Teraz jest poniedziałek, 30 marca 2026, 12:25

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 17 lutego 2006, 02:29 
Porucznik
Porucznik

Polskie menu nie jest tak bardzo potrzebne - zwłaszcza przy tańszych aparatach wystarczy kilkadziesiąt minut z instrukcją w ręku, by inny język menu przestał być problemem - schody zaczynają się dopiero przy bardziej skomplikowanych sprzętach - do mojego instrukcja ma 150 stron :D

pozdro
Muzzy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 17 lutego 2006, 23:41 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Ja kupiłem coś takiego:http://www.allegro.pl/item87133656_nowy_sony_cyber_shot_dsc_s60_12mies_gwarancji_.html
, tylko, że w sklepie. Kryteria miałem następujące:
conajmniej 4 M. pikseli,
conajmniej zoom optyczny 3x
(bo cyfrowy/interpolowany tak naprawdę się nie liczy- to samo zrobisz
w jakimkolwiek programie graficznym),
stosunkowo duży wyświetlacz,
możliwość nastaw ręcznych,
możliwość robienia makro- zbliżeń
nagrywanie z dźwiękiem- tu jakość powaliła mnie na KOLANA
i to z grubsza tyle, i wśród nikonów, olympusów itd, to proporcja cena/możliwości była najbardziej
konkurencyjna w tym przypadku. Ale to moja subiektywna ocena, ja jestem zadowolony w 100 procentach

:) :) :)
Aha, dochodzi jeszcze duża ergonomia chwytu, intuicyjne menu, oraz optyka Zeissa.
Awaryjności nie doświadczyłem, kartę 500Mb kupiłem w allegro za 150 pln.

Takie przykładowe foto:

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 18 lutego 2006, 00:58 
Specjalista
Specjalista

Bo najważniejsze jest być zadowolonym z własnego zakupu i znaleźć cos dla własnych potrzeb, Ty świetnie się z tego zadania wywiązałeś :) Myślę, że możesz być z siebie zadowolony, choć zapewniam Cię, że „powalająca jakość”, to rzecz względna i subiektywna ;) Dla mnie ”powalająca jakość” zdjęć aparatu zaczyna się od kwot z czterema zerami… skoro mnie na taki sprzęt nie stać postanowiłem przerzucić się na wykrywacze metalu :D

Swoją drogą tu dochodzimy do ważnej prawdy: nie ma recepty na dobry aparat – wszystko zależy od potrzeb kupującego. Podobnie jak z wykrywaczami, nie można powiedzieć, że jeden jest najlepszy, bo może i jest ale w określonym zakresie (np. kolorki, albo żelastwo itd. ale nie wszystko na raz).

Myślę, że rozsądne kryteria to:
Między 3 a 6 Mpx rozdzielczości NIEINTERPOLOWANEJ
Wartość zoomu BEZ powiększenia cyfrowego
Jasność obiektywu
No i przede wszystkim jakość matrycy – czyli ilość szumów na wysokich ISO, wierność reprodukcji kolorów i oddania szczegółów w cieniach i światłach.
Są też inne cechy o których mówi się mało jak np. szybkość Auto focusa, jego bezbłędność (trafność) zwłaszcza w słabym oświetleniu, tzw. Shutter lag, czyli opóźnienie od wciśnięcia spustu migawki do zrobienia zdjęcia i tak można by wymieniać.

Mnie się podoba możliwość robie np. zdjęć przy czułości ISO 3200 która przewyższa ISO 50 większości kompaktów… ale to już inna bajka ;) :666

PS.
Tu moje dwa amatorskie powiększenia, kulka od zwykłego długopisu (ta na końcu - to nią piszemy) i kreska zrobiona tymże długopisem na papierze do drukarki laserowe, ktora ma mniej niż pół milimetra szerokości:
[ img ]

[ img ]

Ostatnio edytowano sobota, 18 lutego 2006, 01:09 przez SiD, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 18 lutego 2006, 01:07 
Porucznik
Porucznik

ralf08 napisał(a):
Ja kupiłem coś takiego:http://www.allegro.pl/item87133656_nowy_sony_cyber_shot_dsc_s60_12mies_gwarancji_.html
conajmniej 4 M. pikseli,,
conajmniej zoom optyczny 3x ,
stosunkowo duży wyświetlacz,
możliwość nastaw ręcznych,
możliwość robienia makro- zbliżeń
nagrywanie z dźwiękiem- tu jakość powaliła mnie na KOLANA

a więc:
rozdzielczość - 4 mega to rozsądne minimum - generalnie im więcej tym lepiej, ale z jednym zastrzeżeniem - niech to będzie rozdzielczość optyczna a nie interpolowana, dodatkowo dobrze by matryca nie dawała za dużo szumów.
Osobiście najczęściej robię w rozdzielczości 5 lub większej - w zależności od fotografowanego obiektu i staram się robić fotki przy zastosowaniu jak najmniejszej czułości - najlepiej max 400, a najchętniej 80 - wtedy zdjęcia naprawdę pozbawione są wszelkich szumów.
Zoom optyczny - najważniejsze, że jest :) Nie dajcie się nigdy nabrać na zabawki typu medion, czy inne, przy których producencie podają nieziemskie parametry zooma, ale niestety zawsze jest to zoom cyfrowy :(
Stosunkowo duży wyświetlacz - lepiej widzisz, ale też pobiera więcej prądu - baterie szybciej lecą.
Gdy jestem w terenie, to najczęściej wolę przełączyć się na stary dobry wizjer - można zrobić sporo więcej zdjęć.
Nastawy ręczne - zdecydowany plus - można się nieźle pobawić :)
makro - wiadomo - dobra sprawa :)
nagrywanie z dźwiękiem - do kręcenia filmików polecam jedna kamerę :D
Plusem aparatu jest zasilanie - przy normalnych paluszkach zawsze można kupić kolejne w kiosku lub sklepie, przy akumulatorach dedykowanych sytuacja rob się niewesoła, zwłaszcza jeśli masz do wykonania więcej zdjęć :(
Jak dla mnie jdynym minusem w wypadku Sony jest typ kart pamięci - zdecydowanie tańszy jest stary dobry CF - do swojego kartę 512 kupiłem za niecałe 90 zł.

