Witam!
Opiszę swoją metodę z wykorzystaniem darmowego programu "SmartMap" (
http://www.vitotechnology.com/en/downloads/ ):
1. Ściągamy sobie program i instalujemy na kompie i na palmie. Widziałem, że jest też wersja dla telefonów.
2. W programie graficznym przygotowujemy sobie wycinek dowolnej mapy, obejmujący interesujący nas obszar (UWAGA - nie za wielki). Zapisujemy jako jpg.
3. Otwieramy MapManager, klikamy Add Layers i otwieramy przygotowaną mapę. Zapewne wyskoczy "JPEG image is too large" - nie ma się co przejmować.
4. Klikamy na mapie w miejscu, którego współrzędne geograficzne znamy (np: skrzyżowanie, most, budynek) i wpisujemy w okienku, które wyskoczy te współrzędne (UWAGA na format współrzędnych - jeżeli mamy inny (np. z GPS'a) to trzeba zrobić sobie przelicznik (np. w Excel'u)). Warto mieć współrzędne z terenu, można jednakże posłużyć się współrzędnymi z innej dobrze skalibrowanej mapy.
5. Powtarzamy pkt 4 jeszcze dwa razy, starając się, aby punkty były jak najdalej od siebie.
6. Klikamy "Tools" a następnie "Snap"
7. Jeśli nic nie zmaściliśmy, to wyskoczy, że "map was snapped". Zapisujemy.
8. Wgrywamy na palma.
9. Otwieramy "SmartMap" a w nim przygotowaną mapę.
10. Podnosimy opadniętą szczękę :jump
Pozdrawiam
Marcin
P.S. Jakby co, to informuję, że nie kopię w pobliżu Kapliczek ze względu na szacunek do miejsc kultu religijnego.
P.S. 2. Tą metodą można skalibrować dowolną mapę (wigówkę też). Dokładność nawigacji zależy od: dokładności mapy, dokładności kalibracji (tu warto się przyłożyć) i dokładności GPS'a.
P.S. 3. Mam nadzieję, że wytłumaczyłem dość łopatologicznie ;)
Na obrazku: Kapliczka na ekranie palmtopa i w naturze. Wielki szacun dla CK kartografów :1