Teraz jest niedziela, 26 lipca 2026, 18:55

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Czy to jest zwykły kamień?
PostNapisane: poniedziałek, 13 marca 2006, 22:19 
Generał Broni
Generał Broni

Może ktoś z Forumowiczów powie co to za dziwoląg? Waży około 1,5 kg.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 13 marca 2006, 22:32 
Generał Broni
Generał Broni

Wygląda na kręg, ale jest to zapewne fantazyjnie ,,odlany,, krzemień.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 13 marca 2006, 22:35 
Generał Broni
Generał Broni

Wygląda mi to na kawałek skrasowiałej skały.
Ale mozesz coś więcej napisa o tym komolu, gdzie go znalazłeś,jak jest ciężki, jaką ma barwę?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 13 marca 2006, 22:36 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

a mi to na konkrecje krzemienną wygląda, w okolicach Chęcin znalazłeś?? Mar mnie o kilka sekund wyprzedziłeś :) Panie

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 13 marca 2006, 22:40 
Generał Broni
Generał Broni

Wygląda jak krzemień. Z wierzchu pokryty jest jakby wapiennym osadem. Zastanawiają mnie te różne "dziury". Ciekawy ma kształt. W pierwszej chwili myślałem, że to czaszka jakiegoś pieska;) Znalazłem go w żwirze do budowy a pochodzi z okolic między Łodzią w Warszawą - konkretnie okolice Mszczonowa.
Dzięki za błyskawiczny odzew. Acha, waży około 1,5 kg.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 13 marca 2006, 23:12 
Generał Broni
Generał Broni

Patrząc na trzecia fotkę w lewej części faktycznie widać tak jak by krzemień, jego otulina jest najprawdopodobniej wapienna.
Wapienie mogą by skrasowiałe, ale krzemień nigdy, no chyba że krzemienia jest tam tylko trochę a wapienia 90%.
Czyżby to jakiś zlepieniec (Mieszaniec?)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 13 marca 2006, 23:47 
Generał Broni
Generał Broni

Wygląda na to, że w środku tej otuliny jest krzemień. Sama otulina ma tak "na oko" do 1mm grubości ale tylko w niektórych miejscach. Większość, to otuliny ma mniej więcej 0,3 mm grubości.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 14 marca 2006, 01:00 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

w ciemniejszych miejscach to chyba nie są dziury tylko przełamy raczej ( miał bardziej fantazyjny i rozległy kształt i te cieńsze formy po wypłukaniu z wapienia sie odłamały tworząc takie przełamy, sam kilka takich "bułek" wykopałem, po rozłupaniu okazało sie że krzemienie... no chyba że jakiś ewenement to jest
PS<(przełamy czy przełomy? w krzemieniach to chyba przełamy:)) :za

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 14 marca 2006, 08:40 
Generał Broni
Generał Broni

to raczej jesteśmy zgodni. :)
Jak już napisałem jest to ,,odlew,, krzemienny. Zwany inaczej krzemieniem bulastym. Ta skórka to węglan wapnia bardzo typowa dla tego typu konkrecji.
Dlaczego odlew.
Otóż tego typu krzemienie tworzą się z silikażelu (pochodzenia albo ze sklerytów gąbek albo luźnej krzemionki doprowadzonej do postaci płynnej np. pod wpływem temp. lub ciśnienia. Ta substancja przemieszcza się pomiędzy porami, szczelinami skał i wypełnia pustki tworząc ich wierne odlewy. Podczas krzepnięcia objętość krzemionki się zmniejsza a powstałą pustkę wokół skrzepniętej buły wypełnia właśnie infiltrowany węglan wapnia tworząc tę białą skórkę. Zazwyczaj dzieje się to w skałach zdolomityzowanych lub o większej zawartości magnezu, co powoduje odszczepienie krzemienia w otoczce wapiennej od calizny.

Co do dziwnych kształtów he teoretycznie jest nawet możliwe, iż taka krzemionka może wypełnić pustkę po zwietrzałym kręgu. Ale praktycznie przesuw mas skalnych, ciśnienie, temperatura takie pustki na tyle zniekształca, że jeszcze takiego znaleziska nie było (przynajmniej ja się nie spotkałem).

