Teraz jest sobota, 27 czerwca 2026, 03:30

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Pomoc w identyfikacji samolotu
PostNapisane: piątek, 7 stycznia 2005, 17:48 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Witam wszystkich poszukiwaczy
Dotychczas byłem biernym obserwatorem tego forum,
z problemami kierowałem się do innego forum o podobnej tematyce.
Lecz większość z uczestników tamtego forum to krzykacze i delikatnie mówiąc oszołomy.
Tutaj wszystko odbywa się w całkiem innej atmoswerze i dlatego moją prośbę kieruję do was.
Oto mój problem- Łopata śmigła samolotowego jedyne bicia jakie są to rok 1939.
Samolot musiał być dosyć spory sądząc po wymiarach śmigła.
Wys 160 cm
Szerokość w najszerszym miejscu 40 cm
Średnica gwintu 16 cm
Waga ok 30 kg
Jakieś pięć kilometrów błąd ortograficzny!!! było lotnisko niemieckie szkoleniowe typu A/B9
Z samolotów jakie tam latały najbardziej zbliżone śmigło miał Fw 58 , lecz nie mogę znaleźć fotek
tego samolotu , żeby było pokazane dokładnie śmigło.
Może jest ktoś , kto może mi pomóc w rozszyfrowaniu tej zagadki??
Pozdr

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 7 stycznia 2005, 21:56 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Widzę, że masz pięęęęęęęękny eksponat. Ale mam jedno pytanie. Dlaczego zasugerowałeś się, że śmigło jest od niemieckiej maszyny? Czy nie jest możliwe aby stacjonowały tam polskie samoloty? Śmigiełko pasuje trochę do P7 lub P11.

Pzdrw,

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 7 stycznia 2005, 22:44 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Jarasek napisał(a):
Widzę, że masz pięęęęęęęękny eksponat. Ale mam jedno pytanie. Dlaczego zasugerowałeś się, że śmigło jest od niemieckiej maszyny? Czy nie jest możliwe aby stacjonowały tam polskie samoloty? Śmigiełko pasuje trochę do P7 lub P11.

Pzdrw,

Witam i dzięki za odpowiedź
Faktycznie eksponat jest nie pięęęęęęękny , ale przepięęękny :))
Na lotnisku tym stacjonowały tylko wojska niemieckie.
Z lotnictwem polskim nie miało nic wspólnego i tym się zasugerowałem.
Śmigło pochodzi na 99 % właśnie z tego lotniska.
Podam poniżej typy smolotów , jakie były (aut. słownik - korzystać przez rz!) do szkolenia w tym miejscu

Ar 66, Ar 96, Bü 131, Bü 133, Bü 181, Fw 44, Fw 56, Fw 58, FN 305, Go 145, Grunau Baby,
He 45, He 51, Kl 35, NA-64, Praga E.39, SG 38, W.33 i W.34

Jak widać nie ma podanych P7 , ale nie jest wykluczone że jeden z kilku przechwyconych przez Niemców
mógł tam właśnie być .

Niestety ciężko mi dotrzeć do fotografii , które przedstawiają powyższe samoloty w taki sposób ,aby
porównać śmigła tymbardziej , aby zobaczyć czy są drewniane.

"poza tym" piszemy oddzielnie! - błąd ortograficzny!!! jest bardzo mało wiadomości na temat mojego miasta i walk toczonych na jego terenie "Nysa"
I tutaj prośba jeżeli macie coś na temat IIww w Nysie bardzo proszę o kontakt.
Ostatnio udało mi się zakupić dosyć cenną książkę dla mnie z podanymi ilościami poległych żołnierzy radzieckich na terenie
Opolszczyzny. Mam mniej więcej obraz , gdzie toczyły się większe bitwy. Ale jak na złość nysa jest tam opisana
Z wykrywaczem biegałem jakieś 15 lat temu może troszkę więcej po tym terenie i trafienia miałem jako małolat takie że teraz
byłyby to bardzo cenne okazy.Ale na tą wiosnę planuję zrobić sobie rajd enduro powiązany z piszczałką po woj opolskim.
Jeszcze w pamięci zostało parę miejsc , które wtedy czyściliśmy przedewszystkim zrzutowiska.
Jeszcze raz proszę o pomoc :que
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 8 stycznia 2005, 18:14 
Strzelec galicyjski

WITAM . Nie ma kolo daty nawet jakis liter? znakow ? Niemcy zazwyczaj sygnowali swoje wyroby tym bardziej z 1939roku . Poszukaj dobrze! POZDRAWIAM

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 8 stycznia 2005, 18:46 
Weteran
Weteran

Witam.

