Jarasek napisał(a):
Widzę, że masz pięęęęęęęękny eksponat. Ale mam jedno pytanie. Dlaczego zasugerowałeś się, że śmigło jest od niemieckiej maszyny? Czy nie jest możliwe aby stacjonowały tam polskie samoloty? Śmigiełko pasuje trochę do P7 lub P11.
Pzdrw,
Witam i dzięki za odpowiedź
Faktycznie eksponat jest nie pięęęęęęękny , ale przepięęękny :))
Na lotnisku tym stacjonowały tylko wojska niemieckie.
Z lotnictwem polskim nie miało nic wspólnego i tym się zasugerowałem.
Śmigło pochodzi na 99 % właśnie z tego lotniska.
Podam poniżej typy smolotów , jakie były
(aut. słownik - korzystać przez rz!) do szkolenia w tym miejscu
Ar 66, Ar 96, Bü 131, Bü 133, Bü 181, Fw 44, Fw 56, Fw 58, FN 305, Go 145, Grunau Baby,
He 45, He 51, Kl 35, NA-64, Praga E.39, SG 38, W.33 i W.34
Jak widać nie ma podanych P7 , ale nie jest wykluczone że jeden z kilku przechwyconych przez Niemców
mógł tam właśnie być .
Niestety ciężko mi dotrzeć do fotografii , które przedstawiają powyższe samoloty w taki sposób ,aby
porównać śmigła tymbardziej , aby zobaczyć czy są drewniane.
"poza tym" piszemy oddzielnie! - błąd ortograficzny!!! jest bardzo mało wiadomości na temat mojego miasta i walk toczonych na jego terenie "Nysa"
I tutaj prośba jeżeli macie coś na temat IIww w Nysie bardzo proszę o kontakt.
Ostatnio udało mi się zakupić dosyć cenną książkę dla mnie z podanymi ilościami poległych żołnierzy radzieckich na terenie
Opolszczyzny. Mam mniej więcej obraz , gdzie toczyły się większe bitwy. Ale jak na złość nysa jest tam opisana
Z wykrywaczem biegałem jakieś 15 lat temu może troszkę więcej po tym terenie i trafienia miałem jako małolat takie że teraz
byłyby to bardzo cenne okazy.Ale na tą wiosnę planuję zrobić sobie rajd enduro powiązany z piszczałką po woj opolskim.
Jeszcze w pamięci zostało parę miejsc , które wtedy czyściliśmy przedewszystkim zrzutowiska.
Jeszcze raz proszę o pomoc :que
Pozdrawiam