Teraz jest poniedziałek, 30 czerwca 2025, 15:44

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 685 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 46  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Szelągi Zygmunta III Wazy
PostNapisane: sobota, 21 listopada 2015, 18:48 
Generał Brygady
Generał Brygady

Dziś dość rzadki szeląg ze Wschowy, rocznik 1601. Bardzo podobny pojawił się już na stronie 10. Dzisiejszy ma dodatkowo literkę "F" koło monogramu królewskiego. Jest to oczywiście oznaczenie Wschowy.

Opis monety:
Szeląg koronny Zygmunt III Waza, Wschowa 1601
A: Ukoronowany monogram królewski „S”(igismundus), na nim Snopek (bez tarczy) – herb Wazów. Po bokach końcówka daty (1)6-01. U dołu po prawej stronie litera „F” – oznaczenie mennicy wschowskiej. Napis w otoku: SIG III D G REX PO MD (Zygmunt III z Bożej łaski król Polski wielki książę).
R: Orzeł i Pogoń, nad nimi korona, poniżej Lewart – herb podskarbiego wielkiego koronnego Jana Firleja (1590-1609). Napis w otoku: SOLIDVS REG POL (szeląg Królestwa Polskiego).
Moneta srebrna; średnica 16,5-17 mm; waga 0,75 g; mennica Wschowa
Kop. 2007 – 146 (inna odmiana), R3

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 23 listopada 2015, 18:18 
Generał Brygady
Generał Brygady

Kolejny szeląg do kolekcji, tym razem mennica Malbork 1596, średnica - 18 mm, waga- 0,74 g. Kopicki nr 162. Szkoda, że populares ale i tak cieszy, fotki może nie do końca idealne w rzeczywistości wygląda lepiej :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 24 listopada 2015, 21:53 
Plutonowy
Plutonowy

dragasz1 napisał(a):
Oto moje najnowsze znalezisko, szeląg 1623, mennica Wilno, waga 0,47g, średnica 16-15mm. Końcówka blachy. Zdjęcie nie jest może najlepsze, na żywo wygląda nieco lepiej.

Przykro mi, że zmartwię kolegę, ale to nie jest rocznik 1623 a przebitka z rocznika 1626 na 1627. Trójki się wtedy tak nie pisało, to co kolega bierze za cyfrę 3 jest siódemką nałożoną na szóstkę. Na osłodę dodam, że to jednak jest ciekawostka.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 25 listopada 2015, 09:03 
Generał Brygady
Generał Brygady

Wiem o tym :) po kilku dniach, kiedy zacząłem mu się dokładnie przyglądać coś wzbudziło moje wątpliwości, ostatecznie rozwiał je i poprawnie zidentyfikował go kolega -gdrsb- o czym jest dalej w wątku.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 26 listopada 2015, 11:11 
Plutonowy
Plutonowy

http://wcn.pl/archive/43987?search_in=&page=2839
Szeląg litewski z przerobioną datą 1627/6 http://www.ptn-gdansk.za.pl/GZN/GZN_26.pdf

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 1 grudnia 2015, 01:05 
Generał Brygady
Generał Brygady

Olkusz'91

Opis monety:
Szeląg koronny Zygmunt Waza, Olkusz 1591
A: Monogram króla „S”, powyżej korona, po bokach inicjały I F podskarbiego wielkiego koronnego Jana Firleja (1590-1609). U dołu Lewart – herb Jana Firleja. Napis w otoku: SIG III D G R POL M D L (Zygmunt III z Bożej łaski król Polski wielki książę Litwy).
R: Herby Polski i Litwy, nad nimi korona. Na dole tarcza ze Snopkiem – herbem Wazów. Napis w otoku: SOLIDVS R POL 1591 (szeląg Królestwa Polskiego 1591). Między napisem a datą – półruszt, znak Mikołaja Hewela de Colpino, probierza i zarządcy mennicy olkuskiej do roku 1592.
Moneta srebrna; średnica ok. 18 mm; waga 1,14 g; mennica Olkusz
Kop. 2007 – 42 (inna odmiana), R; Rey. 586

