Teraz jest wtorek, 31 marca 2026, 04:29

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 11 stycznia 2009, 22:14 
Generał Brygady
Generał Brygady

Ja w zeszłym roku też trafiłem T34 i fanty gyły podobne ,najpierw pociski potem rozerwane łuski i kupe złomu typu gąsienica jakieś tryby ,no i głebiej w bagienku siedzi podobno całe podwozie ,niestety na miejscówce byłem w zimie i nie mogłem się babrać w lodowatej wodzie ,ale kiedyś tam jeszcze powrócę i sprawdzę dwa kolejne namiary tym razem na niemieckie maszyny :) do domu tego na pewno nie zabiore ale zawsze to wielka frajda

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 12 stycznia 2009, 12:23 
Porucznik
Porucznik

No to Stylu czekamy na Twoj watek z fotkami, nasz nadworny lekarz sadowy dr Woodhaven, na pewno chetnie zidentyfikuje kilka "trybów" od tanka :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 12 stycznia 2009, 21:11 
Generał Brygady
Generał Brygady

Fotek niestety nie zrobiłem ,a trybów na drugi dzień już nie było :( łowcy złomu w naszych terenach szybko działają i jakieś 30kg złomu im wpadło ,próbowali też wyciągnąć gąsienicę ale niewiadoma jak duża część jej tam leży ,bo mimo tego że odkopaliśmy jej dosyć sporo nawet nie drgnęła

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 13 stycznia 2009, 01:02 
Porucznik
Porucznik

stylu napisał(a):
Fotek niestety nie zrobiłem ,a trybów na drugi dzień już nie było :( łowcy złomu w naszych terenach szybko działają i jakieś 30kg złomu im wpadło ,próbowali też wyciągnąć gąsienicę ale niewiadoma jak duża część jej tam leży ,bo mimo tego że odkopaliśmy jej dosyć sporo nawet nie drgnęła

A teraz gdy sie juz obudziles, sprawdz w slowniku pojecie Mitomania.
Bez odbioru...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 13 stycznia 2009, 01:31 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

A skąd taka pewność że to od razu jest zmyślone nie byłeś nie widziałeś nie oceniaj.
Pozdro

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 13 stycznia 2009, 02:39 
Główny Administrator
Główny Administrator

ZaitSSev napisał(a):

A teraz gdy sie juz obudziles, sprawdz w slowniku pojecie Mitomania.
Bez odbioru...

Było fajnie a zrobiło się nieprzyjemnie - mam oko na ten wątek
FDJ

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 13 stycznia 2009, 03:57 
Porucznik
Porucznik

GRYFIN napisał(a):
A skąd taka pewność że to od razu jest zmyślone nie byłeś nie widziałeś nie oceniaj.
Pozdro

Nie wierze w nic, czego nie widze. W erze telefonow komorkowych z aparatami fotograficznymi instynktownie robi sie fotke wszystkiemu ciekawemu co sie znajdzie, tak jak ja czy koledzy "Kedziort" i "Kojak" od fotek wyzej, a tu przypadek ze ktos na drugi dzien wraca i nagle łowcy zlomu wszystko znalezli i to niewiadomo gdzie tego szukajac, bo przeciez nie w centrum miasta, rozkopany dolek i wszystko zabieraja poza gasielnicami, ktore leza w ziemi kilometramiiiiiii az wyciagnac nie mozna...
PS dla złomiarza wybic taka szpilke łączącą dla kilkuset kg zelastwa to nie bylby raczej zaden problem:)
Dalej - poszukiwacz skarbow dla ktorego to taki ciekawy temat nie zabiera ani jednego "trybu" ze soba tylko wszystko zostawia na miejscu. Powiem tak - jedz w to miejsce i zrob zdjecie tego dolka, nastepnie zdjecie okolicy, przy okazji zdjecie tych pociskow ktore musialy zostac na miejscu, bo przeciez nawet łowcy złomu wiedza ze za to nigdzie nie placa, chetnie sie przyjrze blizej bo az w takie przypadki to ja nie wierze...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 13 stycznia 2009, 11:13 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Z wlasnego doswiadczenia tez wiem iz takie sytulacje sie zdazaja, przez jeden dzien jest nastepnego dnia nie ma.

Robienia zdjec aparatem w telefonie czesto sie unika. Poco ryzkowac nie przyjemnosci jak ktos nam ukradnie aparat a potem sobie fotki przejzy?

A co do gosienic i zlomow o ile sie nie myle (przynajmniej tak mi powiedziano nigdys na zlomie) gasienic nie chca przyjmowac bo jest w nich mangan albo magnez (teraz nie moge sobie przypomniec) i huty tego nie za chiny brac nie chca. Nie jestem metalurgiem wiec wam nie powiem czy to prawda czy nie. Moze dla tego wlasnie zrezygnowali z targania reszty gasienic.

Wlasnie przez to uciekla mi kiedys ze zlomu sporo ilosc jakis gasek. (nie zdazylem nawet ich zobaczyc). Bo wlasciciel zlomu oddal je milemu panu ktory przywiozl je a ten juz CHGW co z tym zrobil ;(

a tak z innej beczki i z lekkim przymrozeniem oka.

Cos do mitomani.

