Teraz jest poniedziałek, 19 stycznia 2026, 17:32

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 58 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 14 grudnia 2006, 17:53 
Sierżant
Sierżant

Historia za czasów komuny o pewnych faktach nie wspominała, lub je całkiem przekręcała. W dobie XXI wieku- czyli dziś -nic się w tym temacie nie zmieniło. Co kiedyś było dobre i tak teraz pisze się że było na nic.
Którys z przedmówców wspomniał kawał o skinach którzy uratowali babci życie przestając ja kopać- na dobrą sprawę w czasach komuny było to może nie niemożliwe, ale rzadkością- dziś to codzienność.
Proszę się tylko zastanowić- piszę do tych co pamiętają tamte czasy- czy wszystko było na nic???????
Czy oby stan wojenny był taki jak go teraz pokazują w tv?
Czy Ci ludzie co były w modnej ówczas "Solidarności" wielokrotnie nie skompromitowali się będąc już u władzy?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 14 grudnia 2006, 18:45 
Chorąży
Chorąży

Tak czytam to i czytam...
Tak się składa że mój tata był w czasie stanu wojennego w wojsku.
To co tata mi opowiedział dało mi do myślenia, te młodzieżówki podziemne i inne organizacje ZBROIŁY SIĘ!, przeprowadzały akcje rozbrajania żołnierzy i milicjantów, tak sie składa że mojego tate próbowano rozbroić, klilku napastników czyli ogólnie młodych i starszych, młodzik jakiś groził mojemu ojcu rurą stalową a pozostali próbowali odebrać mu broń, i doszło do szamotaniny broni nie udało sieim odebrać. Więcej nie wiem ale popytam taty co dalej sie działo. Służył wtedy chyba w Gdańsku i jak odstraszali ludzi od chyba urzędu miasta to czołgiści ładowali ślepaki i lufy do asfaltu kierowali i wypalali by podmuch i huk wystraszył agresorów. dokłądniej opisze nieścisłości jesli są po rozmowie z ojcem.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 14 grudnia 2006, 19:07 
Kapral
Kapral

Pozdrowienia dla SZZ od członka podziemnego NZS UWrocławskiego

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 14 grudnia 2006, 21:56 
Generał Broni
Generał Broni

Proszę tylko nie podpierać się danymi statystycznymi w tej dyskusji, bo ją spłycamy. Albo dodajmy resztę: 50% popiera zbrodnię Spawacza, ale w tej samej ankiecie zadano pytanie: "Czzy kojarzysz datę 13 XII 1981r. z jakimś ważnym wydarzeniem" i 80% odpowiedziało, że nie :jump Większośc nie znała też daty stanu wojennego- o czym więc mówimy?
Indiana daj sobie spokój z tą demagogią o punkcie siedzenia. Stan wojenny to była zbrodnia. Jaruzel chciał utrzymac zbrodniczy, totalitarny system. To wg. Ciebie było dobre???
Sadowski, mój ojciec też był wtedy w wojsku, w oddziałach specjalnych MW, i nic o żadnym uzbrajaniu się podziemia nie wspominał :666
Moim zdaniem Sowieci by nie weszli: po co mieli to robić, skoro na smyczy mieli pieska Jaruzelskiego? Woleli to załatwić "polskimi" rękami. Gdyby weszli, do dziś ciągnęło by się za nimi odium szubrawców ( w sumie i tak tak jest :666 ).
Stan wojenny był zbrodnią, na dodatek bezprawną. jaruzelki za walke z własnym narodem powinien zejść na pourazowe zatrucie ołowiem kal. 9mm :jump W normalnych krajach tak sądzi się zdrajców. U nas został prezydentem :n
Do wszystkich, co niby widzieli te sowieckie czołgi i wojska: macie jakieś zdjęcia, dokumenty itp.? Czy tylko powtarzacie bzdury Albina Siwaka :que
Czołgi mogliście widzieć, bo od 45r. u nas gościły.
Nie rozumiem, jak można popierać stan wojenny. Wszyscy współcześni historycy twierdzą, że była to zbrodnia. Przecież stan wojenny miał na celu utrwalenie zbrodniczego systemu, represyjnego wobec własnego narodu. To jak do cholery mogło to być "mniejsze zło?"""" :wq

