Teraz jest piątek, 3 kwietnia 2026, 01:14

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Jak to się szybko zapomina (LWP)
PostNapisane: czwartek, 25 marca 2004, 23:11 
Kapitan Petersen

Jak to się szybko zapomina.

Jeden z kolegów zapytał dziś na forum:

X napisał(a):
co oznacza skrót LWP

A mnie się wydaje, że to było parę lat temu, gdy likwidowano Ludowe Wojsko Polskie.

Niedługo wszystkie te skróty będą abstrakcją historyczną: NRD, CPN, POM, MO, SB, GS... A wielu z nas, dziś trzydziesto- trzydziestopięciolatków jeździło jeszcze do"Enerdowa" na letnie obozy. Ech... to se ne wrati.

Test

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 26 marca 2004, 00:18 
Starszy Sierżant Sztabowy
Starszy Sierżant Sztabowy

Na rany Stalina!!!!
Toz to prawie profanacja!!! Chociaz u jednego z maturzystow na maturze probnej spotkalem sie z rozwinieciem skroto PZPR - Polski Zwiazek Partii Robotniczych :lol:
Jak tak dalej pojdzie, to ludzie zapomna nazwy kraju, w ktorym mieszkaja (bo hymn malo kto zna w calosci)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 26 marca 2004, 00:27 
Weteran
Weteran

Jak to było z tym "LWP" :que Przeważnie używano skrótu "WP". :?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 26 marca 2004, 01:48 
Moderator
Moderator

tak, Test. Stąd właśnie znaczek " :usta " przy moim poście... z jednej strony brak mi słów, a z drugiej wiele chciałoby sie powiedziec na ten temat... Cóż powiemy? że to żałosne? że ignorant? że ... ? Cóż, dla niektórych data 1989 to tylko data, Jaruzelski to zbawca narodu (wojskowy, zaradny...), Rola-Żymierski (a kto to?) to dowódca WP, etc. ... a może my sie starzejemy po prostu?

Nie żebym tesknił za czasami realnego socjalizmu, ale czasem mam wrażenie, że wielu ludziom przydałaby sie taka podróż w czasie... nie tylko, żeby sie dowiedzieć, że nie używało się skrótu WP, a właśnie LWP (tak, tak - to do Ciebie zbV!), ale tak w ogóle- na takiej samej zasadzie, na jakiej Sołżenicyn (Aleksander, ten, który przezył i opisał "Archipelag Gułag", "Pierwszy Krąg"...) przyznawał się do tego, że raz do roku spożywa 'bałangę"- obozową "zupę" zrobioną z niczego lub z gorszych jeszcze rzeczy --- żeby pamiętać, skąd przyszedł, co przeżył...

.... :usta :usta :usta :usta :usta ......

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 26 marca 2004, 09:10 
Weteran
Weteran

Ale były też oficjalne skróty...MW i..ORP :D ...przeoczył ktos to "L" Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 26 marca 2004, 09:29 
Podpułkownik
Podpułkownik

Sabat_prv napisał(a):
... sie z rozwinieciem skroto PZPR ...

No nie, to akurat każdy wie: Polski Związek Piłki Ręcznej!
Ale i tak najlepsza była CHrześcijańska Unia Jedności.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 26 marca 2004, 13:33 
Pytalski

Witam
Przeraża mnie coś zupełnie innego, z jednej strony jesteśmy narodem, kótry tak bardzo szanuje historię, uwielbia pławić się w rozstrząsaniu klęsk i niepowodzeń, z drugiej jednak strony zapominamy o swojej własnej historii, nie wyciągamy z niej w ogóle wniosków. Wiem "historia uczy, że jeszcze nikogo i niczego nie nauczyła" ale mimo wszystko, to nie jest kwestia, że starzejemy się, po prostu pamiętamy, pamiętamy to co było dobre, pamiętamy to co było złe, bez tej pamięci staniemy się bezładnie skleconą masą ludzką, w której kazdy pragnie realizować tylko swoje partykularne interesy, licząc, że za jakiś czas i tak nikt nie będzie pamiętał tego co zrobił by dojść do celu. Niestety taki jest obraz naszego społeczeństwa :(, przykre ale prawdziwe.

Pozdrawiam :que

"Pamięć, tak niewiele, a jednak tak wiele, to wniej żyją przeszli bohaterzy, to w niej źródło naszej siły, to ona pokazuje którędy iść by dwa razy nie wpaść w to samo szambo."

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: E... nie jest tak źle
PostNapisane: piątek, 26 marca 2004, 13:38 
Kapitan Petersen

mirek napisał(a):
Nie żebym tesknił za czasami realnego socjalizmu, ale czasem mam wrażenie, że wielu ludziom przydałaby sie taka podróż w czasie...

No, sądzę, że Ci (szczęśliwi :) ), którzy nie doświadczyli tamtych czasów, mają prawo nie wiedzieć, bo niby skąd mają wiedzieć. To nasza wina, że nie edukujemy naszych młodszych braci. A nie edukujemy dlatego, bo wydaje nam się, że to, co tak dobrez pamiętamy jest powszechnie znane wszystkim, nawet tym, których wtedy nie było na świecie.

