Teraz jest poniedziałek, 10 sierpnia 2026, 22:30

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: obiecane pokazane
PostNapisane: poniedziałek, 4 kwietnia 2005, 17:17 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Witam
Zgodnie z obietnica moje okazy liliowcowJesli chodzi o "trochit 1 i 1a" to chyba trochit liliowca(takie jak Major pokazales na focie w jednym poscie z monetą )Okaz 1 i 1a to calkiem podobny do twojego Rafi z podanej przez ciebie fotki.Okres mysle ze sylur.No i rowerek przeproszony,w sobote pierwsza wyprawa,wiadereczka pelne po brzegi.Cos czuje w kosciach ze cos tam siedzi ciekawego i chce juz wyjsc na swiatlo dzienne.Rozbijemy zobaczymy.Jesli chodzi o foty to tak jak nie bylo okazji to nie bylo a teraz prosze-ok 120 fotek trzasnalem z sasiadem,a w niedziele umowilem sie na sesje z kuzynem.Oj ale bedzie co ogladac.Jutro trza cos uszykowac.W srode kupuje drukarke i zaczynam dokumentacje moich wszystkich okazow w ten sposob jak Wam pisalem kiedys.Pokaze Wam pierwsza zrobiona przeze mnie strone-zobaczycie i mam nadzieje ocenicie.A moze cos zaproponujecie zanim zaczne opisy???Aha.Ostatnia fotka to taka mala niespodzianka dla Was.Kurcze mam tyle zdjec co tu jeszcze dzis wybrac?Ale to w nastepnym temacie
Pozdrowienia

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: ciag dalszy
PostNapisane: poniedziałek, 4 kwietnia 2005, 19:18 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Aha.I prosze o pomoc w identyfikacji okazow.Foto lodyga 1 i lodyga 1a to wedlug "wielkich glow fragment lodygi liliowca.A niespodzianka to nie tylko fota.Ale to na koncu...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: post z niespodzianka w srodku
PostNapisane: poniedziałek, 4 kwietnia 2005, 19:31 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Witam
Ten przekroj lodygi tak nie za bardzo(ale lepszy rydz niz nic).Ale mam niespodzianke.Zajrzyjcie tutaj: http://www.region.leszczynskie.net/cgi- ... 7&first=16 .Kurcze chyba nie zrobi sie na niebiesko.Ale skopiujcie i wklejcie w pasek adresowy.Hih.Czekam na komentarze.Niedlugo nastepne foty.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 4 kwietnia 2005, 20:32 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Owszem to wszystko trochity i łodygi liliowców. Czuję się taki dowartościowany, potwierdzając ID specjalistów. :skromny Na pierwszym - tak jak nieśmiało sugerowałem Rafiemu, "krewni i znajomi" Pentacrinites i Isocrinus Z tym, że wówczas byłby to mezozoik. Na drugim prawie na pewno (2-3 rodzaje po trochitach potrafię rozpoznać) to Scyphocrinites (sylur i dewon). Ostatnia łodyga liliowca - moze Apiocrinus (okrągły kanał osiowy i poprzeczne bruzdy) - mezozoik?
No Tomku moje serdeczne gratulacje z powodu tego artykuły :1 :za :) Tak, pisząc poza konkursem również interesuję się (m.in astronomią, zoologią, ochroną przyrody). Napisz coś więcej o swojej książce o zwierzętach. Piszesz także o wytępionych przez człowieka gatunkach? Mógłbyś coś dodać o możliwości identyfikacji okazów przez uczonych z Zakładu Geologii Stratygraficznej Instytutu Nauk Geologicznych Uniwersytetu Wrocławskiego? Czy traktują każdego z paleontologów-amatorów, którzy zwracają się do nich o pomoc jak intruza :wq , czy też życzliwie? Kiedyś pisałem na UW, bez odzewu. Oczywiście pisząć o gwiazdozbiorze, autorzy artykułu mieli na myśli raczej liczbę mnogą :666 . Pozdr.