"na pewno" pisze się oddzielnie - błąd ortograficzny!!! nie jest to Polskie śmigło. Samoloty PZL P-7 i P-11 miały śmigła dwułopatowe jednoczęściowe o stałym kącie nachylenia łopat! Tu wyraźnie widać że łopata pochodzi z samolotu wyposażonego w śmigło o zmiennym kącie nachylenia. Ja stawiam na któryś z dwupłatowych rozpoznawczych Heinkli lub Arado np. He-51. Lub na wczesną wersję Junkersa Ju-87.
Ja posiadam łopatę śmigła właśnie od Ju-87 i jej wymiary są bardzo podobne do twojej tyle że moja jest z późniejszej produkcji już aluminiowa. Kluczem do rozwiązania zagadki będą oznaczenia które muszą być widoczne zarówno na drewnie jak i na elemencie metalowym. Najlepiej wstaw ich fotki.

Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 8 stycznia 2005, 21:37 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Do ElL Loco.

Tak, masz rację. Jest to śmigło przestawialne a takie na pewno nie były używane w P7/11. Profil śmigła przypomina piersze wersje do Fw190...

Pzdrw,

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 8 stycznia 2005, 23:32 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Witam i dziękuję za odzew
Tak właśnie myślałem że ktoś się odezwie - na innym forum nikt kompletnie nic nie napisał przy identyfikacji
a nawet admin skasował post po jakimś miesiącu.
Ale do spraw tego właśnie śmigła na drewnie nie ma na 100% bić na metalu na 90%
Może jest jakaś punca gdzieś pod rdzą , którą widać ale naprawdę szkoda mi czyścić.
Jest jeszcze bardzo dużo farby myślę że "oryginał" - nie zapominajcie o "y"! - błąd ortograficzny!!!.
Niestety aparat który kosztował sporą sumkę jak na jego możliwości nie potrafi zrobić makro w ten sposób
żeby był widoczny rok wybity na części metalowej.Może być też także to moja wina - błąd w ustawieniach.
Śmigła aluminiowe można często spotkać przynajmniej na moich terenach , ale drewniane widzę po raz pierwszy
Tym bardziej w takim stanie.
Mimo wszystko bardzo dziękuję za pomoc w identyfikacji fancik będzie prawdopodobnie do zbycia za jakiś czas
Preferowany środek płatniczy - Kufle i Brązy.
Ale to nie na 100 %
Pozdrawiam wszystkich i gratuluję poziomu forum.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 9 stycznia 2005, 14:32 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Zaloguj napisał(a):
Witam i dziękuję za odzew
Tak właśnie myślałem że ktoś się odezwie - na innym forum nikt kompletnie nic nie napisał przy identyfikacji
a nawet admin skasował post po jakimś miesiącu.

Jaki z tego wniosek? Trafiłes na jedyne "słuszne" i kompetentne forum :) Chociaż nie do końca Ci pomogliśmy....

P.S. Daj znać kiedy "dojrzejesz" do pozbycia się tego cudeńka.

Ozdrw,

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 9 stycznia 2005, 18:55 
Pytalski

Witam
Mam jeszcze jedna propozycję. Zrób zdjęcia tym aparatem co masz ze szczególnym uwzględnieniem miejsc któe mogą ukrywać numery, postaraj się zrobić zdjęcia całego elementu metalowego wraz ze "stopką" oraz trzonu łopaty, zrób w największej możliwej rozdzielczości i przy największym zbliżeniu. Całość bez obrabiania wyślij do mnie coś spróbujemy z tym zrobić, niekiedy obróbka graficzna potrafi wyciągnać rzeczy na pierwszy rzut oka niewidoczne.
Pozdrawiam i czekam na zdjecia

K(?)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 9 stycznia 2005, 19:50 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Coś mi tu ten FW nie pasuje.
Śmigło jest dwu łopatowe i przez to ma inne wydłużenie. I ta szerokość łopaty nie świadczy o rewelacyjnych obrotach silnika. Ponadto słyszałem, że Niemcy robili śmigła klejone. Tu raczej tego nie widać. No i ten zmienny skok świadczy o zaawansowanej konstrukcji (lata 30 te), może to jednak nie niemiec.
masz tu adres stronki z FW. http://www.avrosys.nu/aircraft/Misc/926P6-2.htm
pozdrowienia comet. :pa

