Teraz jest poniedziałek, 19 stycznia 2026, 01:58

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Fibule i ozdoby.
PostNapisane: sobota, 15 października 2005, 10:42 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Witam.
Mam prośbę o wydatowanie fibulek oraz fragmentów ozdób zamieszczonych na zdjęciu. Ozdoby ktoś mądrzejszy w tym temacie ode mnie zidentyfikował jako pochodzące z kręgu kultury łużyckiej, chciałbym się jednak upewnić.
Wszystkie fanty ze zdjęć trafiłem na przestrzeni 2 lat w jednej okolicy.

Pozdrawiam - jankos.

Ostatnio edytowano sobota, 15 października 2005, 16:32 przez jankos, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 15 października 2005, 11:33 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

zrób bardziej szczegółowe zdjęcia, fibule ledwie widać.
Te przedmioty z pierwszego zdjęcia zrób z drugiej strony, tak żeby móc wyobrazić sobie lepiej co to jest. Podaj wymiary tych przedmiotów, napisz coś o tym „okręgu” z jakiego metalu jest czy ma zdobienia. Najlepiej z bliska zdjęcie lub skan. Zawsze potem możesz wykasować część zdjęć. Zrób ile się da, bo jak na razie to ciężko coś powiedzieć, żeby nie strzelić gafy. Napisz z czego zrobione są te dwa zdobione obiekty.

Ukłony dla Atylli :luv
Co myślisz Atylla o tej obręczy przy takim zdjęciu?? Lepsze zdjęcie pewnie rozstrzygnie co to jest ale teraz co o tym powiesz? Ja nie ma pojęcia, co to jest. Na pierścionek nie wygląda. Pozostałe dwa przedmioty wyglądają na okładziny czegoś.

Pozdrawiam :luv

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 15 października 2005, 15:43 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Wszystkie przedmioty są wykonane z brązu.
Ta obręcz to prawdopodobnie część naszyjnika - na pierścionek jest za małe.
Postaram się porobić lepsze fotki.

Pozdrawiam - jankos.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 15 października 2005, 16:30 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Witam.
Oto lepsze fotki fibul i ozdób - mam nadzieję że pomogą.

Pozdrawiam - jankos.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 16 października 2005, 01:09 
Weteran
Weteran

Z większością fibul nie będzie problemu, jutro się z nimi rozprawię (dzisiaj za dużo było :piwo) , jak nikt tego nie zrobi wcześniej, natomiast ciekawi mnie to o czym już wspominał taz, te przedmioty z ostaniego zdjęcia, co prawda mniej więcej można obliczyć ich wielkość na podstawie kółek, ale wolałbym mieć pewność
pzdr a.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 16 października 2005, 09:31 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Witam.
Podaję wymiary fragmentów ozdób z ostatniego zdjęcia:
górny fragment - długość (górna krawędz) 3,5 cm, szerokość 1,5 cm
dolny fragment - długość 4 cm, szerokość 2 cm
Koralik ma średnicę 1,5 cm.
Dodam jeszcze, że oba fragmenty ozdób mają po jednej dziurce - dokładnie w połowie szerokości.

Pozdrawiam - jankos

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 16 października 2005, 20:47 
Weteran
Weteran

Zacznijmy od końca - te dwa fragmenty ozdobine kółeczkami z pewnościa nie są łużyckie, ten rodzaj zdobienia, choć występował w okresie łużyckim to bardzo rzadko i nieco inaczej wygladał. Generalnie najczęściej występuje w okresie wczesnośredniowiecznym - XII-XIII wieku i tak bym też te kawałki datował. Bradzo możliwe, że są to okładziny tak jak to napisła Taz, potwierdzeniem tego mogą być otwory o których pisałeś ( ale mogły też spełniać inną funkcję ) sam nie spotkałem się z taką formą i trudno mi jednoznacznie stwierdzić do czego służyły. Kółeczkami zdobiono zazwyczaj okładziny grzebieni, noży itp. jednak wykonane były one raczej z kości lub poroża, tego typu zdobienie widziałem też nie dawno na klamrze pasa. Jednak to co jest na tym zdjęciu nie pasuje do żadnej z wymienionych wyżej rzeczy.

