali zmuszeni do walki. Mówię o WALCE a nie mordowaniu niewinnych ludzi!
Jaki wybór, że niby tu albo tam mam mieszkać? A niby z jekiej paki miałbym, wyjechać do Niemiec? Dlatego, że uważam że człowiek jest zawsze człowiekiem bez względu na to co robi? Wybacz, ale chyba jaja sobie robisz :que Co to znaczy być wśród swoich?
Czy według Ciebie pradziadek Kretschmer'a powinien był pozwolić na gwałt na tej niemieckij dziewczynie, a może jeszcze powinien się przyłączyć?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 2 października 2005, 18:18 
Poczciwy Otto

Myślę że ten temat należałoby zamknąć, bo zrobi się z tego następna awantura a i tak do niczego nie dojdziemy w ten sposób. Każdy ma swoje zdanie i raczej tego nie zmienimy, więc dopuki nikt nie morduje niemców za to że są niemcami zostawmy tą sprawę w spokoju.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 2 października 2005, 18:24 
Weteran
Weteran

Jadzia nie, ja uważam że dobrze zrobił,
ja pisałem o żołnierzach a nie o cywilach,
akurat ta 16-letnia dziewczyna to tylko dziecko i CYWIL !
Czytajcie ze zrozumieniem !

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 2 października 2005, 18:30 
Poczciwy Otto

Ale to dzieci miały rodziców.
Czy uważałbyś że dobrze się stało, gdyby Twój ojciec został przymusowo wysłany na front wschodni przez faszystów i zginął? Nie z własnej woli. Niby jeden żołnierz faszystów mniej, ale jednak źle się stało.
Niestety na świecie jest zbyt wiele niesprawiedliwości. Za dużo osób które zasłużyły na życie ginie. Za dużo tych co zasłużyli na śmierć żyje.
Ale czy my, którzy nie znamy całego ich położenia, uczuć i nie widzimy tego z góry, ale z boku, mamy prawo osądzać kto na co zasłużył?]
Wojna niestety od zawsze toważyszy człowiekowi i zawsze będzie mu towarzyszyć. My możemy się wykłucać co jest dobre a co złe ale i tak niewiele zmienimy. Ktoś kiedyś powiedział "Gdyby nie ofiary, wojna byłaby zbyt piękna". Pytanie tylko jak długo przez decyzje na górze będą cierpieć zwykli ludzie? I jak długo to oni będą obarczani winą za wywoływanie wojen?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 2 października 2005, 18:42 
Główny Moderator
Główny Moderator

Lokalizacja: Warszawa, Sochaczew, Lodz, Rogacze, Przystan-Stawki , Sukowate
pytanie do kilku osob wypowiadajacych sie w tym watku:
czy jak zlodziej skaczac przez okno z telewizorem z waszego domu zlamie noge to tez bedziecie go zalowac ??? czy moze podacie do sadu projektanta domu ze zrobil okna na tak glupiej wysokosci ???

proponuje zamknac temat bo ta dyskusja na pewno nie zmieni pogladow zadnej ze stron wypowiadajacej sie w tej sprawie

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 62 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]