Teraz jest sobota, 29 sierpnia 2026, 01:22

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: GPS i stare mapy !
PostNapisane: poniedziałek, 5 czerwca 2006, 19:50 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Witam

W związku z tym iż w ostatnim okresie czasu dostęp do map w formie elektronicznej stał się dużo łatwiejszy... dzięki żeczliwości dobrych ludzi..:-) ( tu warto błąd ortograficzny!!! podziękować wszystkim tym którzy poświęcili temu celowi swój czas i wysiłek :-)
...a dresy tych stron znajduja się w innych wątkach tego forum, więc myślę że nie ma co ich wymieniać po raz kolejnyyyyy....:-)
Daje się zobserwować wyraźny wzrost zainteresowania metodami kalibracji map przy użyciu OziExplorer, do wykorzystania w Pocket PC. Problem w tym iż nie ma chyba( lub nie udało mi się znależć) zbyt wielu prostych oraz dokładnych opisów, które pozwoliły by osobom mało wtajemniczonym w arkana kalibracji w Ozim, w sposób relatywnie prosty, poprawnie skalibrować własna mapkę. Tu mam na myśli międzyinnymi WIG-ówki oraz kilka innych popularnych typów mapek, najczęściej wykorzystywanych do poszukiwań.
Mam nadzieję iż wśród całej rzeszy członków tego forum, znajdzie sie kilka doświadczonych osób,dla których powyższe zagadnienie nie jest już jakąś tajemnicą, a które spróbuja podjąć takie wyzwanie, czyli pomogą sformułować krótką instrukcję typy "step by step" pomocną w prawidłowej kalibracji własnej mapki.
Wprawdzie na stronie http://www.gps.akcja.pl/ znajduje się opis kalibracji map pod Ozi Explorerem, lecz niestety nie obejmuje on swym zasięgiem starszych map.
Ponadto może ciekawym pomysłem byłoby stworzenie jakies stronki z serwerem ftp lub samego serwera, ze skalibrowanymi już mapkami. Bo i po co z drugiej strony kalibrować jakąś mapkę po 1000 razy....zreszta czasami( a w zasadzie zawsze) błedy wychodzą w terenie...a wtedy jest zdecydowanie za puźno na poprawki i rekalibracje, no i wyjazd robi się do bani :-(. Chętnie udostępnie miejsce pod taki serwer... :-)

Pozdrawiam
DMX

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: GPS i stare mapy !
PostNapisane: poniedziałek, 5 czerwca 2006, 21:17 
Szeregowy
Szeregowy

DMX napisał(a):
do wykorzystania w Pocket PC.

a moze nie tylko dla PPC, ale również takie FAQ byłoby mile widziane dla użytkowników tel z symbianem (np. N6600)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 5 czerwca 2006, 21:52 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

nie mam nic przeciwko, choć osobiście wydaje mi się iż zasada kalibracji map w każdym przypadku będzie taka sama

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 5 czerwca 2006, 22:23 
Generał Broni
Generał Broni

Przyłączam się gorąco do pomysłu ,tylko coć mi się wydaje że wigówek nie da się skalibrować :)
pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 6 czerwca 2006, 08:57 
Plutonowy
Plutonowy

Witam!

Opiszę swoją metodę z wykorzystaniem darmowego programu "SmartMap" ( http://www.vitotechnology.com/en/downloads/ ):

1. Ściągamy sobie program i instalujemy na kompie i na palmie. Widziałem, że jest też wersja dla telefonów.
2. W programie graficznym przygotowujemy sobie wycinek dowolnej mapy, obejmujący interesujący nas obszar (UWAGA - nie za wielki). Zapisujemy jako jpg.
3. Otwieramy MapManager, klikamy Add Layers i otwieramy przygotowaną mapę. Zapewne wyskoczy "JPEG image is too large" - nie ma się co przejmować.
4. Klikamy na mapie w miejscu, którego współrzędne geograficzne znamy (np: skrzyżowanie, most, budynek) i wpisujemy w okienku, które wyskoczy te współrzędne (UWAGA na format współrzędnych - jeżeli mamy inny (np. z GPS'a) to trzeba zrobić sobie przelicznik (np. w Excel'u)). Warto mieć współrzędne z terenu, można jednakże posłużyć się współrzędnymi z innej dobrze skalibrowanej mapy.
5. Powtarzamy pkt 4 jeszcze dwa razy, starając się, aby punkty były jak najdalej od siebie.
6. Klikamy "Tools" a następnie "Snap"
7. Jeśli nic nie zmaściliśmy, to wyskoczy, że "map was snapped". Zapisujemy.
8. Wgrywamy na palma.
9. Otwieramy "SmartMap" a w nim przygotowaną mapę.
10. Podnosimy opadniętą szczękę :jump

Pozdrawiam
Marcin

P.S. Jakby co, to informuję, że nie kopię w pobliżu Kapliczek ze względu na szacunek do miejsc kultu religijnego.
P.S. 2. Tą metodą można skalibrować dowolną mapę (wigówkę też). Dokładność nawigacji zależy od: dokładności mapy, dokładności kalibracji (tu warto się przyłożyć) i dokładności GPS'a.
P.S. 3. Mam nadzieję, że wytłumaczyłem dość łopatologicznie ;)