Cytuj:
mitomania -skłonność do zmyślania, fantazjowania, opowiadania niestworzonych historii bez osiagania konkretnego celu lub korzyści

W naszym srodowisku jak u wentkarzy troche kolryzowania nie zaszkodzi :) taki urok naszego hobby. Poza tym gdby nie te opowiesci to spotkania przy piwie nie byly by takie fajne ;)

Cytuj:
Kilku wentkarzy przy wodzie rozmownej rozmawia o tym jakie sztuki wyciagneli z wody.

Pierwszy ja to jak wyciagnolem moja rybe to az schowalem sie za drzewo

Drugi ty to nic ja jak wyciagnolem swoja to az ucieklem do samochodu.

A ja jak (odzywa sie trzeci) wyciagnolem swojego suma to woda w jeziorze obnizyla sie o 3 metry

Ostatnio edytowano wtorek, 13 stycznia 2009, 11:24 przez Le.I.G.18 & Inez, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 13 stycznia 2009, 11:18 
Moderator
Moderator

gąski są ze stali manganowych... a tych nie skupują bo jedyne co się da z nimi zrobić to nowe gąski... :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 13 stycznia 2009, 12:58 
Moderator
Moderator

Kenny napisał(a):
gąski są ze stali manganowych... a tych nie skupują bo jedyne co się da z nimi zrobić to nowe gąski... :)

Podobnie jest z pancerzami czolgow, swojego czasu bylo strasznie glosno o urzadzenu do taniej utylizacji kadlubow czolgowych, ( ciecie tego palnikami bylo koszmarnie drogie i praktycznie nieoplacalne) pokazywano to ustrojstwo w TV , nawet myslano o sprzedazy patentu za granice ( bylo to krotko po I wojnie w zatoce), ale co sie okazalo, o ile sam patent jest extra, bo tani w exploatacji ( skladal sie on z ciezkiej staliwnej kuli i elektromagnetu na dzwigu -rozbijal kadlub na mniejsze elementy sila kinetyczna) o tyle cholernym problemem byla utylizacja stali z tychźe kadlubow, okazało sie że ze wzgledu na skład domieszek zadna huta tego nie chciala jako surowca wtornego

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 13 stycznia 2009, 14:14 
Generał Broni
Generał Broni

Kenny napisał(a):

Opowiadacie ciekawe rzeczy, tylko że jeśli wpisać "stal manganowa" u wujka google to widać że skupują tylko ceny bywają różne. Poza tym na większości skupów zatrudnieni są pracownicy którzy mają wszystko w czterech literach i przyjmują do kontenera wszystko jak leci, nie patrząc czy to stal węglowa, manganowa czy żeliwo szare.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 13 stycznia 2009, 19:56 
Generał Broni
Generał Broni

Skupują skupują pół roku temu była cała gąska u mnie na złomie z teciaka ale właściel zawołał dla mnie cene zaporową :( a inni nie chcieli i poszło do huty :( A co do tych złomiarzy mój dołek też został wyczyszczony przez złomiarzy do końca tylko pociski zostały :(

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 13 stycznia 2009, 22:12 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

A co do wypowiedzi faceta o nicku stylu. Szczerze??? ludzi zajmujących się zbieraniem złomu jest pełno i często kręcą się w miejscach gdzie szukamy. Ale gdy kopie takie fanty walczę do końca na ostrej... Dziwi mnie to bo ja nie mam auta prawa jazdy a i tak potrafiłem przywieźć taki fancik 2 kołowym wózkiem 5 km. A właz kierowcy waży ponad 200kg. Więc nie wiem w czym ten facet miał problem???

:n :n

Od prawie roku zdjęcia fantów robię telefonem który mam zawsze na wykopach w kieszeni. SE k800i te 3.2 megapiksela ale zawsze coś jest.
A zresztą jak sobie pościelisz tak się wyśpisz ;) Mam nadzieje że te części znalazł inny poszukiwacz i zasiliły jego kolekcje :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 13 stycznia 2009, 22:47 
Generał Brygady
Generał Brygady

No tak i wszyscy się mnie czepiają ;) nie robie fotek ,nie zbieram złomu itd...tyle złomu co już przewaliłem to już dostałem znieczulicy na niego:) U nas w Sandomierzu stoją dwa czołgi T34 na cmentarzu żołnierzy radzieckich ,a jeden jest nawet otwarty i można sobie do niego wejść ,więc jak dla mnie robienie fotek częściom od czołgu nie jest zbyt interesujące ,czołg został zidentyfikowany na podstawie innych charakterystycznych części więc nie widziałem takiej potrzeby żeby fotografować wszystko co wykopałem,jesli ktoś kopał kiedyś na terenach bagiennych to wie jak to łatwo i przyjemnie fanty same wyskakują z ziemi a szczególnie duże przedmioty zassane w bagnie i jak fajnie się biega z takim złomem na plecach po bagnie :) za stary jestem ,niech sobie młodzi napaleni poszukiwacze tergają każdy znaleziony złom do domu i robią tysiące fotek każdemu żelastwu :jezor a jeśli by ktoś chciał bardzo tam jechać i zobaczyć lub pokopać sobie to nie ma sprawy ,służę namiarami

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 13 stycznia 2009, 22:50 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

...

Ostatnio edytowano niedziela, 8 lutego 2009, 02:33 przez Norbert, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]