Teraz jest czwartek, 2 kwietnia 2026, 12:15

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: grób
PostNapisane: sobota, 27 grudnia 2003, 11:50 
Kapral
Kapral

Rejon Miastka, żołnierze polegli w marcu 1945 roku z 4 Policyjnej Dywizji Grenadierów Pancernych SS, między innymi dowódca kompanii SS- Obersturmfuhrer Eugen Hadamovsky. Byli pochowani przez miejscowych Niemców cywilów.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 16 czerwca 2004, 20:13 
Pułkownik
Pułkownik

Witam,
Osobiście mam mieszane uczucie w kwestii rozgrzebywania mogił tylko po to, aby sprawdzić czy czegoś ciekawego oprócz doczesnych szczątków tam nie ma. Niemiec, czy nie Niemiec - co za różnica? Gość nadal nie żyje! Ale dość żartów. Może warto przestać żyć co kiedyś było, ale z drugiej strony nie zapominać?
W maju byłem na ILA w Berlinie, gdzie odwiedziłem stoisko jednej z niemieckich agend rządowych zajmujących się sprawami grobów osób cywilnyh i wojskowych narodowości niemieckiej. Dostałem od nich zestaw informacji o tym co zrobić, gdy taklowego nieszczęśnika(ów) się znajdzie. Niemcy nie wiedzą, że nasze prawo potencjalnego znalaźcę traktuje z urzędu jak przestępcę. Jest sposób aby to obejść, a nawet wziąć udział w akcji ekshmacyjnej jako obserwator (incognito). Myślałem, że te sprawy są nieznane tylko dla mnie, ale widzę, że nie tylko. Zostałem upoważniony do tego, aby namiary na niemieckie instytucje zajmujące się exhumacjami i identyfikacjami zwłok rozpowszechnić. Jeśli mam to zrobić, to proszę o kontakt kogoś ze znajomością niemieckiego, najlepiej moderatora. Mam dokumenty, które przed upublicznieniem trzeba przetłumaczyć. Sam nie dam rady (szprecham po angielsku).
Pepe

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 17 czerwca 2004, 16:49 
Pułkownik
Pułkownik

Tak myślałem, ze to Niemcy. Na pierwszy rzut oka nie widać zasadniczej różnicy, ale widać tam chyba kawałem puszki od p-gazki, buty są wyraźnie podkute ćwiekami, chyba jakiś pas skórzany tam jest. Niemcy swoich chowali prawie ze wszystkim. Ruscy natomiast wrzucali zwłoki gdzie tylko była okazja je zakopać, pozyskując przy tym jak najwięcej "cennych"-sprawnych przedmiotów. Butami by też nie pogardzili :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 18 czerwca 2004, 09:03 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Jak by mi przyszło biegać w wczesną wiosną w przemokniętych walonkach i z karabinem na sznurku, to też bym pewnie skórzanymi butami, porządnym pasem i innymi drobiazgami nie pogardził. Poza tym Niemcy robili to samo i nawet więcej z tym, że planowo w obozach zagłady...
Pozdrawiam.
ps Jest, z tego co pamiętam, w jednej z konwencji zapis, że zwycięzca podczas wojny ma obowiązek pochować poległych. Cały ekwipunek poległych jest traktowany jako zdobycz wojenna!! Ale co tu pisać o konwencjach skoro nie wszystkie strony je podpisały, a prawie nikt nie przestrzegał. Stąd w mogiłach porozbierani zabici...
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: GROBY
PostNapisane: poniedziałek, 21 czerwca 2004, 18:57 
Kapral
Kapral

Te zdjęcia które zostrały umieszczone nie ukazują rozgrzebywania grobów aby zobaczyć co tam jest!!! wszyscy z tych żołnierzy których tam pochowano byli zaginieni!! dzięki takiej ekschumacji możliwa będzie identyfikacja.akurat w przypadku tego stanowiska w przypadku jednego z nich zastosowano badania polimorfizmu DNA do ustalenia tożsamości!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 21 czerwca 2004, 22:08 
Generał Brygady
Generał Brygady

[quote="Marti"]Witam

Mysle Iwanss, ze powinienes pozostawic te kwestie w spokoju;

Groby masowe wygladaja paskudnie i jezeli nie eksploruje sie ich
w odpowiedni sposob to jest duzy problem z przypasowaniem
blaszek do konkretnych szkieletow, czesto nie jest to mozliwe;
Jezeli trafisz na tzw. grob mokry to pojdziesz do domu i zaczniesz myslec
nad zmiana hobby :o ; w suchych grobach tez zasami mozna
zobaczyc wiecej niz sam szkielet.. Calosc z reguly jest mocno
przemieszana.

co to znaczy grob mokry? czyli domyślam sie resztki włosów skóra ? tak? MÓJ kolga (starszy o 30 lat) jak na bagnach wykopali niemca to tak waLIło że nic niezdążyli błąd ortograficzny!!! błąd ortograficzny!!! zakopali

a andross i nie ,,niemiecki pck" bo pck-to polski czerwony krzyż :1 ACH TE TRUPY :lol:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: grób
PostNapisane: wtorek, 22 czerwca 2004, 09:47 
Kapral
Kapral

masz racje oczywiście niemiecki DRK :) :lol: :lol: :lol: :lol:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 22 czerwca 2004, 10:30 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Hmmmmm , tak prawda o braciach którzy szli na wojne boso , w moich okolicach ( zeznania okolicznej ludności ) doszło do potyczki zgineło około 20 - 30 niemców , miejscowi pochowali ich w zbiorowej mogile , na pytanie jak ich chowali usłyszałem : w kalesonach .
jeszcze zyje pare osób co chwali ciepłe niemieckie płaszcze , buty mocne pasy .

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 23 czerwca 2004, 17:25 
Generał Broni
Generał Broni

Zabieranie ekwipunku i umundurowania poległych przez ludność cywilną nie jest niczym dziwnym. Dziadek opowiadał mi o przejściu frontu przez jedną z miejscowości koło Przysuchy - front przeszedł w nocy ,a gdy dziadek z kolegami (mieli po 11-13 lat) poszli na pobojowisko ujrzeli zniszczone samochody i wozy konne przemieszane z trupami ludzi i koni. Niemcy podobno leżeli w samych kalesonach - przez noc ,do rana ludzie juz ich obrali. Ale to chyba normalka - bieda ,brak ubrań i wszelkich innych rzeczy doprowadzały ludzi do "korzystania" na trupach.

pzdr

bjar_1

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]