pozdro
Muzzy

PS. SID - jedna sprawa - sporo przesadziłeś z cenami odbitek - duże (30x45cm) odbitki można mieć już w cenie około sześciu zł.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 18 lutego 2006, 01:17 
Specjalista
Specjalista

Muzzy – ale to o czym piszesz donosi się głównie do lustrzanek cyfrowych – czyli do fotografów całkiem świadomych zainteresowanych fotografia co najmniej tak jak ludzie na tym forum zainteresowani SA poszukiwaniami ;) Otóż jeżeli mówimy o kompaktach – czyli w dużym uproszczeni o aparatach za mniej niż 2500zł to sprawa ma się tak, że im więcej Mpx tym większe szumy matrycy (gorsza jakość zdjęć) bo piksele są gęściej upakowane. Dzieje się tak, gdyż matryce światłoczułe w kompaktach zazwyczaj są bardzo małe, wielkości paznokcia od małego palca i upakowanie na nich tylu Mpx jest kłopotliwe i przebiega kosztem jakości. Prawda jest taka, że aparat z duża matrycą (fizycznie) i mała ilością Mpx (powiedzmy 4 Mpx) pobije na głowę jakością zdjęć aparat z powiedzmy 7 Mpx upakowanymi na malutkiej matrycy. Czułości o których piszesz również tyczą się raczej lustrzanek cyfrowych. Na ogół ISO 400 w kompakcie jest nie do przyjęcia i nadaje się tylko do zdjęć czysto pamiątkowo albumowych.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 18 lutego 2006, 01:25 
Porucznik
Porucznik

Ceny aparatów trochę zeszły w dół - np mój sprzęt (fuji s9500) kupisz na allegro w okolicach 2100 a fotka w 9 Mpx zrobiona w 800 ISO wcale nie będzie miała tak strasznie dużo szumów :). Fakt - od czasu do czasu mam styczność z Fuji S2 i S3 - one biją mój sprzęt na głowę, ale tam przede wszystkim stosuję obiektywy od Nikona :D i całośćwygląda naprawę super.
W tej chwili wszystko zależy od zastosowanej w aparacie matrycy - matryce nowszej generacji i większe radzą sobie coraz lepiej - zwłaszcza w porównaniu do produktów sprzed 2-3 lat.

pozdro
Muzzy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 19 lutego 2006, 00:22 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

SiD, nic nie przebije mojego sony, poniżej fotki :jump :)

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 19 lutego 2006, 00:38 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Na kolana powaliła mnie jakość nagrań video + dźwięk- porównywalnie do reportaży w coniektórych telewizjach. A dźwięk lepszy niż w wielu droższych aparatach, z którymi się zetknąłem. A wiadomo, im aparat droższy, tym lepszy. Ja potrzebuję makro do cykania detali w różnych przedmiotach, które idą na allegro- nie będę robił analiz grafologicznych. Jak już będę miał koniecznie zrobić jakieś mega makro, to wezmę jakiś dobry film (nie kliszę, bo klisze są używane w radiologii), lustrzankę z pierścieniami pośrednimi+ statyw itd. Po pierwsze i ostatnie, należy sobie zadać pytanie, do czego potrzebujemy aparat i ile możemy na miękko wydać na niego, i na tej podstawie kupić sprzęt. I tyle.

Aha, jeszcze jedno moje kryterium, to było, żeby po podłączeniu do komputera aparat był widoczny jako dodatkowy napęd, i co
za tym idzie, żebym nie musiał używać żadnych kretyńskich programów do ściągnięcia zdjęć z aparatu- tak mają albo agfy, albo kodaki, nie pamiętam.

Kartę kupiłem w allegro o sto złotych taniej niż w sklepie (identyczna).
Pozdrawiam wszystkich :jump :jump :jump

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 13 marca 2006, 00:58 
Kapitan
Kapitan

po długich,ba nawet bardzo długich poszukiwaniach zdecydowałem i zakupiłem Canona a 520 z całym pakietem + filtrem uv i CPL .Jestem zadowolony z nabytku ale mam jeszcze jedną proźbę do Was poszukuję do niego instrukcji w j. polskim pewnie jest gdzieś w necie ale ja nie znalazłem a jak znalazłem to nie mogę pobrać( net w firmie- zabezpieczenia) jeśli ktoś posiada w PDF ie to proszę na maila, wprawdzie podstawową obsługę opanowałem ale poczytałbym coś jeszcze .Wszystkim serdecznie dziękuję za fachowe rady i mam nadzieję podzielić się fotkami z wykopów już niedługo :1

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]