|
Legenda zależy od tego kto mapę robił. Przyjęło się że karczma (niem. Krug) oznaczana jest kółkiem (lub też prostokątem choć ja się z tym nie spotkałem) z przechyloną chorągiewką. W dodatku na niektórych mapach kierunek przechyłu chorągiewki pokazuje z której strony drogi jest karczma. Schroetter oznacza karczmę kółkiem z pionową kreską (wygląda jak wkopany w ziemię słup) zaś chorągiewką "Schloss" czyli zamek. Teraz coś odnośnie lokalizacji karczm, bawiłem się w to od dłuższego czasu i doszedłem do paru wniosków. Jeśli masz karczmę zaznaczoną na drodze to w praktyce będą monety wychodzić nie za daleko od tej drogi (około 20-30 metrów), jeśli jest z boku drogi, to zapewne biegła do niej jakaś droga dojazdowa której mapa zwykle nie uwzględnia bo i tak dla jej ówczesnego użytkownika było to oczywiste. Obecnie po drodze dojazdowej nie ma śladu a karczma w skrajnych przypadkach może być nawet 200 m od drogi. Jeśli jest to teraz pole uprawne to pół biedy, jeśli las z gęstym poszyciem to musisz być wyjątkowo upartym skurczybykiem żeby Ci się udało namierzyć to miejsce ;) Mi z 2 znajomymi ta sztuka udała się tylko 1 raz ale się opłaciło, 90% monet leżała na placyku 5 na 5 metrów. Na polu pewnie będą bardziej rozciągnięte. Z przedmiotów które się znajduje na miejscach karczm w moim przypadku poza monetami zawsze bywają guziki, gwoździe z podków, podkowy złamane bądź całe, części uprzęży, potłuczone naczynia żeliwne lub cynowe. Znalezienie takiego fantu może ocznaczać że jesteś blisko.
Życzę udanych poszukiwań i pozdrawiam.
|