Na obrazku: Kapliczka na ekranie palmtopa i w naturze. Wielki szacun dla CK kartografów :1

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 6 czerwca 2006, 19:00 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

To juz zawsze coś, problem jednak w tym iż, z tego co napisałeś to ogranicza nas ten mały kawałek:-) mapy, zaś po drugie, to skąd błąd ortograficzny!!! współżędne jakiegoś miejsca które już od dawna nie istnieje...nawet na mapach :-) i to jeszcze na drógim końcó...polski:-)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 6 czerwca 2006, 22:12 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

to biezesz wspolrzedne np skrzyzowania jakiejs drogi ktora jest w poblizu np z automapy lub innego programu ktory pokazuje wspolrzednie ale nie na mapie...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 6 czerwca 2006, 23:22 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

nie wiem jak to jest na 100% , ale często obecne drogi nie pokrywają się ze starymi....czyli skrzyżowania się przesuwają, drogi również zmieniaja swój bieg..choć czasem nieznacznie, wystarczy to jednaak żeby z 10 m różnicy zrobiło sie kilkadziesiąt metrów.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 7 czerwca 2006, 07:42 
Plutonowy
Plutonowy

Witam ponownie!

Z moich doświadczeń wynika, że to najlepsza metoda (może dla tego, że sam to wymyśliłem :skromny ).
Wielkość wycinka mapy zależy w zasadzie od możliwości sprzętu, choć im mniejszy, tym większa dokładność. Bazowanie na siatce geograficznej starej mapy wydaje mi się o wiele mniej dokładne.
Bardzo stare mapy i tak są niewystarczająco dokładne a gdy weźmiemy pod uwagę mapy z przełomu XIX i XX wieku, to obiekty inżynieryjne z tamtego okresu najczęściej służą do tej pory. Rzadko zdarza się przesunięcie skrzyżowania ważnych dróg, XVI wiecznego kościoła lub dużego kamiennego mostu czy też wiaduktu kolejowego a to doskonałe punkty odniesienia.
Wybierając się na drugi koniec Polski i tak nie możemy napalać się na niewiadomo co, będąc pierwszy raz na danej miejscówce.
Proponuję wypróbować moją metodę a potem wyrazy wdzięczności przekazywać przelewem :piwo :piwo :piwo .

Pozdrawiam
Marcin

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 7 czerwca 2006, 09:18 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Może ujmę to tak, nie twierdzę absolutnie iż twoja metoda jest zła, chodzi mi tylko o to ze naprzykład bierzemy sobię mapę ( nazwijmy ją X) w jakiś sposób kalibrujemy ( oczywiście mapa obejmuje jakis obszar , niech bedzie to np: 25 km ) tak wiec na naszym X zaznaczamy kilka interesujących nas punktów...i jedziemy w teren..... W czasie drogi obserwujac nasz kursor na ekranie PDA widzimy gdzie dokładnie znajdujemy się w danym momecie , i dokąd chcemy podążać......( czy to stara czy tez nową drogą) tak czy inaczej obserwujemy gdzie aktualnie wzgledem starej mapy się znajdujemy...
Sam osobiście kilka razy miałem przygodę zwiazana z tym ze np : jadąc z warszawy do sochaczewa, na teoretycznie poprawnie skalibrowanej mapie, w pewnych momętach znajdowałem się poza drogą....a droga niby nie zmieniła swojego układu.
W innym przypadku pojechałem do Lasu gdzie jak się okazało zeczywistość znacznie odbiega od teorii, zmienił się skraj lasu, zmieniły sie drogi, pojawiło się kilka nowych a stare trafił szlag....teraz to pole...i w tym wypadku cięzko jest znaleźć odwzorowanie na mapie....
Wydaje mi się ze pomocne w tym wypadku moze być nakładanie map na siebie i na tej podstawie ich kalibracja....ale puki co to nie ma chyba do tego zadnego softu....a robienie tego z poziomu Photoshopa, jest troche trudne :-0

Pozdrawiam
DMX

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 7 czerwca 2006, 14:54 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

u mnie w moim rejonie 95 % drog i innych ścieżek na starych mapach znajduje się tez na nowych... wiec trzeba tylko szukac monzet na drogach polnych ... 500 letnich :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 7 czerwca 2006, 20:06 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Czyżby tak niewielu używało GPS-a ? , czy "po prostu" piszemy oddzielnie - błąd ortograficzny!!! nie chcą się podzielić cenną :-) wiedzą :666

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 7 czerwca 2006, 21:50 
Podporucznik
Podporucznik

DMX napisz konkretnie w czym masz problem w kalibracji mapek, i jakie mapki chcesz skalibrowac.
Drogi i lasy zmieniały sie pod naporem działalnosci człowieka. Przewaznie główne drogi zostały bez zmian

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 7 czerwca 2006, 23:20 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

na czym polega kłopot z kalibracją oraz które mapki chciałbym skalibrować, napisałem na wstępie tego postu :-)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 9 czerwca 2006, 23:17 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Czyżby to było to :-) ?

http://gps.astronet.pl/PRADY-OZI.htm#WIG

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]