Teraz jest poniedziałek, 19 stycznia 2026, 09:11

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 283 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 19  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: asdfhgdh
PostNapisane: wtorek, 10 maja 2005, 09:50 
Porucznik
Porucznik

Wszyscy o nowościach... No to też trzeba być na bieżąco - spośród paru rzeczy jakie wpadły mi od ostatniego postu chciałbym pokazać teraz, tak jak Darek, pas główny, ale niestety, w wersji wyjściowej (Ausgehkoppel) - kupowany prywatnie, lakierowany na czarno, z klamrą w połysku (klamra aluminiowa, dwuczęściowa). Porządna, przedwojenna robota. Z powodu naprawdę dobrego stanu (używany bardzo krótko, lakier wykazuje jednak typowe "rozmazanie") jestem z niego bardzo zadowolony i na pewno pozostanie u mnie bardzo długo. I jeszcze z jednego względu - jest to pas tego samego podoficera, którego czapkę udało mi się zakupić ponad rok temu, bezpośrednio od syna owego żołnierza. Wówczas, rok temu, wspomniał on również o pasie i dokumentach, obiecał je przywieźć z domu z Niemiec, ale zrezygnował jednak później z ich sprzedaży... Zresztą i tej czapki bardzo się wstydził (duża część Niemców ma jednak sporego kaca po ostatniej wojnie) - coś jakby przedmiotem transakcji były, nie wiem, używane damskie majtki, czy zużyte podpaski. Nareszcie po namowach w zeszłym tygodniu dostałem telefon, że pas jest na miejscu - do tego znalazł się jeszcze bonus w postaci składanego aluminiowego niezbędnika z 1944. I po godzinie oba przedmioty były moje. Na fotce na dole pas razem z czapką - ponieważ insygnia czapki są cynkowe, pokryły się patyną i srebrzenie zeszło - natomiast aluminiowa klamra ma swój pierwotny blask - spod sztancy.
[ img ]
[ img ]
[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 10 maja 2005, 17:32 
Podporucznik
Podporucznik

:cry:

Ostatnio edytowano wtorek, 2 sierpnia 2005, 20:07 przez dariusz08, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 11 maja 2005, 00:03 
Specjalista
Specjalista

piekny pas !!

ale wyjściowy :zygi ;) heheeheh. - można kilka fotek klamry prosić ????

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 11 maja 2005, 00:06 
Weteran
Weteran

a co, masz podejzenia ze to klamra z allegro? :jump

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: klamra
PostNapisane: środa, 11 maja 2005, 08:28 
Porucznik
Porucznik

No to klamra. Niestety, mam za cienki aparat, by wyciągnąć coś lepszego. Te robione teraz widziałem już wcześniej, są dobre, ale nie idealne. Ale swoją drogą to głupio wyciągać taki pas z klamrą w momencie eksplozji takich samych lewek na rynku.... Gdybym go teraz wystawił na allegro pewnie dostałbym jakieś grosze, jak za kolejną kopię....
[ img ]
[ img ]
[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 11 maja 2005, 09:44 
Specjalista
Specjalista

Marcin - klamerka fajna.. żyleta.. do tej kopii z allegro - od razu widać różnice.. - chociazby w materiale - te kopie są z jakiegoś stopu alu i cynku - zawsze sa takie szare i miękkie.. - tutaj mamy takie Alu do jakiego jestem przyzywczajony - textbook .. ;) !

co do pasa - uważam że pasy wyjściowe prywatnie kupowane dla szeregowych/NCO są o wiele rzadsze niż dla oficerów - super fant !!!!!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: MANIORKI1945
PostNapisane: czwartek, 12 maja 2005, 18:24 
Porucznik
Porucznik

Pewnie każdy miał kiedyś wrażenie, że rzeczy się przyciągają... Jak się trafi np. hełm - a przez ostatni rok nie było żadnego - to zaraz trafia się drugi, jak plecak - a miesiącami nie było - to zaraz drugi, trzeci - itd.... Coś jak A-ramy Kuliego.... No to teraz moja manierka kokosowa z 45-go przyciągnęła koleżankę z tej samej klasy... Ciekawe różnice w budowie - mimo tej samej fabryki i rocznika.
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 12 maja 2005, 19:13 
Podpułkownik
Podpułkownik

wow :sciana masz farta do tych manierek i w dodatku tego rocznika który jest bardzo ceniony przez kolekcjonerów, gdybys kiedys chciał sie pozbyc jenej z nich to daj znać chętnie kupię :jump

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: ZASTÓJ
PostNapisane: piątek, 27 maja 2005, 09:33 
Porucznik
Porucznik

No to zastój w dziale... Nikt nowy się nie przyłącza, pustką wieje i niemrawością..... Mi też już się nie chce..... No ale znalazłem siły na zamieszczenie fotki części swoich nowych rzeczy - no ale na zbiorczej fotce części moich starych fantów - dotychcas niepublikowane nowości to np. pokrowiec na komorę MG34 oraz pas nośny do MG08 z 1934. Pas był na allegro, wprawdzie nie zbieram MG08, ale urzekł mnie swym dziewiczym i doskonałym stanem, inicjałami żołnierza W.P. oraz ceną... Po otrzymaniu dostrzegłem miły dodatek w postaci słabo widocznego wcześniejszego podpisu ołówkiem tegoż żołnierza - Wilhelm Peters 139 - czyli WP to nie było w tym wypadku Wojsko Polskie, hehehe.... :1
[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 27 maja 2005, 13:48 
Podpułkownik
Podpułkownik

Marcin EXTRA fantownia jest na co popatrzeć ! :1 :1 :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 27 maja 2005, 13:52 
Podpułkownik
Podpułkownik

Marcin czy jedna z twoich manierek ma kubek emaliowany na niebiesko bo na fotce pada taki wlasnie odcień ? Jeśli tak to chętnie zobacze tą manierkę i kubeczek ! :jump

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 27 maja 2005, 14:30 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Kurde jestem chory.... FULL POWINI CI ZABRONIC POKAZYWANIA KOLEKCJI BO POTEM MUSZE CHODZIC DO PSYCHIATRYKA PRZEZ DWA TYGODNIE... A tak na marginesie nie masz tam detonatra z ALLEGRO do ladunkow???
:jump

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 28 maja 2005, 08:32 
Porucznik
Porucznik

Tak, jest tam manierka w niebieskiej emalii - widać ją lepiej w jednym z poprzednich postów. Detonator jest z allegro, richtig.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 28 maja 2005, 11:04 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

full a gdzie sie podzial ta pdhełmówka zimowa w zeltplane tarn?? masz ja jeszcze?? moze chcialbys ja sprzedac ?? jestem zainteresowany jakby co!!! zaj......ta kolekcja !!! chyba sie takiej nigdy nie dorobie !!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: BROTBOJTLE
PostNapisane: piątek, 10 czerwca 2005, 09:49 
Porucznik
Porucznik

Podhełmówka jest teraz w innym regale - póki się nie trafi lepsza nie wypuszczę jej - sory!
W prezentacji nie było jeszcze brotbojtli - a parę ich się mi trafiło. Na pierwszzej fotce ten po lewej u góry sygnowany RBNr, zresztą nieczytelnym, po prawej z nieczytelnym producentem, na dole bez żadnych oznaczeń - co zresztą w chlebakach jest normą.
[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 283 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 19  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]