Teraz jest piątek, 28 sierpnia 2026, 10:18

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Karczma
PostNapisane: piątek, 16 czerwca 2006, 08:56 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Witam.Troche ostatnio czytalem o miejscach gdzie mozna trafic jakas monetke i jako przyklad podawano miejsca gdzie kiedys znajdowaly sie karczmy.Wpatrywalem sie w stare mapy i nic takigo nie rzucilo mi sie w oczy,mysle ze chyba nie wiem czego szukac.Moze ktos z kolegow sie zlituje i wklei tu przyklad jak wyglada symbol karczmy na mapach,moze wycinek mapy z zaznaczona karczma.Z gory wielkie dzieki.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 16 czerwca 2006, 09:18 
Generał Broni
Generał Broni

No wiesz, symbol karczmy zależy od mapy.
Najlepiej ściągnij sobie legendy do map z serwera FTP superstefana i będziesz wiedział wszystko.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 17 czerwca 2006, 00:15 
Kapitan
Kapitan

prostokąt z chorągiewką cały czarny-karczma drewniana, prostokąt biały z chorągiewką - karczma murowana , albo odwrotnie :luv
, szukaj też koszarów drogowych lub hamerni-kużni

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 17 czerwca 2006, 21:51 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

wielkie dzieki

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 21 czerwca 2006, 12:04 
Generał Broni
Generał Broni

Legenda zależy od tego kto mapę robił. Przyjęło się że karczma (niem. Krug) oznaczana jest kółkiem (lub też prostokątem choć ja się z tym nie spotkałem) z przechyloną chorągiewką. W dodatku na niektórych mapach kierunek przechyłu chorągiewki pokazuje z której strony drogi jest karczma. Schroetter oznacza karczmę kółkiem z pionową kreską (wygląda jak wkopany w ziemię słup) zaś chorągiewką "Schloss" czyli zamek. Teraz coś odnośnie lokalizacji karczm, bawiłem się w to od dłuższego czasu i doszedłem do paru wniosków. Jeśli masz karczmę zaznaczoną na drodze to w praktyce będą monety wychodzić nie za daleko od tej drogi (około 20-30 metrów), jeśli jest z boku drogi, to zapewne biegła do niej jakaś droga dojazdowa której mapa zwykle nie uwzględnia bo i tak dla jej ówczesnego użytkownika było to oczywiste. Obecnie po drodze dojazdowej nie ma śladu a karczma w skrajnych przypadkach może być nawet 200 m od drogi. Jeśli jest to teraz pole uprawne to pół biedy, jeśli las z gęstym poszyciem to musisz być wyjątkowo upartym skurczybykiem żeby Ci się udało namierzyć to miejsce ;) Mi z 2 znajomymi ta sztuka udała się tylko 1 raz ale się opłaciło, 90% monet leżała na placyku 5 na 5 metrów. Na polu pewnie będą bardziej rozciągnięte. Z przedmiotów które się znajduje na miejscach karczm w moim przypadku poza monetami zawsze bywają guziki, gwoździe z podków, podkowy złamane bądź całe, części uprzęży, potłuczone naczynia żeliwne lub cynowe. Znalezienie takiego fantu może ocznaczać że jesteś blisko.

Życzę udanych poszukiwań i pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 24 czerwca 2006, 01:18 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Wielkie dzieki za bardzo pomocne rady.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]