Kółeczko, jest dość speczyficzne w przekroju, podobną wielkość i przekrój mają kóleczka na zawieszkach skroniowych z okresu łużyckiego, były brązowe, odlewane, tyle na razie przychodzi mi do głowy

Fibule w następnym poście

pzdr a.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 17 października 2005, 07:47 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Dzięki za pomoc atylla :za
Przyznam się że też nie mam pojęcia co zdobiły te dwa fragmenty - rozważam różne koncepcje, jednak nic sensownego nie przychodzi mi do głowy.
Ostatnio trafiłem tam jeszcze ołowiany koralik - też staro wygląda.

Pozdrawiam - jankos.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 17 października 2005, 18:11 
Weteran
Weteran

nr 06 - najprawdopodobniej gr II wg Almgrena, coś koło nr 38, nienajlepiej widać spód, poza tym duża część oderwana
nr 05 - na pewno fibula, ale rodzaj?
nr 04 - gr V nr 111?
nr 01 - gr VI? - chyba rzadka, nigdy nie widziałem podobnej, chętnie zobaczyłbym zdjęcie z góry
nr 02 - prawdopodobniej gr V - nienajszczęśliwiej ułożona do zdjęcia
pzdr A.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 17 października 2005, 21:55 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Witam.
Jedynkę lubię najbardziej :luv - widzę teraz że niebezpodstawnie :)
Inne ujęcia jedynki i dwójki wstawię pod koniec tygodnia - na razie jestem poza domem.

Pozdrawiam - jankos.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 18 października 2005, 15:52 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Z kółkiem to ciężka sprawa, ja osobiście się nie spotkałem się z takim przekrojem kółka służącego jako zawieszka skroniowa, nie pasuje mi przekrój. Dlaczego jest wewnątrz płaska, przy zawieszkach widziałem okrągłe. Ale jasna sprawa że nie wykluczam tego co napisał Atylla.

Co do zdobienia i funkcji tych „okładzin”.
Zdobienie jest raczej wczesnośredniowieczne. Datowanie też określiłbym w takich okolicach co pisał Atylla, ale z zaznaczeniem, że najlepiej byłoby określać je jako wczesnośredniowieczne. W zależności od regionu stosowanie tych zdobień może się nieco różnić, ale zasadniczo Atylla ma rację. Ja widziałem takie zdobienie na bransolecie żmijowatej, zdobienie było niemal identyczne, pochodziło ze terenów północnych polski i stanowisko to posiadało kontakty ze Skandynawią. Nie wiem czy ten rodzaj zdobienie można uznać za jakiś „import” ze Skandynawii.
Z tego co widzę to jest to tylko fragment czegoś większego. Zdobienie w jednym miejscu urywa się w pół jakby przełamano ten przedmiot.
Nie wykluczam że może być to ozdoba w postaci zawieszki na szyję, jeśli np. była w oryginale kolista.
Atylla ma rację, okładziny robiono z „mniej trwałych” surowców. Metal był zbyt drogi. Więc okładzina może się okazać błędnym tropem, a raczej należy szukać ich funkcji jako ozdoby. Ta dziurka też jest dziwna bo jeśli przymocowano to coś do czegoś to powinna być druga, chyba że trzymało się to jakoś inaczej. Ale z drugiej strony jakaś mała ta dziurka jak na fragment ozdoby wiszącej. Więc należy określić te przedmioty jako „rytualne” ;) ;) lub jako coś :)

Atylla twoje datowania są bezbłędne :1 :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 21 października 2005, 14:11 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Przeglądając literaturę natknąłem się na fibulę w kształcie biegnącego niedźwiedzia, z kotliny hrubieszowskiej, którą autor interpretuje jako możliwy dowód służby gotów w rzymskiej legii. Mnie natomiast rzucił się w oczy ornament. Bardzo zbliżony do naszych rzekomych okładzin. Oczywiście o niczym to nie świadczy, ani o datowaniu, ani o przynależności etnicznej.
Skan jest kiepski niestety.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 22 października 2005, 08:33 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Witam.
Sorry Atylla, na razie lepszych zdjęć nie będzie :(
W czasie mojej nieobecności w domu zostały zrobione porządki i teraz jeden Duch Św. wie gdzie jest ta fibula!
Wszystkie inne sa, a tej nie ma! Prawo Murphy,ego, niech to szlag!!!

Pozdrawiam - jankos.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]