Teraz jest sobota, 11 kwietnia 2026, 18:22

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 2 stycznia 2008, 22:44 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

rob_k napisał(a):
Zastosuje się do powszechnie znanego motta:
Cytuj:
"Nigdy nie dyskutuj z głupcem. Sprowadzi cie do swojego poziomu i pokona doświadczeniem"

Zgadzam sie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 2 stycznia 2008, 22:47 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Po co Pan zabiera glos w sprawach na ktorych sie Pan nie zna

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 2 stycznia 2008, 22:53 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Niedługo temat będzie nadawał się do zamknięcia albo wywalenia, bez sensu taka dyskusja...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 2 stycznia 2008, 22:57 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Juz sie nadaje do wywalenia....a poszlo o glupi zegar...ktorych spesjalista jest Pan rob_k.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 2 stycznia 2008, 23:16 
Chorąży
Chorąży

Witam dziękuję wszystkim za szybką identyfikację. :)
P.S
Cytuj:
Juz sie nadaje do wywalenia....a poszlo o glupi zegar...ktorych spesjalista jest Pan rob_k.

Tak nadaje się do wywalenia tylko i wyłącznie przez Pańskie wypowiedzi Panie panet a szkoda ...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 2 stycznia 2008, 23:23 
Generał Broni
Generał Broni

luklen - zerknij na stronę producenta tego cuda http://www.metrarus.ru/kip/element.php-ID=19651.htm
Zwróć uwagę na:
Cytuj:
Наименование прибора:
Часы авиационные

Z tego wynika, że zegar został skonstruowany jako lotniczy.
A do czego jeszcze mógł być stosowany, to znając nieograniczoną fantazję Rosjan, wcale bym się nie zdziwił, gdyby latał w Kosmos na pokładzie Sojuzów. ;)

P.S. Mamy podobną opinie o pewnym forumowiczu. :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 2 stycznia 2008, 23:54 
Pułkownik
Pułkownik

Uszanowanie,
Tak się złożyło, że miałem dwuletnie doświadczenia z różnymi stacjami radiolokacyjnymi, a od ponad dwudziestu lat pracuję w lotnictwie. Przedstawiony zegar został skonstruowany jako wyposażenie samolotów i konstrukcyjnie jest bliższy chronometrom. Nakręca się go raz na dwa tygodnie, prawda? Spotkałem się z teorią, że stanowił on kopię jakiegoś szwajcarskiego zegara, ale nie dam się za to pokroic. Rosjanie zawsze stosowali unifikację części wojskowych, zatem trudno, albo wręcz nie można powiedziec w czym akurat ten był zamontowany, bo mógł byc w niemal wszystkim, co już jeden z moich szanownych przedmówców raczył słusznie zauważyc. Aby było ciekawiej montowano go w niemal wszystkich statkach powietrznych, cywilnych i wojskowych. ACzesy konstruowane na przestrzeni lat miały pewne różnice związane z aktualnymi potrzebami i naturalnym rozwojem konstrukcji (głównie chodziło o liczenie "międzyczasów").
Co do zastosowania w stacjach radiolokacyjnych, to owszem, spotkałem się z czymś takim. Zegar był przymocowany do półki nad wskaźnikiem mało finezyjną taśmą z ocynku, więc trudno bylo komukolwiek wmówic, że stanowił wyposażnie oryginalne. ACzs ma dośc ciekawą funkcję stopera ułatwiającą budowanie kręgu lotniskowego (tylko trzeba wiedziec jak niej korzystac) bardzo przydatną w warunkach ograniczonej widzialności, więc raczej służy pilotowi, a nie operatorowi stacji radiolokacyjnej. Temu ostatniemu taka funkcja pasuje jak świni siodło, bo ruch statku powietrznego obserwuje na wskaźniu i nie musi za nikogo robic obliczeń. Ów zegar na stacji r-lokacyjnej właściwie odmierzał tylko czas do końca "szychty", albo do michy. Po nic więcej nie był.
Na jednym z lotnisk wojskowych widziałem ACzesa zamontownego w wózku akumulatorowym - ktoś zaryzykuje jakąś teorię do czego tam był?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 3 stycznia 2008, 00:02 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Dziekuje za szacunek Panie luklen.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 3 stycznia 2008, 00:15 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Korup napisał(a):
Uszanowanie,
Tak się złożyło, że miałem dwuletnie doświadczenia z różnymi stacjami radiolokacyjnymi, a od ponad dwudziestu lat pracuję w lotnictwie. Przedstawiony zegar został skonstruowany jako wyposażenie samolotów i konstrukcyjnie jest bliższy chronometrom. Nakręca się go raz na dwa tygodnie, prawda? Spotkałem się z teorią, że stanowił on kopię jakiegoś szwajcarskiego zegara, ale nie dam się za to pokroic. Rosjanie zawsze stosowali unifikację części wojskowych, zatem trudno, albo wręcz nie można powiedziec w czym akurat ten był zamontowany, bo mógł byc w niemal wszystkim, co już jeden z moich szanownych przedmówców raczył słusznie zauważyc. Aby było ciekawiej montowano go w niemal wszystkich statkach powietrznych, cywilnych i wojskowych. ACzesy konstruowane na przestrzeni lat miały pewne różnice związane z aktualnymi potrzebami i naturalnym rozwojem konstrukcji (głównie chodziło o liczenie "międzyczasów").
Co do zastosowania w stacjach radiolokacyjnych, to owszem, spotkałem się z czymś takim. Zegar był przymocowany do półki nad wskaźnikiem mało finezyjną taśmą z ocynku, więc trudno bylo komukolwiek wmówic, że stanowił wyposażnie oryginalne. ACzs ma dośc ciekawą funkcję stopera ułatwiającą budowanie kręgu lotniskowego (tylko trzeba wiedziec jak niej korzystac) bardzo przydatną w warunkach ograniczonej widzialności, więc raczej służy pilotowi, a nie operatorowi stacji radiolokacyjnej. Temu ostatniemu taka funkcja pasuje jak świni siodło, bo ruch statku powietrznego obserwuje na wskaźniu i nie musi za nikogo robic obliczeń. Ów zegar na stacji r-lokacyjnej właściwie odmierzał tylko czas do końca "szychty", albo do michy. Po nic więcej nie był.
Na jednym z lotnisk wojskowych widziałem ACzesa zamontownego w wózku akumulatorowym - ktoś zaryzykuje jakąś teorię do czego tam był?

