Teraz jest czwartek, 15 stycznia 2026, 13:52

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Obrona Warszawy i nie tylko...
PostNapisane: czwartek, 20 maja 2004, 17:06 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Mam problem. Moj dziadek sluzy w 59 pp Inowroclaw w 3 batalionie. Czytajac przebieg jego sluzby wojskowej widze, iz bral udzial w obronie Warszawy. Cytat z ksiazeczki "... po kapitulacji powrocil do domu". Tu sie zaczyna problem. Czy zwalniano szeregowcow do domu? Dlaczego nie przeniesiono go do innego batalionu, innej kompani, innego pulku? Czy nasze wojsko bylo stac na zwalnianie ludzi z wojska?
Nie znalazlem niczego na temat 59 pulku, oprocz tego, ze stacjonowal w okolicach cmentarza powazkowskiego (moze nie umiem szukac, badz nie wiem gdzie)... Co sie dlaej z 59 pp dzialo, dlaczego dziadka zwolnili do domu? Czy takie praktyki byly czeste?

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 20 maja 2004, 21:19 
Kapral
Kapral

Proponuję wpierw rozszerzyć wiadomości o Kampanii Wrześniowej. Ale i trochę pomysleć nie zaszkodzi. Gdzie go mieli przenosić jesli skapitulowała stolica? Kto miał go przenieśc, Niemcy? Czy może miał się sam przebijać np. do Modlina? Co się stało z 59 pp. Nic, przestał istnieć. Zawodowi do niewoli, rezerwiści do domu (albo też do niewoli).

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 20 lipca 2004, 16:43 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

mój dziadek również brał udział w obronie Warszawy (29 pal). Byl szeregowcem. W sporządzonym w 1947 r. u notariusza dokumencie napisaano, że po kapitulacji miasta został przewieziony wraz z innymi jeńcami do Góry Kalwarii (miasteczko pod Warszawą) skąd po 14 dniach został zwolniony do domu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 20 lipca 2004, 23:10 
Starszy Sierżant Sztabowy
Starszy Sierżant Sztabowy

Ano chyba jednak roznie to bywalo.Zony dziadek zmarly miesiac temu bedac ranny pod Mławą trafil do Warszawy.Po krotkim pobycie zostal wyslany za Bug celem formowania nastepnej linii obrony.Z jego opowiesci wiem ze w miescie bylo za duzo podobno polskich zolnierzy i dlatego czesc z nich odsylano powiedzmy na tyly.Malymi grupkami na piechote przedzierali sie za Bug zeby w Kowlu zostac jak to pisalo w jego ksiazecce wojskowej , internowani przez wojska sowieckie.Tam widzial na swoje oczy selekcje oficerow jak i inteligencji, opowiadal jak ogladali rece.On jako zwykly zolnierz nie kwalifikowal sie na dzien dobry do odstrzalu.Potem zostali przekazani armii niemieckiej , mieli niby dojechac do Warszawy i tam zostac zwolnieni jednak pociag zatrzymal sie dopiero pod Berlinem .I w ten sposob zostal na przymusowych robotach przez cala wojne .Tak ze rozne byly losy szeregowcow , nie wszyscy zostali zwolnieni do domu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Obrona Warszay i nie tylko...
PostNapisane: czwartek, 2 maja 2013, 12:06 
Podporucznik
Podporucznik

Czesc
Generalnie bylo tak,ze obrone Warszawy po kapitulacji Niemcy zwalniali do domu.
Moj dziadek sluzyl w 4 pal-u armii Pomorze.Brodnica,Bzura,Puszcza Kampinowska i odwrot
na Warszawe.Po kapitulacji stolicy zostali uznano za
Obroncow miasta i zwolnieni do domu,dziadek 5 pazdziernika wrocil do Inowroclawia
Pozdrav
Wiecej szczegolow dla zainteresowanych na priv

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 13 czerwca 2013, 16:55 
Chorąży
Chorąży

Nie chcę spamować kolejnym wątkiem więc podklejam moje pytanie pod ten już istniejący: )

Mianowicie chciałbym się dowiedzieć czegoś więcej o moim pradziadku, który uczestniczył jako poborowy w wojnie 1919-1920 .niestety wujek google nic ciekawego mi nie znalazł . i tu moje pytanie , gdzie powinienem się zgłosić , istnieją spisy żołnierz dostępne w jakimś urzędzie szerszym rzeszom zaciekawionych ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 13 czerwca 2013, 17:39 
Major
Major

aro333 napisał(a):
Ano chyba jednak roznie to bywalo.Zony dziadek zmarly miesiac temu bedac ranny pod Mławą trafil do Warszawy.Po krotkim pobycie zostal wyslany za Bug celem formowania nastepnej linii obrony.Z jego opowiesci wiem ze w miescie bylo za duzo podobno polskich zolnierzy i dlatego czesc z nich odsylano powiedzmy na tyly.Malymi grupkami na piechote przedzierali sie za Bug zeby w Kowlu zostac jak to pisalo w jego ksiazecce wojskowej , internowani przez wojska sowieckie.Tam widzial na swoje oczy selekcje oficerow jak i inteligencji, opowiadal jak ogladali rece.On jako zwykly zolnierz nie kwalifikowal sie na dzien dobry do odstrzalu.Potem zostali przekazani armii niemieckiej , mieli niby dojechac do Warszawy i tam zostac zwolnieni jednak pociag zatrzymal sie dopiero pod Berlinem .I w ten sposob zostal na przymusowych robotach przez cala wojne .Tak ze rozne byly losy szeregowcow , nie wszyscy zostali zwolnieni do domu.

Możesz podać nazwisko i imię dziadka.Mam kilka książeczek o Mławie może jakaś wzmianka o nim była.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Obrona Warszawy i nie tylko...
PostNapisane: niedziela, 21 lipca 2013, 16:58 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Barney bedzie ciezko , to wojna , ktora starano sie wymazac z pamieci Polakow pogadaj z Jenny moze Ona powie Ci gdzie zaczac ?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Obrona Warszawy i nie tylko...
PostNapisane: niedziela, 21 lipca 2013, 21:47 
Specjalista
Specjalista

Warunki kapitulacji były uzgodnione przez dowódcę gen.Rómmla z Niemcami.Niemcy zgodzili się,że oficerowie pójdą do niewoli, natomiast szeregowcy z poboru będą zwolnieni do domów,ale tylko ci pochodzący z terenów zajętych przez Niemców,natomiast zamieszkali na terenach zajętych przez Sowietów im przekazani i ci mieli gorzej bo wiadomo gdzie pojechali.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]