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 15 grudnia 2006, 01:20 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Ja miałem wtedy 11 lat i najlepsza frajda była że te czołgi jeździły koło domu i nie trzeba było iść w poniedziałek do szkoły.
Jako małolat nie odbierałem tego w sensie czegoś złego , coś się działo i dla 11 latka było jak przygoda.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 15 grudnia 2006, 02:24 
Główny Administrator
Główny Administrator

Kolego Sadowski
Solidarnośc jak i inne organizacje w tamtym czasie były swiadome jednej rzeczy, że przemocą nic nie da się zrobić z tym systemem. Drogę wskazał Jan Paweł II podczas I Pielgrzymki do Polski w 1979r. - Zło dobrem zwyciężaj - i takie było motto Solidarności. Podczas strajków tworzono straże zakładowe, które dbały o trzeźwość i zapobiegały ubeckim prowokacjom. To właśnie tacy prowokatorzy z UB opowiadali o próbach rozbrajania i niby znajdowali arsenały rur i pałek a nawet podobno tworzono listy do powieszenia działaczy PZPR stworzone rzekomo przez Solidarność.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 15 grudnia 2006, 10:12 
Sierżant
Sierżant

Mit Papieża nigdy w tym kraju nie upadnie- a może to moda?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 15 grudnia 2006, 10:42 
Specjalista
Specjalista

Do kolegi Sadowskiego
A może tata był ubekiem, teraz chce usprawiedliwić to co robił w czasie stanu wojennego i dlatego opowiada Ci bzdury i robi wodę z mózgu?
Jak masz gazetkę metro z 13 grudnia, to popatrz sobie na zdjęcia tych, którzy w czasie stanu wojennego stracili zycie i poczytaj sobie na temat okoliczności ich śmierci, może to trochę rozjaśni Ci w głowie.
PS
Świetnie to Lipek napisałeś, ja bym tak dobrze nie potrafił :brawo
Pozdrawiam wszystkich, a szczególnie Ciebie NEUDORF - miło mi że jesteś z nami na tym forum :)
SZZ

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: ...
PostNapisane: piątek, 15 grudnia 2006, 11:14 
Pułkownik
Pułkownik

a ja z uporem maniaka powrócę do do p.Kuklińskiego (nie wiem - pułkownika czy może generała)... jak się ma jego postać do gen.Jaruzelskiego ? to jednych zdrajców się nominuje do stopnia generalskiego a innych degraduje ? ... jak to już któryś z moich szanownych przedmówców ("przedpisaczy") wskazał - punkt widzenia ...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 15 grudnia 2006, 11:39 
Specjalista
Specjalista

Cóż, zdradzić zdrajców to też zdrada. Ale w przypadku płk. Kuklińskiego nie ma mowy o prostej kolaboracji z okupantem, do jakiej można zakwalifikować działalność Jaruzelskiego. Moim zdaniem działał w stanie wyższej konieczności i być może dzięki niemu nie mamy w miejscu Polski atomowej pustyni, a ty możesz z uporem maniaka pytać o nasze opinie na temat płk. Kuklińskiego. Miarą jego poświęcenia jest to, że imperium zła ukarało go najokrutniej - zamordowano mu dzieci.
Pozdrawiam,
SZZ

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 15 grudnia 2006, 11:49 
Pułkownik
Pułkownik

w stanie wyższej konieczności ...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 15 grudnia 2006, 12:03 
Specjalista
Specjalista

Jako "zdrajca" płk. Kuklinski ma dobre towarzystwo - marsz. Piłsudskiego, który współpracował podobno z wywiadem austro-węgierskim i japońskim, czy gen. Sikorskiego, który współpracował ponoć tylko z wywiadem austro-węgierskim. Podstawowym kryterium oceny tych postaci jest odpowiedź na pytanie - w czyim interesie działali - narodu polskiego, czy też byli pachołkami okupanta?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 15 grudnia 2006, 12:21 
Pułkownik
Pułkownik

ja do tego grona dodałbym jeszcze naczelnika Kościuszkę ...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 15 grudnia 2006, 12:27 
Specjalista
Specjalista

O tym nie pomyślałem! To rzeczywiście trzyma się "kupy"! Amerykański agent Kościuszko zorganizował powstanie przeciwko Rosji :jump

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 15 grudnia 2006, 12:34 
Pułkownik
Pułkownik

ja trochę o czym innym (podobno kolaborował z carycą), ale to Twoje też może być ... no ale może dajmy już spokój temu wątkowi w wątku ...

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 58 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]