dalton napisał(a):
Witam . Bolas zgadzam sie w Tobą w 100% , ale szczerze ci powiem że okładki można tak zrobić że nie poznasz ich czy to są oryginały czy kopie . A inną spawą są przekładki i udało se przełożyć tylko dwa razy okładki ...
Dalton wiem że można okłądki spreparować doskonale bo to też już przerabiałem. Tylko problem w tym, że na takie okładki nabierają się wszyscy poza Tobą, czyli właścicielem bagnetu. Sam siebie przecież nie oszukam :) Po co więc cudować ? Co z tego że się nie wyróżnia od oryginałów skoro i tak wiem że zrobiłem te okładki tak i tak ... świadomość że to kopia zostaje na zawsze, choćby nie wiem jak bardzo się chciało wierzyć że jest prawie jak oryginał ... a to prawie, zupełnie jak w reklamie, czyni wielką różnicę :666 :1 - przynajmniej dla mnie. Oczywiście kolekcjonowanie służy ogólnej przyjemności, więc każdy ma swoją własną droge do jej osiągania i każda, która się sprawdza jest zapewne dobra.
A co do wysokich cen bagnetów w ładnych stanach - aby taki nabyć wcale nie trzeba mieć jakiejś wielkiej kasy. Zakładajac że ma się np. 15-20 wykopków - można je przeciez upłynnić po, nie wiem, 30-40 zł za sztukę i wtedy spokojnie powinno wystarczyć na bagnet w stanie porażającym (przy odrobinie szczęscia - nie koniecznie na alledrogo.pl) nawet najbardziej zatwardziałego ortodoksa bagnetowego ... ;) Ja w taki sposob zdobyłem mój pierwszy bagnet w stanie "bez zastrzeżeń" - wymieniłem się z jednym z maniaków bagnetów WP za masę drobnicy (jakies manierki, pasy, chlebak i coś tam jeszcze co dla znudzonego zbieraniem bagnetów kolekcjonera było ciekawsze niż setny bagnet wz.24) - sporo przepłaciłem ale przyznam, że do dziś gdy na niego patrzę gęba się sama uśmiecha. A drobnica i tak by gdzieś leżała niepotrzebna. Finalnie więc myślę, że było warto.
I wcale się Jacku nie zgodzę, że "mało zostało ładnych polskich bagnetów" - bo jest ich cała masa. Bagnety to chyba największa grupa pozsotałości po przedwojennym WP, zachowana stosunkowo licznie w stanach rewelacyjnych. Wystarczy przejrzeć aukcje - non stop jest coś w stanie magazynowym, można wybierać, przebierać jak w cukierni nad pączkami. Dla porownania zobacz jaki wybór i ile zachowanych jest choćby ładownic do rkm wz.28 tzw. "trójek" ...