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 8 grudnia 2015, 21:08 
Generał Brygady
Generał Brygady

Znawcy win potrafią powiązać jakość wina z rocznikiem. Niekiedy stosuje się nawet kilkustopniowe skale oceny poszczególnych roczników.
Podobnie jest przy szelągach. Niektóre roczniki są szczególnie interesujące. Na poszczególnych odmianach dzieje się wówczas bardzo dużo. Obrazują one zmiany w organizacji pracy mennicy. Do takich ciekawych roczników należy zaliczyć olkuską produkcję menniczą A.D. 1590. W trakcie roku zmienił się tam bardzo istotny element - herb podskarbiego. Na początku występował herb Przegonia Jana Dulskiego, potem zaś Lewart Jana Firleja.

Opisy monet:

Szeląg koronny Zygmunt Waza, Olkusz 1590 (Przegonia)
A: Monogram króla „S”, powyżej korona (krzyżyk korony wchodzący w otok), po bokach inicjały I D podskarbiego wielkiego koronnego Jana Dulskiego (1581-1590). Napis w otoku: SIG III D G REX POL M D LIT (Zygmunt III z Bożej łaski król Polski wielki książę Litwy). U dołu Przegonia – herb Jana Dulskiego.
R: Herby Polski i Litwy. Nad nimi korona (krzyżyk korony wchodzący w otok). Na dole (w otoku) herb Wazów – Snopek. Napis w otoku: SOLIDVS REG POLON 1590 (szeląg Królestwa Polskiego 1590). Między napisem a datą – półruszt, znak Mikołaja Hewela de Colpino, probierza i zarządcy mennicy olkuskiej do 1592 r.
Moneta srebrna; średnica ok. 18,5 mm; waga 0,86 g; mennica Olkusz
Kop. 2007 – 36, R; Rey. 545 (inny wariant)

Szeląg koronny Zygmunt Waza, Olkusz 1590 (Lewart)
A: Monogram króla „S”, powyżej korona, po bokach inicjały I F podskarbiego wielkiego koronnego Jana Firleja (1590-1609). U dołu Lewart – herb Jana Firleja. Napis w otoku: SIG III D G R POL M D L (Zygmunt III z Bożej łaski król Polski wielki książę Litwy).
R: Herby Polski i Litwy, nad nimi korona. Na dole (w otoku) herb Wazów – Snopek. Napis w otoku: SOLIDVS R-EG POL 1590 (szeląg Królestwa Polskiego 1590). Między napisem a datą – półruszt, znak Mikołaja Hewela de Colpino, probierza i zarządcy mennicy olkuskiej do roku 1592.
Moneta srebrna; średnica 18 mm; waga 0,96 g; mennica Olkusz
Kop. 2007 – 41, R; Rey. 555

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 13 grudnia 2015, 20:24 
Generał Broni
Generał Broni

Witam dariusz.m dawno tu nie byłem. wpadł mi taki ładny zakup szeląga ryskiego. Podobny do twojego ze zdjęcia I 5 Ryga 1617 a.JPG, mam problem z opisem (ciekawa ta kropka pod monogram króla „S”) stawiałem na rocznik 1618 :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 14 grudnia 2015, 19:27 
Generał Brygady
Generał Brygady

Miło, że zawitałeś po dłuższej przerwie w wątku „Szelągi Zygmunta III Wazy”. Moneta ciekawa i fajne zdjęcia (zwłaszcza te na dole). Data niestety nie do odczytania. Zaprezentowana przez Ciebie moneta to klasyczny przykład problemów jakie występowały w XVII wieku w związku z wyciskaniem monet techniką walcową. Poniżej krótki cytat ze znakomitej pracy W. Kostrzębskiego: Mennictwo w Polsce (Wiadomości Numizmatyczno-Archeologiczne 1896).

