Teraz jest sobota, 4 lipca 2026, 19:57

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 9 grudnia 2009, 22:54 
Moderator
Moderator

sopel74 napisał(a):
Ps.Argo mam nadzieje że pomagacie wściekliznie odnośnie lisów ;)

Nie ma czemu ( komu ??) pomagac, wscieklizna wsrod lisow, ( ale i nie tylko) praktycznie zanikła, natura prozni nie lubi wiec w jej miesce weszly inne choroby, chocby typu parch, niestety nie reguluja one tak skutecznie populacji lisa, jak wscieklizna wlasnie ( dosc powiedziec ze dawniej epidemia wscieklizny potrafila wybic nawet 90 % populacji lisa na danym terenie, a sporadycznie calosc) .... jedyna przypadloscia ktora lisowi obecnie może zaszkodzic, to ołowica spowodowana czynnikiem ludzkim :666 .... ale innej alternatywy nie ma, chyba ze zaprzestaniemy czasowo szczepien, tyle że spowoduje to wrzaski w Brukseli.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 9 grudnia 2009, 23:03 
Moderator
Moderator

populację lisów skutecznie regulują też kierowcy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 10 grudnia 2009, 00:19 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Osobiscie raz zostalem mierzony lunetą z trybem podczerwieni na pewnej drodze po zmroku (nie wiem, czy to legalne w kregach łowieckich?).
Poza tym, kto kończy poszukiwania na skraju lasu po zmroku niech koniecznie zaopatrzy sie w latarkę np. czołową, bo wiem od Kolegi że wracając z lasu na skraj pola po zmroku został mierzony z 2rorki! otarł sie o smierć!!! Właczajcie swiatelko wychodzac z lasu, to może uratować życie! Nie jestem mysliwym, ale juz troche sie osluchalem!!!!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 10 grudnia 2009, 08:48 
Porucznik
Porucznik

Lokalizacja: pochodzę z Puszczy Zielonej a mieszkam w Puszczy Białej ;)
Argo napisał(a):
Rav79 napisał(a):

Co do strzelania do psów - jeżeli ktoś je tłucze bez pardonu, to niech lepiej idzie bez pardonu tłuc do ich właścicieli. Co za różnica... wszyscy chcą żyć, więc niech żyją niewinni.

Bardzo chetnie ... niestety sa pewne ograniczenia prawne.

No faktycznie są... dla wrażliwych, prawych ludzi mogą mieć znaczenie...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 10 grudnia 2009, 17:07 
Pułkownik
Pułkownik

No właśnie są ograniczenia odnośnie strzelania do psów, i jeśli ktoś twierdzi że tłucze i nic go nie obchodzi, to znaczy że nie zna prawa, a prawo
to reguluje dość precyzyjnie. Posiadacz zezwolenia na broń nieznający ustaw regulujących takie rzeczy nie powinien tak się wypowiadać.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 10 grudnia 2009, 19:06 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

220V napisał(a):
Osobiscie raz zostalem mierzony lunetą z trybem podczerwieni na pewnej drodze po zmroku (nie wiem, czy to legalne w kregach łowieckich?)...

A w jaki sposób to stwierdziłeś, przecież tego nie da się zauważyć gołym okiem, może chodziło Ci o celownik laserowy.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 10 grudnia 2009, 20:39 
Chorąży
Chorąży

ostatnimi czasy w naszym kraju rozszerzyła się moda na ASG, a w sprzedaży z prawie każdym ASG dają kolimator laserowy gratis...pełno dzieciaków i nietylko biega po lasach i łąkach :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 10 grudnia 2009, 21:49 
Porucznik
Porucznik

Wojtek napisał(a):
Argo - wujek cięta riposta :D

To była cięta riposta???
Cięta riposta to by była jakby kolega Argo wkleił zdjęcie zabłąkanego na jego łowisku psa, któremu riposty udzieliła kula z jego sztucera, za to że akurat wlazł mu pod lufę...
Ciekawe czy większe szkody w pogłowiu robią psy czy kłusownicy i kłusujący myśliwi?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 10 grudnia 2009, 22:01 
Moderator
Moderator

Argo napisał(a):
Rav79 napisał(a):

Co do strzelania do psów - jeżeli ktoś je tłucze bez pardonu, to niech lepiej idzie bez pardonu tłuc do ich właścicieli. Co za różnica... wszyscy chcą żyć, więc niech żyją niewinni.

a ja, o nieszczęsny, zrozumiałem że chodzi o napierdzielanie z karabina do właścicieli...
na szczęście są tacy którzy potrafią przeczytać, w przeciwieństwie do nieszczęsnych, jakiś tekst ze zrozumieniem sensu tegoż :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 10 grudnia 2009, 22:05 
Moderator
Moderator

eme5 napisał(a):
Argo napisał(a):
Rav79 napisał(a):

a ja, o nieszczęsny, zrozumiałem że chodzi o napierdzielanie z karabina do właścicieli...
na szczęście są tacy którzy potrafią przeczytać, w przeciwieństwie do nieszczęsnych, jakiś tekst ze zrozumieniem sensu tegoż :)
Otóż to, cieszmy się z tych co "umiom" czytać ze zrozumieniem :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 11 grudnia 2009, 09:33 
Porucznik
Porucznik

Wojtek napisał(a):
eme5 napisał(a):
Argo napisał(a):
Rav79 napisał(a):

Otóż to, cieszmy się z tych co "umiom" czytać ze zrozumieniem :)

Cieszysz się prawie jak zwierz domowy, który uszedł cało z łowiska :1
Co by już więcej nie pisać podsumuję: jestem zdecydowanie przyciwny strzelaniu dla ćwiczenia oka i rozrywki do psów, kotów itp. - no ale jak się tygodniami nic nie strzeli to trzeba z flinty nieraz palnąć coby nie prodzewiała- najlepiej do celu ruchomego ;)
Tłumaczenie, że to po to by chronić pogłownie zwierzyny łownej porównam to tłumaczenia archeologa, który twierdzi że ściganie poszukiwaczy i wyciąganie wobec nich konsekwencji karnych uchroni dziedzictwo kulturowe i zapobiegnie rozkradzeniu cennych zabytków, które tonami zalegają na polach ornych...
Powtórzę, że wg mnie większe szkody powodują kłusownicy i kłusujący myśliwi...
Szczególnie ukuło mnie stwierdzenie, że ktoś bez krępacji i -tak odczytałem - zastanowienia strzela do zwierząt domowych i w zasadzie ma to gdzieś, bo to przecież fajne, przyjemne i pożyteczne...
Ktoś czegoś nie załapał?
A przecież oko można inaczej ćwiczyć...

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 11 grudnia 2009, 09:36 
Główny Administrator
Główny Administrator

Amen

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]