Szkoła każe wkuć datę "okrągłego stołu" i tyle. Ksiądz klaruje o nienarodzonych, politycy napierniczają tylko o sobie i swoich stołkach. Jak się w domu albo na forum nie dowiesz, to nie dowiesz się nigdzie, bo póki co, literatura dotycząca tego okresu jest wciąż szczątkowa. Tak więc bądźmy wyrozumiali i opowiadajmy, panie dzieju, opowiadajmy :)

Pozdrawiam

Test

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: E... nie jest tak źle
PostNapisane: piątek, 26 marca 2004, 16:13 
Moderator
Moderator

Test napisał(a):
To nasza wina, że nie edukujemy naszych młodszych braci. A nie edukujemy dlatego, bo wydaje nam się, że to, co tak dobrez pamiętamy jest powszechnie znane wszystkim, nawet tym, których wtedy nie było na świecie.

Szkoła każe wkuć datę "okrągłego stołu" i tyle. Ksiądz klaruje o nienarodzonych, politycy napierniczają tylko o sobie i swoich stołkach. Jak się w domu albo na forum nie dowiesz, to nie dowiesz się nigdzie, bo póki co, literatura dotycząca tego okresu jest wciąż szczątkowa. Tak więc bądźmy wyrozumiali i opowiadajmy, panie dzieju, opowiadajmy :)

poza tym, że to nasza wina, zgadzam sie z Tobą, Test, całkowicie. Powinniśmy edukować, opowiadać etc. ale z drugiej strony, bez przesady- forumowicz, który pytał o LWP podaje, że ma 20 lat, więc jest tylko ciut młodszy od nas... i to, że już dwudziestolatek nie pamięta, nie wie co to za skrót LWP, jest przerażające. Szczególnie, ze zawsze zakładałem, że na tym forum spotykają się ludzie, którzy kopią, poszukują, eksplorują historię i ... w związku z tym, wydawałoby się, wiedzą na jej temat, przynajmniej powinni, nieco więcej niż ktoś, kto się historią w ogóle nie zajmuje. W końcu samo kopanie, przynajmniej dla mnie, ma sens tylko o tyle, o ile pozwala mi "dotknąć historii" więc wiedziec co wykopuję, domyślać się, kto to tam zostawił i w jakich okolicznościach, ...

ale masz rację: opowiadajmy, niech się dwudziestolatkowie i młodsi uczą skąd w Błąd-nie "ziemii" a "ziemi" biorą się znajdywane przez nich monety z datą 1949-94 i dlaczego napisane jest na nich Polska Rzeczpospolita Ludowa, kto to był ten facet na dziesieciozłotówce czy na dwudziestce, z kim walczyli żołnierze KOP (Korpus Ochrony Pogranicza) pod Wytycznem, czy dlaczego Niemcy znad Bugu zaczynali Barbarossę...

uczmy zatem, uczmy...

pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 26 marca 2004, 16:49 
Weteran
Weteran

:no
Nie jestem fachowcem ale przypuszczam że "LWP" to nieoficjalna nazwa. Na wszystkich dokumentach które dotąd widziałem pisze tylko "Wojska Polskiego". Najlepsze jest to że w encyklopedii PWN z 1998 nie ma skrótu LWP tylko WP. Tak samo jak i w sł. ortograficznym z 1996 ! :666

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 26 marca 2004, 16:50 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

bez przesady- forumowicz, który pytał o LWP podaje, że ma 20 lat, więc jest tylko ciut młodszy od nas... i to, że już dwudziestolatek nie pamięta, nie wie co to za skrót LWP, jest przerażające. ---> przerazające jest to oczym wy piszecie. "nie" z czasownikami piszemy oddzielnie - błąd ortograficzny!!! wam ublizac bo was szanuje jak wszystkich z forum ale przesadzacie. Niekonczylem liceum ogólnego a handlowe i niemialem tam histori, troche sam czytam co mnie zaciekawi. Nieznam skrótu LWP bo niby skąd? Mam wszystkich skrótów sie uczyc zeby niewyjsc kiedys na durnia jak mnie zapytajo? Chyba nie bo to nie moja działka. Ograniczma sie do tego co mnie interesuje z histori a o LWP nieslyszalem, moge was zapytac o rózne skróty z Zarządzania i Marketingu bo to studiuje i moge sie zalozyc ze wiekszosc niebedzie miala pojecia oczym mowie. Ja wcale bym sie niedziwil temu, bo kto z was sie tym nieinteresuje ten niewie. Proste!. Mam nadzieje ze w przyszlosci takie tematy niebędą powstawac..

