Teraz jest środa, 5 sierpnia 2026, 21:11

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Byłem też w Białym Kościele, Rudawach,Izerach itd /Karkonosz
PostNapisane: wtorek, 5 lipca 2005, 15:49 
Generał Broni
Generał Broni

Byłem też w Białym Kościele, Rudawach, Izerach, G. Kaczawskich itd / do podtytułów powyższych/
W Białym Kościele znalazłem sporo niezłych agatów i ametystów, to już moja któraś z kolei wizyta w tym wspaniałym zakątku Gór Kaczawskich./Fotki Poniżej/
Byłem też w Wieściszowicach i Rędzinach/ Nie posiadam Fotek/ ale minerałów tam jest od groma!
Oczywiście odwiedziłem Kamieniołom Kwarcu Stanisław w Górach Izerskich, no i znalazłem niezłe skupienie pirytu oraz małe kryształy górskie i szczotki kwarcowe(jedna nawet ładna)
Odwiedziłem kopalnię pirytu przy zakręcie śmierci w Szklarskiej Porębie. Sztolnie ładne ale w czasie moich odwiedzin harcerze palili w jednej z nich duże ognisko i smażyli kiełbasę że widoczność była ograniczona i ciężko się oddychało. Dlatego też to miejsce zapamiętałem z niesmakiem! Mam pytanie ok. parędziesiąt metrów od sztolni pirytu znalazłem dwa zalane wodą wejścia do jakiś sztolni, czy ktoś wie co to za sztolnie?

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 5 lipca 2005, 15:53 
Generał Broni
Generał Broni

Cd. Fotek

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 5 lipca 2005, 15:58 
Generał Broni
Generał Broni

Cd.3. Fotki.
Z góry przepraszam za jakość zdjęć, ale mam lichy aparat i to wszystko co mogę z niego wyciągnąć.
/Przepraszam Mar/
Dziękuje wszystkim z Forum którzy przyczynili się mi pomóc przed wyjazdem w góry w zebraniu wiedzy i miejsc poszukiwawczych.
Serdecznie Dziękuje.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 5 lipca 2005, 19:13 
Generał Broni
Generał Broni

Piękne zbiorki, też wybieram się w te tereny pod koniec sierpnia. Ekstra, że przetarłeś szlaki, może jakiś zwięzły spis odwiedzonych miejscówek podasz. Co prawda pewnie nie zwiedzę tyle miejsc, co ty, bo będę zadekowany w sanatorium, ale pomiędzy zabiegami gdzieś wyskoczę.
Co do zdjęć może skup się na uzyskaniu ostrości jak nie masz funkcji makro to spróbuj zrobić zdjęcia z dalszej odległości a na maxa w pikselach, później wytnij to, co interesujące będzie mniejsze, ale wyraźniejsze.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 5 lipca 2005, 19:35 
Generał Broni
Generał Broni

A tak mimochodem się zapytam żadnej padlinki nie naszedłeś tak jakoś minerowo się zrobiło.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 5 lipca 2005, 21:58 
Generał Broni
Generał Broni

Skarbnik "na pewno" pisze się oddzielnie - błąd ortograficzny!!! opiszę swą trase na forum którą przebyłem po Karkonoszach i okolicach. O jaką padlinkę ci chdzi?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 5 lipca 2005, 22:41 
Podporucznik
Podporucznik

Chyba chodzilo o Nowy Kościół a nie o Biały?? Ryłeś w "Piekiełku" (od drogi przechodzisz przez tory, łąkę, wchodzisz do lasu i dalej idziesz dolinka strumienia pod górę) czy koło torów w tych jamach??

Pozdr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 5 lipca 2005, 22:46 
Generał Broni
Generał Broni

Cyt;
O jaką padlinkę ci chdzi?

He o skamieniałą oczywiści, czyli fosylia, skamieliny, skamieniałości itp. itd., itd. tzn o wszystko, co się padliną stało a w kamień się przeistoczyło.
Nie pogardzę też widokiem życia minionego w kształcie flory kamiennej, jeżeli tylko coś takiego z wycieczki przywiozłeś to zamieszczaj.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 6 lipca 2005, 16:10 
Podpułkownik
Podpułkownik

Witam, widzę Mar, że nie marnowałeś czasu , niezła seria , gratuluję. Agaty - Nowy Kościół , Dynowice, Różana - miejscówki już bardzo dobrze znane, tufy powulkaniczne sypały w tych okolicach tony agatów. Bywały o średnicy nawet do 1 metra. Wrzynka kolejowa, heheh drzewa nabyły tu korzeni powietrznych :). Po co wyrosły na agatach ?:) Gratuluję zbiorów.
Skarbniku a gdzie będziesz stacjonował, może coś Ci podpowiem :)
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 6 lipca 2005, 20:46 
Generał Broni
Generał Broni

Cadzik to fakt to Nowy Kościół.nie ma takiego słowa w języku polskim !!!.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 6 lipca 2005, 20:47 
Generał Broni
Generał Broni

Skarbnik niestety skamielin nie odnalazłem, a szkoda.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 6 lipca 2005, 21:25 
Generał Broni
Generał Broni

