Teraz jest środa, 1 kwietnia 2026, 03:03

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 25 grudnia 2008, 13:37 
Pułkownik
Pułkownik

Ja z AKMS-em miałem miałem odmienne doświadczenie . Może wynikało to z tego , że była to wersja specjalna , z szyną do montażu noktowizora . W ciągu ok . godziny wystrzelaliśmy z dwóch sztuk 1200 naboi . Przerwy robilismy jak nie można już było utrzymać kałacha bo nakładka parzyła i to przez rękawice. Temp. powietrza ok 5 st.C. , ogień pojedynczy ( czasami krótka seria ) na odległość 100 do 150 m. , pozycja stojąca ( błoto było ) . Co ciekawe nie zauważyłem spadku celności.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: ?
PostNapisane: czwartek, 25 grudnia 2008, 14:39 
Porucznik
Porucznik

skoro PPSZ-ki miały takie walory jak panowie opowiadacie,to nie lepiej byłoby zrzucic z tego samolotu np. dwa worki kulek od łożysk ???? ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: ?
PostNapisane: czwartek, 25 grudnia 2008, 14:53 
Moderator
Moderator

waldekkamyk napisał(a):
skoro PPSZ-ki miały takie walory jak panowie opowiadacie,to nie lepiej byłoby zrzucic z tego samolotu np. dwa worki kulek od łożysk ???? ;)

Ameryki nie wymysliles, poszukaj sobie w googlu na temat francuskiego patentu pod nazwa flechette, zastosowanego po raz pierwszy podczas I wojny sw.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 25 grudnia 2008, 16:05 
Forum Thesaurus - Użytkownik Zbanowany
Forum Thesaurus - Użytkownik Zbanowany

yapi66 napisał(a):
Ja z AKMS-em miałem miałem odmienne doświadczenie . Może wynikało to z tego , że była to wersja specjalna , z szyną do montażu noktowizora . W ciągu ok . godziny wystrzelaliśmy z dwóch sztuk 1200 naboi . Przerwy robilismy jak nie można już było utrzymać kałacha bo nakładka parzyła i to przez rękawice. Temp. powietrza ok 5 st.C. , ogień pojedynczy ( czasami krótka seria ) na odległość 100 do 150 m. , pozycja stojąca ( błoto było ) . Co ciekawe nie zauważyłem spadku celności.

To żadna wersja specjalna, mialem taka na stanie przez dość długi czas (ponad 4 lata) tylko że ja miałem AKMŁ-a i wiem co potrafiła ta dziecinka, po waszym strzelaniu lufa dostała dość mocno po pipce, więc ciężko pewnie dziś będzie z niej strzelać na celność i skupienie do figury bojowej nr 23p ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 25 grudnia 2008, 21:52 
Moderator
Moderator

Argo napisał(a):
Panowie experymentatorzy ........ a jak myslicie, po co sie wymienialo lufy w karabinie maszynowym ?????? w celu ostygniecia ..... a te byly znacznie masywniejsze niz w peemie.
W armii widzialem AKMS przez ktore przejechalo jeden po drugim chyba z 10 magazynkow ( dowódca warty sie poczul gorzej psychicznie, zabarykadowal na wartowni i wystrzelal co znalazl, zanim odjechal do domu bez klamek), skutkiem czego w kałachu lufa wziela i pekla na 2/3 dlugosci.
Tutaj podobna dawka amunicji na giwere http://pl.youtube.com/watch?v=PIjfN0XGc ... re=related jak widac da radę strzelać, aczkolwiek nie ryzykował bym wkładania magazynka do palącego się kałacha. Tak nawiasem mówiąc to chyba rura gazowa się kopci wraz z nakładką jak dobrze widzę ?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 25 grudnia 2008, 22:20 
Pułkownik
Pułkownik

Taa zapaliła sie nakładka . Na filmie to chyba AK 74 , albo facet ma imadło w łapie. Utrzymanie AKMS-a w dwóch łapach przy strzelaniu długą seria jest niemożliwe a co dopiero w jednej.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]