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 14 marca 2006, 12:04 
Generał Broni
Generał Broni

Wszystkim Bardzo Mocno Dziękuję. Jak ktoś ma ochotę, to zapraszam na piwo :piwo :piwo :piwo :piwo

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 14 marca 2006, 17:20 
Moderator
Moderator

Skarbnik generalnie sie z toba zgadzam... ale powiedz mi jedno piszesz ze dzieje sie tak glownie w dolomitach ??
to zatem jak wytlumaczysz zjawisko ze wiekszosc krzemieni pochodzi z oxfordu jury gornej konkretniej z wapieni grubolawicowych
nie wspomne joz o tym ze w dolomitach sie z krzemieniami nigdy nie spotkalem...
a prosciej mowiac bo nie dla wszystkich bedzie to zrozumiale...
igly gabek (ich szkielet) sa zbudowane z krzemionki SiO2 ktora nastepnie w nie dokonca jasny sposob zostaje wyplukana z igiel
i osadza sie szczegolnie na skrzyzowaniach spekan gdzie dochodzi do procesu wyplukiwania wapienia CaCO3 i zastepowania go
krzemionka SiO2 proces jest stopniowy skutkiem czego powstaja krzemienie (~100% SiO2) i czerty (SiO2 i CaCO3) ta "kora" dookola tej konkrecji
to strefa w ktorej wapien nie zostal w pelni zastapiony SiO2 pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 14 marca 2006, 20:20 
Generał Broni
Generał Broni

A gdzie napisałem, iż to ma miejsce w dolomitach?

Tak należy rozpocząć od definicji dolomitu (podziału na krystaliczny, wapnisty, ....), definicji wapienia zdolomityzowanego i wapienia o podwyższonej zawartości pierwiastka Mg a jest to kilkanaście stron przepisywania mądrych książek, czego nie chce mi się robić.

,, igly gabek (ich szkielet) sa zbudowane z krzemionki SiO2 ktora nastepnie w nie dokonca jasny sposob zostaje wyplukana z igiel,,

Proces ten faktycznie został przedstawiony tylko teoretycznie a samo twierdzenie o pochodzeniu niektórych żeli krzemionkowych tworzących buły właśnie wzięło się z faktu znalezienia w nich fragmentów nie rozpuszczonych sklerytów, aksonów i dysków.

,, osadza sie szczegolnie na skrzyzowaniach spekan gdzie dochodzi do procesu wyplukiwania wapienia CaCO3 i zastepowania go
krzemionka SiO2 proces jest stopniowy skutkiem czego powstaja krzemienie (~100% SiO2) i czerty (SiO2 i CaCO3) ta "kora" dookola tej konkrecji
to strefa w ktorej wapien nie zostal w pelni zastapiony SiO2 pozdrawiam,,

Jeden z procesów powstawania słusznie użytego terminu kora już przedstawiłem, ale jest sporo więcej teorii na ten temat a i o kilku eksperymentalnych próbach czytałem.
Jw. przedstawiłem jeden ze schematów, ale nie jedyny a że akurat na moim terenie występują wapienie zdolomityzowane i wspomniane gruboławicowe ze swego podwórka napisałem o genezie krzemieni tam występujących w skrócie i nie wyczerpująco, ale dla laika zrozumiale.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 15 marca 2006, 09:11 
Major
Major

musze sam sie wypowiedziec bo pare kwestii nie daje mi spokoju...

1. odlewy??? jak by nie uzyl takiego terminu - krzemienie to zwykle konkrecje - ktore powstaja w juz istniejacej skale poprzez nagromadzenie sie jakiegos zwiazku i zastapienie istniejacej skaly tym zwiazkiem (w tym przypadku krzemionki), nie zgadzam sie z tym ze powstaja w szczelinach... ona "po prostu" piszemy oddzielnie - błąd ortograficzny!!! zastepuja skale wapienna - dlatego czesto spotykamy skamienialosci w krzemieniach, bo gdyby bylo jak mowicie ze w szczelinach i pustkach, to skad te skamienialosci w krzemieniach???

2. krzemien a czert - 2 konkrecje rozniace sie jedna cecha... - krzemien ma wyrazne granicy z otaczajaca skala i charakterystyczna kore z waeglanu wapnia, natomiast czert to taka konkrecja ktora nie ma wyraznych granic i jest jakby plynne przejscie od krzemienia do wapienia :), fakt ze czesto w czertach sporo weglanu wapnia jest.

to tyle ode mnie natenczas

pozdrowka
moozg

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 15 marca 2006, 10:03 
Generał Broni
Generał Broni

I masz całkowitą rację ale nie w procesie diagenezy (geologia to nie hop siup jedno zdanie).

Ja się odniosłem (raczej ją przedstawiłem w języku jak najbardziej zrozumiałym stąd opiniotwórczy termin odlew) do koncepcji migrującej a ty przedstawiasz metodę ,,zastępowania,, żeby mądrych słów nie używać.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 16 marca 2006, 14:55 
Moderator
Moderator

hmmm moze nie precyzyjnie sie wyrazilem... chodzilo mi o to ze nie tworza sie w szczelinach tylko w miejscach przeciecia sie spekan nastepnie rozrastaja sie zastepujac tak jak piszesz wapienie

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]