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 9 stycznia 2005, 20:00 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

No i zwróć uwagę na opisy na łopatach. Na Fw są doskonale widoczne.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 19 stycznia 2005, 01:15 
Pułkownik
Pułkownik

Witajcie,
Piękna łopata od VS-11! Mimo bić rok produkcji to 1943 lub póżniej. Wtedy właśnie Niemcy powrócili do pomysłu drewnianych śmigieł pozwalających oszczędzać cenne surowce. A od czego to jest? To jest najgorsze pytanie, bo nie ma na nie odpowiedzi. Ale od czego MOŻE być: Fw-190 wszystkie wersje, Ju-87D/G, Ta-152, Ta-154 i wiele innych popularnych typów. Wykluczyłbym tu Avię S-199, bo to był ostatni samolot z tym typem śmigła. No, chyba, że jakaś izraelska. Kwestia malowanych napisów jest tu nie na miejscu. Farba z Twojego śmigła jest zmyta, a było to standardowa RLM 70 Schwarzgruen.
Gratulacje, (nie jest na sprzedaż?)
Paweł

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 19 stycznia 2005, 01:23 
Pułkownik
Pułkownik

Jeszcze jedno: to nie lotnisko było typu A/B 9. Oznaczenie to jest typowe dla szkoły lotniczej Fliegrfuehrerschule A/B 9 właśnie. Literki A/B świadczą o tym, że szkolenie miało charakter od początkowego (szybowce i lekke jednosilnikowce) do zaawansowanych samolotów jednosilnikowych i prostych wielosilnikowych. W późniejszych latach wojny tok szkolenia ulgł uproszczeniu z powodu potrzeb na armatnie mięcho i literki nabrały innego sensu, albo je zmieniono na "C" zamiast "A/B", albo zupełnie zmieniono profil szkoły. Zdradź mi (może być priv lub mail) o jakim lotnisku mówimy, to podam więcej detali o jednostkach, które mogły owe śmigło zgubić.
Paweł

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 19 stycznia 2005, 15:12 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Witam wszystkich zainteresowanych i dzięki za odpowiedź
Nie było mnie parę dni i nie odpowiadałem , ale teraz wezmę się za to śmigło.
Korup pod tym linkiem jest info o tym lotnisku to jest Neisse-Stephansdorf http://www.ww2.dk/air/schule/ffsab9.htm
Krzysiek niestety obróbka zdjęć nic nie da , ale zrobię fotki w dużej rozdzielczości i ci podeślę.
Metal jest pomalowany farbą koloru khaki i na 99% było malowane po wojnie .
Na 99 % dla tego że jest pomalowane niechlujnie tak że popaprane jest drewno.
Ten 1 % daję że mógł to malować jakiś Polak gdyż znam niemiecką dokładność i wiem że tam by taki numer nie przeszedł
No i kolor - myślę że "oryginał" - nie zapominajcie o "y"! - błąd ortograficzny!!! była to oksyda .
Śmigło było ozdobą Izby Tradycji W koszarach wojskowych , później zostało przekazane , panu "Kaziowi" z kotłowni
celem spalenia , no i ja się dowiedziałem o tym i uratowałem . No musiałem jeszcze zorganizować małą imprezkę żeby to przejąć.
Jak zobaczyli że się tym interesuję pierwsza cena była 3500 pln. Byłem gotów dać tyle za to ale , wreszcie skończyło na trochę mniejszej sumce za imprezę. A zabawić z panem Kaziem musiała jeszcze szarża , która się dowiedziała o próbie przejęcia .
A wiadomo chłopaki zaprawieni w bojach :jump
Ale było warto. Szkoda tylko że nie udało mi się uratować więcej przedmiotów bo jak się dowiedziałem co poszło na złom to mi do dzisiaj się odbija kwasem. Prawdopodobnie śmigło zostało uszkodzone i wymienione w/w koszarach. Na zdjęciu budynek , w którym stało .
Przypomina wam coś ten znak nieudolnie zakryty??

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 19 stycznia 2005, 15:13 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Godło

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]