„Są jednak monety, które były bite, a raczej wyciskane za pomocą walców. Sposób ten bicia najlepiej spostrzedz można na szelągach litewskich Zygm. III od 1614 do 1620 roku. Pomijając, że szelągi te są trochę w łuk wygięte, najważniejszem jest atoli nieodpowiedniość stempli na nich wybitych, bo gdy jedna strona szeląga ma całkowity stempel, to druga tylko kawałek i pole puste. Albo po kawałku dwóch stempli, czego nigdy nie mogłoby być, gdyby bite były za pomocą machiny szrubowej lub nawet młotem; w tych bowiem razach stemple przystają zupełnie do siebie. Z tych powodów przychodzimy do wniosku, że te monety mają na sobie stemple wyciśnięte za pomocą walców, a robiono to w ten sposób: na walcu górnym wycięto stemple górne monety w jednym szeregu lub w dwóch, tworząc naokoło walca obrączkę złożoną ze stempli dolnych monety. Żeby stemple te przypadały na siebie, to na górnym walcu pomiędzy wyciętymi stemplami były punkta wystające, na dolnym zaś odpowiednio dołki i gdy nastawiono walce w ten sposób, że punkta wystające trafiały w dołki, wtedy stemple górne i dolne przypadały na siebie. Pod tak przygotowaną walcownię zaczęto podsuwać przygotowaną sztabką pieniężną, jednocześnie obracając za pomocą korby wałkami. Ponieważ sztabka na szelągi była cienką, stemple płytkie łatwo się wyciskały. Sposób ten byłby bardzo dogodny i tani, gdyby w czasie obrotu walcowni wałki się nie zsuwały i nie trafiały na swe stemple, o czem się przekonamy z dalszej czynności. Sztabka po przejściu przez walce czyli po wyciśnięciu z obu stron stempli szła pod przetnik. Robotnik, podsuwający taka sztabkę, widząc tylko jednej strony stemple, tak ją podsuwał, by był wycięty krążek z całkowitym stemplem tym, który widział. Gdyby stempel spodni odpowiadał górnemu, wtedy i on byłby całkowicie wycięty, co jednak bardzo rzadko się zdarzało. Z tych to powodów, jakkolwiek sposób ten robienia szelągów był bardzo tani, to jednak zaniechanym być musiał.”

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 14 grudnia 2015, 22:01 
Generał Broni
Generał Broni

Kilka szczegółów zawęża datę, rewers:napis otokowy PO M.D.L (i ta duża kropka pod S)
awers: jeżeli to 8 to wiadomo 1618, a jak S to większy problem (ale tu jest taka mała podpowiedź) kropka pod liskiem (Kopicki tego nie uwzględnia) ale w twoim wątku namierzyłem dwie z tym szczegółem bynox viewtopic.php?f=52&t=141810&start=135
i twoja I 5 Ryga 1617 a.JPG
viewtopic.php?f=52&t=141810&start=45
ale tu Kopicki wyraźnie zaznacza (:) między SOLIDVIS:CIVI:RIGE
a nie zaznacza w awersie PO.M.D.L (u mnie PO M.D.L u ciebie jak u Kopickiego) no i ta kropka pod monogramem królewskim „S” ( zbyt istotny i ważny szczegół żeby go przegapił)
i kropka (jak wyżej) pod liskiem (zwracał uwagę na kropkę przed czy po lisku to i pod też by zwrócił uwagę) myślę że to jest nie notowana odmiana rocznika 1617. :? :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 15 grudnia 2015, 00:40 
Generał Brygady
Generał Brygady

Nie wykluczone, że masz rację i moneta pochodzi rzeczywiście z roku 1617. Ale ja niestety nie jestem w stanie tego potwierdzić na podstawie takich przesłanek jak kropki czy przerywniki w legendzie. Znane mi katalogi dotyczące monet ryskich Zygmunta Wazy (Kopicki, Mrowiński, Kamiński-Kurpiewski) opisują odmiany, a nie warianty.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 23 grudnia 2015, 15:22 
Generał Brygady
Generał Brygady

Świąteczna moneta to przepiękny szeląg litewski z roku 1623. Następny wpis – dopiero w połowie stycznia, po powrocie z Torunia.

Miłośnikom monet, a zwłaszcza szelągów Zygmunta III Wazy życzę wesołych i domowych Świąt Bożego Narodzenia, a potem udanego Sylwestra.