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 26 marca 2004, 17:36 
Pytalski

Witam
Dlaczego mają takie tematy nie powstawać? Wręcz przeciwnie, forum jest po to by pogłębiać naszą wiedzę, nie czuję się ani obrażony taką niewiedzą, nie czuję się staruchem, wykształcenie też mi w zdobywaniu wiedzy nie przeszkadza. A co do LWP to powiem tak, z wykształcenia jestem .... nazwijmy to pracownikiem służby zdrowia, tak zwany "biały personel", mając to wykształcenie zostałem "powołany" do odbycia służby w Ludowym Wojsku Polskim - podkreślam LWP, nie w WP, ponieważ tak nazywało się ramię zbrojne naszego narodu, tam skierowano mnie zgodnie z posiadanymi umiejętnościami do ... kompanii czołgów, więc jak widać była taka formacja, pamiętam dość dokładnie, nawet przyznam że jestem jednym z nielicznych, którzy przysięgę wojskową mają niezmienioną i muszę w razie potrzeby stać na straży socjalizmu z bratnią armią radziecką :), niestety ona nieboszczka, natomiast socjalizm też do zbyt żywotnych nie należy. Ale wracając do tematu, chodzi o ogólną niewiedzę naszego społeczeństwa, nie trzeba znać dokładnego składu Państwowej Rady Ocalenia Narodowego (PRON), należy wiedzieć, że coś takiego było, podobnie jest z innymi terminami, to ogólna tendencja w naszym kraju, wymazujemy pewne etapy z naszej historii, efekt jest taki, że niektórzy politycy mogą potem powtarzać, "prl było w całości be" owszem było złe, ale ... ale gdyby nie prl (Polska Rzeczpospolita Ludowa)to ten i ów polityk dalej siedziałby w majątku pańskim i strugał fujarki, nie potrafiąc czytać, wiem że przejaskrawiam, ale takie są fakty. Dlatego w dalszym ciągu niech powstaja takie tematy, pytajmy, może czasami przed zadaniem pytania sięgnijmy do książki,ale przecież takie jest zadanie forum, poszerzać wiedzę, pogłębiać zaintersowania, rozwijać je, dawać możliwość kontaktu.
Tyle ględzenia, trzymajcie się ciepło, pozdrawiam :que
Pytajcie, a "poznacie prawdę, a ona uczyni was wolnymi" ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 26 marca 2004, 17:45 
Moderator
Moderator

Tak jest Krzysiek (?) !!! Zgadzam się z Toba w całej rozciągłości. Ja z wykształcenia jestem chemikiem, ale mi także nie przeszkadza to pogłębiać wiedzę dotyczącą (dość skomplikowanej) tzw. historii najnowszej.
Forum nasze nazywa się "Poszukiwanie skarbów" a wiadomo, skarby to z reguły pozostałości historyczne. Stąd już tylko krok do chociażby powierzchownego zainteresowania historią (tą najnowszą także).
Ale nie wiedzieć co to znaczy LWP to chyba jednak wstyd :n

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Ronins - głowa do góry !
PostNapisane: piątek, 26 marca 2004, 18:21 
Kapitan Petersen

Włączę się jeszcze raz, bo się nam lufy strasznie zgrzały :)

Rozpocząłem tę dyskusję choć wcale nie uważałem, że to wstyd, jeśli ktoś mający dziś 20 lat nie wie, co to było LWP.
I nadal tak uważam. Ronins ma prawo nie wiedzieć, bo w chwili likwidacji tej nazwy miał KILKA lat. Poza tym człowiek nie rodzi się z tą wiedzą, tylko w którymś momencie się ją nabywa.

Myślę, że Ronins dobrze zrobił zadając to proste pytanie. Pytajmy jak najwięcej, bo to jest właściwa droga. Jeśli będziemy napadać na tych, którzy chcąc się dowiedzieć zadają pytania, to wkrótce na forum nikt o nic nie zapyta, bo zawsze znajdzie się ktoś, dla kogo odpowiedź jest oczywista. RONINS - głowa do góry.

Myślę, że pytanie Roninsa było potrzebne nam, abyśmy sobie uświadomili, jak trudna jest wiedza, której nie nabyło się drogą życiowego doświadczenia. Powinno to nas przekonać, że powinniśmy przekazywać tę wiedzę. No, bo na dobrą sprawę, jeśli ktoś pisał na forum o siłach zbrojnych okresu PRL :), to ile razy padł skrót LWP, albo rozwinięcie tej nazwy ? Pewnie na palcach jednej ręki można policzyć, a zwykle były to sformułowania: "armia w komunie", "wojsko za komuny", "wojsko polskie", "wojsko w czasach PRL-u", itd. Sami zapominamy, wypieramy, więc nie nie miejmy pretensji do młodszych. To my mamy obowiązek pamiętać o swoich czasach ( i dawać im świadectwo), a młodsi o swoich czasach.

Do Ronins`a - nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi.

Test

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 26 marca 2004, 19:19 
Pytalski

Test ale ta rozmowa właśnie do tego zmierza, pytajmy, pytajmy, ponieważ to nadaje sens temu co się robi, nie ważne czy składasz zegarki czy bomby atomowe, ale ważne że pytasz dlaczego, po co, w jakim celu. To poszukiwanie odpowiedzi powoduje, że szukamy, szukamy i pytamy, a przecież zamiast siadać przed kompem i zadawać pytania można iść na pyfko przed blok, trochę taniej, dla niektórych przyjemniej, i głowy człowiek nie męczy pytaniami.

Pozdrawiam pytających. Pozdrawiam pytalski :que

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]