Wracając do "meritum sprawy" spórbujcie "pogooglować" w sprawie tych pięcioramiennych trochitów I./P.? Też tak jutro zrobię, chociaż zwykle publikują do znudzenia zdjęcia łodyg i kielichów.
Owszem to wszystko trochity i łodygi liliowców. Czuję się taki dowartościowany, potwierdzając ID specjalistów. :skromny Na pierwszym - tak jak nieśmiało sugerowałem Rafiemu, "krewni i znajomi" Pentacrinites i Isocrinus Z tym, że wówczas byłby to mezozoik. Na drugim prawie na pewno (2-3 rodzaje po trochitach potrafię rozpoznać) to Scyphocrinites (sylur i dewon). Ostatnia łodyga liliowca - moze Apiocrinus (okrągły kanał osiowy i poprzeczne bruzdy) - mezozoik?
No Tomku moje serdeczne gratulacje z powodu tego artykuły :1 :za :) Tak, pisząc poza konkursem również interesuję się (m.in astronomią, zoologią, ochroną przyrody). Napisz coś więcej o swojej książce o zwierzętach. Piszesz także o wytępionych przez człowieka gatunkach? Mógłbyś coś dodać o możliwości identyfikacji okazów przez uczonych z Zakładu Geologii Stratygraficznej Instytutu Nauk Geologicznych Uniwersytetu Wrocławskiego? Czy traktują każdego z paleontologów-amatorów, którzy zwracają się do nich o pomoc jak intruza :wq , czy też życzliwie? Kiedyś pisałem na UW, bez odzewu. Oczywiście pisząć o gwiazdozbiorze, autorzy artykułu mieli na myśli raczej liczbę mnogą :666 . ;) Pozdr.

Wracając do "meritum sprawy" spórbujcie "pogooglować" w sprawie tych pięcioramiennych trochitów I./P.? Też tak jutro zrobię, chociaż zwykle publikują do znudzenia zdjęcia łodyg i kielichów.

Gratuluję także tej drukarki. W swiom katalogu zamieszczam przy każdej skamieniałości: nr okazu, foto, dane znalazcy, datę i miejsce znalezienia z dokładnością do żwirowni (jeżeli zbierasz np. w kamieniołomie wypada uwzględnić także poziom stratygraficzny), wymiary, nazwę i wiek okazu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 5 kwietnia 2005, 12:24 
Generał Broni
Generał Broni

Pięknie, co prawda obiecałeś mi rękopis Tomku, ale niech tam będzie poczekam na pierwsze wydanie twojej książki myślę, że wówczas o mnie nie zapomnisz. Hm z astronomii nieco wyrosłem to były lata nastoletnie, pozostało po tej fascynacji nieco map nieba, sporo egzemplarzy ,,Urani’’ - tak w ogóle polecam to pismo miłośnikom astronomii i najważniejsze własnej konstrukcji lunety, oraz niedokończony teleskop. Tak swoją drogą dziwne, że ww. miłośnicy nie mają swego forum chyba jest niewiele umysłów, które się nie otarły o tę dziedzinę wiedzy. Na tym wyrosła moja zapomniana pasja; http://postepy.camk.edu.pl/.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 5 kwietnia 2005, 19:45 
Moderator
Moderator

foryum jest np na www.astronet.pl najlepszy moim staniem polski wortal

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 5 kwietnia 2005, 19:54 
Generał Broni
Generał Broni

ok dzięki za link, poczytam w wolnej chwili

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 6 kwietnia 2005, 21:42 
Podpułkownik
Podpułkownik

Dzięki Tomek za te liliowce. A przede wszytkim gratuluję artykułu :1 :1 :1 . Tak trzymaj :za :). Piękne zainteresowania :). Muszę na spokojnie sobie pooglądać co tu przedstawiłeś. Z tymi trochitami, hm przydałby sie jakiś klucz do nich. Ostatnio z braku innych rzeczy zajełem się nimi, mam już niezły zestaw, ale takie bogactwo form... Jak Ty te maleństwo wypaczyłeś ?? :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: witam!
PostNapisane: czwartek, 7 kwietnia 2005, 16:05 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Witam!
Jak zawsze ostatnio mam dzis malo czasu wiec od razu do rzeczy-cytuje doslownie"mam zrobione juz tyle zdjec nowych okazow ze chyba nie musze juz nic rozbijac(nigdy w zyciu!!!)a i tak wniose tu niezłe zamieszanie.2 tygodnie temu z sasiadem 120 fotek ,wczoraj z kuzynem(swietny Olympus super zblizenia)rowniez ok 120 zdjec.W garazu znowu 3 wiadereczka ,w powietrzu pachnie piekna wiosna,czego chciec wiecej??Jak zdaze to jeszcze dzis gorace jeszcze foty.Aha.Zaczynam dokumentacje okazow.Rafi ten liliowiec to pestka.Mam jeszcze mniejsze okazy...
Pozdrowienia dla wszystkich.Moze jeszcze dzis tu zajrze
Silurian Piaski

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]