Opis monety:
Szeląg litewski Zygmunt Waza, Wilno 1623
A: Ukoronowany monogram królewski „S”(igismundus), na nim Snopek, herb Wazów. Po bokach monogramu końcówka daty (16)23. Napis w otoku: SIG III D G REX PO M D L (Zygmunt III z Bożej łaski król Polski wielki książę litewski).
R: Dwie tarcze z herbami Polski i Litwy, nad nimi korona. Poniżej (w otoku) Wadwicz, herb Krzysztofa Naruszewicza podskarbiego wielkiego litewskiego w latach 1618-1629. Napis w otoku: SOLIDVS M D LIT (szeląg wielkiego księstwa litewskiego).
Moneta srebrna; średnica 16 mm; waga 0,67 g; mennica Wilno
Kop. 2007 – 1162

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 3 stycznia 2016, 19:13 
Specjalista
Specjalista

Za namową Darka wstawiam najnowszą perełkę. Choć stan nie powala ale moneta jest nader rzadka więc warta pokazania.
Szeląg ryski Zygmunta III Wazy z roku 1614 z zapisem daty 614.
Awers - ukoronowany monogram S ze snopkiem Wazów - SIGIS: III. D G. REX. PO
Rewers - herb Rygi oraz znak Liszka w lewo mincmistrza Ottona v. Meppen - SOLIDVS. CIVI. RIG. 614
N. Kop. poz.1380 - stopień rzadkości R7.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 5 stycznia 2016, 16:47 
Generał Brygady
Generał Brygady

Moneta Mirka100 - perełka. Dzisiejszy szeląg może nie tak rzadki, ale dla mnie jest to pewien sukces. Udało mi się mi się bowiem zakupić monetę, która wcześniej była prezentowana (zob. str. 2. wątku), i którą sam własnoręcznie zniszczyłem nieumiejętnym czyszczeniem.

Opis monety:
Szeląg koronny Zygmunt III Waza, Wschowa 1596
A: Orzeł i Pogoń, powyżej ukoronowany Snopek – herb Wazów, poniżej Lewart – herb podskarbiego wielkiego koronnego Jana Firleja (1590-1609). Po bokach herbu Lewart inicjały podskarbiego: „IF”. Napis w otoku: SIGI 3 D G REX PO M D L (Zygmunt III z Bożej łaski król Polski wielki książę litewski).
R: Ukoronowany monogram królewski „S”(igismundus). Udołu w otoku róża w tarczy – znak Hermana Rüdigera, zarządcy mennicy bydgoskiej (1594-1601), wschowskiej i poznańskiej (1595-1601) oraz dzierżawcy mennicy krakowskiej (1598). Napis otokowy: SOLI REG-POL 1596 (szeląg Królestwa Polskiego 1596).
Moneta srebrna; średnica 18 mm; waga 0,85 g; mennica Wschowa
Kop. 2007 – 98, R1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 6 stycznia 2016, 20:37 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

dariusz.m napisał(a):
Teraz jeden z moich ulubionych. Wygląda trochę jak ogryzek, ale to tylko pozory. To całkiem dobrze zachowana moneta. Taki pęknięty i krzywo wybity wyszedł już z mennicy. Moneta bardzo rzadka i kupiona za niewielkie pieniądze (takie dają najwięcej radości). Warszawa 1616

Na forum TPZN kolega Gradiv podważył warszawskie pochodzenie szelągów 1616 z napisem na rewersie.
http://forum.tpzn.pl/index.php/topic,43 ... l#msg34141
Pana okaz też wygląda na bardziej miedziany, niż bilonowy.

Mam też pytanie dotyczące szelągów koronnych 1625. Pomijając superrzadkiego szeląga z potrójną tarczą herbową mamy dwie podstawowe odmiany - z orłem i pięciopolową tarczą herbową. Czy spotkał się Pan z jakąś próbą wyjaśnienia powodu bicia w jednej mennicy w tym samym roku monet o tym samym nominale, tak mocno się różniących?

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 685 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 46  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]