Cyt;
,, Skarbniku a gdzie będziesz stacjonował, może coś Ci podpowiem,,

Cieplice.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 6 lipca 2005, 22:29 
Generał Broni
Generał Broni

Na Prośbę „Skarbnika” opisuje miejsca przeze mnie odwiedzone podczas 1,5 tygodniowego pobytu w Karkonoszach i okolicach.
Standardowo na początek odwiedziłem Góry Kaczawskie, miejscowości Nowy Kościół i Różana. Zebrałem tam niezłą kolekcję szczotek ametystów i agaty. Następnym celem były Góry Izerskie i kamieniołom kwarcu „Stanisław”(autem dojechałem do samego łomu) Sympatyczny kustosz bez problemu dał mi zgodę na penetrację wyrobiska. Zebrałem tam: szczotki kwarcowe, kryształ górski i piryt. Parę kilometrów dalej znajduje się słynny „Zakręt Śmierci” i stare kopalnie pirytu. Ładne okazy były ale miałem już piryt z powyżej wymienionej kopalni kwarcu i nie brałem. W szklarskiej Porębie wjechałem wyciągiem krzesełkowym na Szrenicę 1362m.n.p.m. i udałem się w stronę Łabskiego Szczytu, Śnieżnych Kotłów oraz Wielkiego Szyszaka. Śnieżne Kotły zrobiły na mnie duże wrażenie pod względem krajobrazowym, geologicznym, przyrodniczym itd. Schodząc szlakiem w dół w okolice schroniska Pod Łabskim Szczytem szukałem ametystu w potokach takich jak: Bystry, Szrenicki, Złoty. Na drugi dzień rano odwiedziłem kam. Granitu koło huty szkła „Julia”, niestety nie uzyskałem zezwolenia na wstęp! Krzywych Basztach i Kruczych Skałach w okolicach rzeki Kamiennej znalazłem tylko małe zniszczone sztuczne groty całe okopcone sadzą. Odwiedziłem również słynną Czerwoną Jamę w okolicach Muzeum Ziemi w Szklarskiej. W okolicach miejscowości Michałowice na Wschód od Szk. Por. Spenetrowałem bardzo ładny i urokliwy kamieniołom granitu „Złoty Widok” Krajobraz roztaczający się z niego był księżycowy. Zebrałem w nim niezłą kolekcję minerałów. Pojechałem do Kowar i turystycznej sztolni uranu nr.9 „Jelenia Struga”. Otworzono w niej nowe inhalatorium radonowe! Sama sztolnia nie wywarła na mnie większego wrażenia. Byłem na Przełęczy Kowarskiej poszukać kamyczków, zwiedziłem stare inhalatorium i hałdy z kopalń po uranowych. Zbierając dziwne kolorowe minerałki. Karpacz też mnie zaskoczył, a właściwie wspaniała Sowia Dolina z Potokiem z bardzo dużym bogactwem kolorowej skały z cennymi okazami mineralogicznymi.(jak dla mnie) Obowiązkowo wchodząc przez Łomniczkę zdobyłem Śnieżkę 1602m.n.p.m, Kocioł Małego Stawu i Biały Jar też był na mej liście. Przyszedł wielki czas pokręcić się po Rudawach Janowickich. Pierwszym celem był Ogorzeniec i kamieniołom amfibolitów(niezły). Drugim kam. Dolomitu koło rędzin no i prawdziwy wysyp pod względem minerałów. Na południe dalej zdobyłem małe szczyty, ale za to ze wspaniałymi widokami, były to: Skalnik, Ostra Mała, Konie Apokalipsy. Mając w pamięci słynne Kolorowe Jeziorka które utkwiły mi w pamięci na dobre, po pierwszej wizycie w Wieściszowicach parę lat wstecz, odwiedziłem to miejsce jeszcze raz. Błękitne i czerwone jak zawsze urokliwe, lecz zielone chyba się na mnie uwzięło i znowu było wyschnięte. Minerałów też trochę udało mi się zebrać w tej okolicy. No cóż Miedzianka i Mniszków od razu po wejściu na stare kopalniane hałdy zasypały mnie azurytem i malachitem i innymi okazami. Na koniec wojaży po tych okolicach miałem do zdobycia dwa pagórki w kształcie kobiecych piersi, Sokolnik Duży, Krzyżna Góra z platformami widokowymi na szczytach skał. I tak też zrobiłem i zdobyłem szczyty Sokolich Gór. Żegnając Karkonosze i okolice pojechałem pobuszować na 4-ry dni w nieco wyższe góry i skaliste Tatry, ale to już inna bajka!
Ps. Nie podałem w opisie wszystkich nazw znalezionych minerałów ponieważ rozszyfrowuje co to jest.
W miarę czasu prześle jeszcze fotki z tej wspaniałej przygody w górach.

Życzę powodzenia Skarbniku i obfitych łowów. :1
Mariusz
[/b]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 6 lipca 2005, 23:02 
Generał Broni
Generał Broni

Foty

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 6 lipca 2005, 23:09 
Generał Broni
Generał Broni

Foty Cd. Mar

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]