Taki zegar byl na pulpicie operatora zestawu "WOLCHOW"ktory zestrzelil amerykanski samolot U2,odmierzyl nim czas eksplozji rakiety .W 55 roku

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 3 stycznia 2008, 00:24 
Chorąży
Chorąży

Cytuj:
Dziekuje za szacunek Panie luklen.

A przesadza Pan jak zawsze ale należy się wielki szacun w jednym temacie sklecił Pan 11 mało znaczących postów i tym samym stał się PLUTONOWYM. :n
I jeśli to wszystko to dziękuję w tym temacie ...

A wielki Szacunek to mam ale do Korupa który jak zawsze bezinteresownie szczegółowo potrafi opowiedzieć o tym na czym się naprawdę zna. :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 3 stycznia 2008, 00:37 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Zadal Pan pytanie,staralem sie rozwiac Panskie watpliwosci Pan ma to gdzies. Jeszcze raz pozdrawiam.
Nie pisze swoich postow dla jakis bzdurnych stopni,poprzedni moj nick zawiesil kolo Wieśniak69 albo Wszywka66 albo
warszawka55 lub 69 czyli kolo z Grojca,lub z Minska.
Polecam w nastepnym razem dla takich pytan forum np Allegro Tam jest mnostwo madrych ludzi.Na pewno Panu pomoga...

Ostatnio edytowano czwartek, 3 stycznia 2008, 02:17 przez panet, łącznie edytowano 10 razy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 3 stycznia 2008, 00:43 
Pułkownik
Pułkownik

Luklen, przeceniasz mnie Staruszku, ale dzięki. Dowcip polega na tym, że jak się nie znam, to czasem też coś paplam. Jesteśmy Poszukiwaczami i czasem swobodna spekulacja na dany temat doprowadza do jakiejś ciekawej konkluzji. A czy bezinteresownie? Ja bardzo lubię tu bywac i możliwośc zabrania pomocnego głosu dostarcza mi satysfakcji. A to jest chyba wystarczający brak bezinteresowności z mojej strony!
Aby nie było, że off-topic, to chciałem tylko w kwestii zegara uzupełnic, że takie urządzenia można nabyc w miejscach, gdzie handlują "wielcy bracia", albo na bazarkach ulokowanych blisko zakładów przemysłu lotniczego (na przykład Mielec i inne). Orientacyjna cena na tych drugich to maksymalnie 300 złotych - więcej, to już polowanie na frajera. U "braci" można kupic w przedziale 150-200 złotych (wbrew pozorom oni też wiedzą co mają). W obu przypadkach ceny za urządzenie w stanie nieskazitelnym, w fabrycznym styropianowym opakowaniu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 8 stycznia 2008, 15:24 
Sierżant
Sierżant

Co do zastosowania owego zegara w stacjach radiolokacyjnych to w pełni się zgadza jak podał kolega Korup, tylko to mocowanie na taśmę czy jakoś tam troszkę dziwne bo np. we wskaźnikach wynośnych typu WISP od stacji RSP np. 10 itp. ten zegar jest zamontowany nie na taśmę, a w obudowie samego WISPa. A co do zastosowania to teoria odmierzania czasu do końca szychty mi sie podoba ale zapewne coś to jeszcze miało na celu. Jak znajdę zdjęcie WISPa to wrzucę, jeśli kogoś oczywiście interesuje;)
pozdrawiam
maciek
P.S. Jak wrocę do pracy to zapytam starszych nawigatorów (byłych NSL-i i NKSB) do czego ten zegar służył konkretnie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 8 stycznia 2008, 19:26 
Pułkownik
Pułkownik

Pracowałem na RSP-7T - tam raczej nie ma fabrycznego miejsca na taki zegar. Mocowanie taśmą nikomu nie przeszkadzało, bo stacja nie była mobilna, więc nie było obawy, że odpadnie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 9 stycznia 2008, 20:19 
Sierżant
Sierżant

W kółku miejsce, w którym jest zegar w WISP-ie. Ja pracuje na dziesiątce ale nie w budzie tylko właśnie na WISPach. A czym Korup się zajmowałeś jeśli to nie tajemnica? :) Nawigacja czy radiolokacja?
serdecznie pozdrawiam
maciek

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]