|
Owszem to wszystko trochity i łodygi liliowców. Czuję się taki dowartościowany, potwierdzając ID specjalistów. :skromny Na pierwszym - tak jak nieśmiało sugerowałem Rafiemu, "krewni i znajomi" Pentacrinites i Isocrinus Z tym, że wówczas byłby to mezozoik. Na drugim prawie na pewno (2-3 rodzaje po trochitach potrafię rozpoznać) to Scyphocrinites (sylur i dewon). Ostatnia łodyga liliowca - moze Apiocrinus (okrągły kanał osiowy i poprzeczne bruzdy) - mezozoik?
No Tomku moje serdeczne gratulacje z powodu tego artykuły :1 :za :) Tak, pisząc poza konkursem również interesuję się (m.in astronomią, zoologią, ochroną przyrody). Napisz coś więcej o swojej książce o zwierzętach. Piszesz także o wytępionych przez człowieka gatunkach? Mógłbyś coś dodać o możliwości identyfikacji okazów przez uczonych z Zakładu Geologii Stratygraficznej Instytutu Nauk Geologicznych Uniwersytetu Wrocławskiego? Czy traktują każdego z paleontologów-amatorów, którzy zwracają się do nich o pomoc jak intruza :wq , czy też życzliwie? Kiedyś pisałem na UW, bez odzewu. Oczywiście pisząć o gwiazdozbiorze, autorzy artykułu mieli na myśli raczej liczbę mnogą :666 . Pozdr.
Wracając do "meritum sprawy" spórbujcie "pogooglować" w sprawie tych pięcioramiennych trochitów I./P.? Też tak jutro zrobię, chociaż zwykle publikują do znudzenia zdjęcia łodyg i kielichów.
Owszem to wszystko trochity i łodygi liliowców. Czuję się taki dowartościowany, potwierdzając ID specjalistów. :skromny Na pierwszym - tak jak nieśmiało sugerowałem Rafiemu, "krewni i znajomi" Pentacrinites i Isocrinus Z tym, że wówczas byłby to mezozoik. Na drugim prawie na pewno (2-3 rodzaje po trochitach potrafię rozpoznać) to Scyphocrinites (sylur i dewon). Ostatnia łodyga liliowca - moze Apiocrinus (okrągły kanał osiowy i poprzeczne bruzdy) - mezozoik?
No Tomku moje serdeczne gratulacje z powodu tego artykuły :1 :za :) Tak, pisząc poza konkursem również interesuję się (m.in astronomią, zoologią, ochroną przyrody). Napisz coś więcej o swojej książce o zwierzętach. Piszesz także o wytępionych przez człowieka gatunkach? Mógłbyś coś dodać o możliwości identyfikacji okazów przez uczonych z Zakładu Geologii Stratygraficznej Instytutu Nauk Geologicznych Uniwersytetu Wrocławskiego? Czy traktują każdego z paleontologów-amatorów, którzy zwracają się do nich o pomoc jak intruza :wq , czy też życzliwie? Kiedyś pisałem na UW, bez odzewu. Oczywiście pisząć o gwiazdozbiorze, autorzy artykułu mieli na myśli raczej liczbę mnogą :666 . ;) Pozdr.
Wracając do "meritum sprawy" spórbujcie "pogooglować" w sprawie tych pięcioramiennych trochitów I./P.? Też tak jutro zrobię, chociaż zwykle publikują do znudzenia zdjęcia łodyg i kielichów.
Gratuluję także tej drukarki. W swiom katalogu zamieszczam przy każdej skamieniałości: nr okazu, foto, dane znalazcy, datę i miejsce znalezienia z dokładnością do żwirowni (jeżeli zbierasz np. w kamieniołomie wypada uwzględnić także poziom stratygraficzny), wymiary, nazwę i wiek okazu.
|