Długość trzonka od pierwszego nitu - 32 cm
Średnica przy pierwszym nicie - 3 cm
Średnica gałki - 3,7 mm
Średnica trzonka poniżej gałki - 2,5 cm
Już w chwili wejścia w posiadanie kompletu nadań Pana Kotzura, który pokazywałem wcześniej, pomyślałem, że warto byłoby zebrać odznaczenia do tychże nadań. Nie byłyby to wprawdzie oczywiście dokładnie te odznaczenia, które dostał Kotzur, ale takiej 100% pewności nie ma się w przypadku żadnych nadań z odznaczeniami - jeżeli pochodzą już z drugiej ręki.
Tak czy inaczej - przygarnąłem ładną szpangę produkcji F&BL, delikatnie noszoną (kilka obtarć krawędzi) i kompletną. Tym radośniej powitałem ją u siebie, kiedy zobaczyłem, że 2 szpangi wykopane przeze mnie po 163 dywizji piechoty są tego samego producenta. Jestem ciekaw jednak czego innego - może ktoś udzieli mi odpowiedzi - nie siedzę bowiem zbytnio w odznaczeniach - ale porównując oba wykopy z tym egzemplarzem widać, że "wygięcie" całości jest nieco inne - wykopane są nieco bardziej "wygięte" niż ta na fotce. Oprócz tego wszystko jest OK, szpanga wykazuje wszystkie typowe cechy szpangi F&BL różniące ją od szpang innych producentów, tak jak drobną różnicę w ornamentacji na centralnej ramce (po dwa "zawijasy - wpusty" w każdym rogu, zamiast jednego), poziomą skazę na lewej, górnej stronie rewersu (na prawo od inicjałów firmy) itd. ??
[ img ]
[ img ]