|
A gdzie napisałem, iż to ma miejsce w dolomitach?
Tak należy rozpocząć od definicji dolomitu (podziału na krystaliczny, wapnisty, ....), definicji wapienia zdolomityzowanego i wapienia o podwyższonej zawartości pierwiastka Mg a jest to kilkanaście stron przepisywania mądrych książek, czego nie chce mi się robić.
,, igly gabek (ich szkielet) sa zbudowane z krzemionki SiO2 ktora nastepnie w nie dokonca jasny sposob zostaje wyplukana z igiel,,
Proces ten faktycznie został przedstawiony tylko teoretycznie a samo twierdzenie o pochodzeniu niektórych żeli krzemionkowych tworzących buły właśnie wzięło się z faktu znalezienia w nich fragmentów nie rozpuszczonych sklerytów, aksonów i dysków.
,, osadza sie szczegolnie na skrzyzowaniach spekan gdzie dochodzi do procesu wyplukiwania wapienia CaCO3 i zastepowania go
krzemionka SiO2 proces jest stopniowy skutkiem czego powstaja krzemienie (~100% SiO2) i czerty (SiO2 i CaCO3) ta "kora" dookola tej konkrecji
to strefa w ktorej wapien nie zostal w pelni zastapiony SiO2 pozdrawiam,,
Jeden z procesów powstawania słusznie użytego terminu kora już przedstawiłem, ale jest sporo więcej teorii na ten temat a i o kilku eksperymentalnych próbach czytałem.
Jw. przedstawiłem jeden ze schematów, ale nie jedyny a że akurat na moim terenie występują wapienie zdolomityzowane i wspomniane gruboławicowe ze swego podwórka napisałem o genezie krzemieni tam występujących w skrócie i nie wyczerpująco, ale dla laika zrozumiale.
|