Teraz jest czwartek, 22 stycznia 2026, 19:36

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1756 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37 ... 118  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 31 lipca 2006, 10:21 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Jako ciekawostkę wrzucę obrączkę gołębia pocztowego w służbie Wojska Polskiego sprzed 1939r. Obrączka znaleziona w okolicach Poznania.

pzdr,

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 31 lipca 2006, 11:09 
Porucznik
Porucznik

,,,

Ostatnio edytowano niedziela, 7 czerwca 2009, 09:59 przez scz, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 31 lipca 2006, 11:14 
Porucznik
Porucznik

,,,

Ostatnio edytowano niedziela, 7 czerwca 2009, 10:00 przez scz, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 31 lipca 2006, 11:20 
Porucznik
Porucznik

,,,

Ostatnio edytowano niedziela, 7 czerwca 2009, 11:41 przez scz, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 31 lipca 2006, 11:30 
Porucznik
Porucznik

,,,

Ostatnio edytowano niedziela, 7 czerwca 2009, 10:00 przez scz, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 31 lipca 2006, 15:04 
Generał Broni
Generał Broni

Dla mnie remont bagnetu polegający na założeniu okładek, których nie było, na ładnych kopiach śrub, jest w porządku, nawet celowy, zadowala mnie i mi się podoba taka dłubanina. Chyba, że ktoś zbiera ekstra stany, magazynowe. Natomiast ja nie kombinuję, bo np. ten nie ma bić, ale ma świetne śruby, a tamten ma bicia, ale jest bez śrubek. To przekładanie dla mnie nie ma sensu. Również zatrzasków, jelców itp. Nie usuwam też starego strychowego drewna, choć jest jego resztka. Również dorabianie np. troków jest ok, oczywiście najwierniej jak można. Pranie, czyszczenie, uzupełnianie szwów, dorabianie drobnych elementów, oczywiście do własnych zbiorów i nie na sprzedaż.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 31 lipca 2006, 19:05 
Strzelec galicyjski

Witam . Przekładanie okładek śrub i zatrzasków w bagnetach jest dopuszczalne , ale trzeba to zrobić z głową ( np .nie wszystkie bag.wz.28 miały takie same okładki i śruby ) ,bo wbrew pozorom czasami wychodzą dziwne "mieszańce" . Pozdr.

Ostatnio edytowano niedziela, 10 lutego 2008, 14:42 przez dalton, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 1 sierpnia 2006, 11:18 
Pułkownik
Pułkownik

dalton napisał(a):
Witam . Przekładanie okładek śrub i zatrzasków w bagnetach jest dopuszczalne , ale trzeba to zrobić z głową ( np .nie wszystkie bag.wz.28 miały takie same bagnety i śruby ) ,bo wbrew pozorom czasami wychodzą dziwne "mieszańce" . Pozdr.

Oryginalne to jeszcze bym może strawił ... ;) Ale jak patrzę na moje bagnety z dorobionymi okładkami to po prostu widzę że to badziew, mimo że są dorobione naprawdę nieźle. Niestety jakby ładnie nie były zrobione to zawsze nie jest to oryginał z epoki i mogę się tylko naiwnie oszukiwać, że są super.

Poza tym nie wszystkie okładki pasują do wszytkich bagnetow - mam kilka sztuk luzem od radomiaków pierwszych (tych z numerami obok FB RADOM) i nie pasują one mi za bardzo np. do Perkunów wz.28 ... o innych wzorach nie wspominając.

Reasumując nadal się trzymam opini że lepszy jest jeden bagnet w stanie magazyn niż 40 składaków kombinowanych. Jakbym miał do wyboru od razu bym się zamienił.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 2 sierpnia 2006, 01:02 
Strzelec galicyjski

Witam . Bolas zgadzam sie w Tobą w 100% , ale szczerze ci powiem że okładki można tak zrobić że nie poznasz ich czy to są oryginały czy kopie . A inną spawą są przekładki i udało se przełożyć tylko dwa razy okładki ( pasowały idealnie ) z bagnetu perkuna mob do perkuna mob i raz z radomiaka do radomiaka ( standartowy typ z odbiorem D2 ) . Ale wiem o co Ci chodzi i w mojej kolekcji niestety są bagnety tylko z oryginalnymi okładkami ( przynajmniej wszystkie polaki ) , bo jeśli już chodzi o prusy to dopuściłem dwa bagnety z dorobionymi okładkamki. :666 no ale to są na prawdę rzadkie bagnety . Pozdr.

Ostatnio edytowano niedziela, 10 lutego 2008, 14:43 przez dalton, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 2 sierpnia 2006, 08:53 
Generał Broni
Generał Broni

Płace są takie, jakie są, ceny wysokie, bo jednak takich ładnych mało przetrwało, jeszcze często oszpecone dodatkowymi numerami. Ja lubię wykopy, lubie przy nich dłubać, czyścić, identyfikować, remontować. I wcale nie oszukuję siebie, że te dorabiane okładki są jak oryginały, po prostu taki bagnet zaczyna normalnie wyglądać, a nie straszyć. Właśnie konserwacja polega na odtworzeniu stanu pierwotnego, a skoro wiadomo, jak wygladały okładki, dlaczego ich nie dorobić na ładnych kopiach śrubek? Często te bagnety były ukrywane, żeby wróg ich nie dostał i jako taki szacunek też się należy.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 2 sierpnia 2006, 09:12 
Strzelec galicyjski

Witam . Jacek101 myślę że każdy tak zaczynał kolekcjonowanie ( przynajmniej Ja ), były wykopy , i bagneciki w średnim stanie zachowania , no ale z czasem posiadanie 100- 200 bagnetów polskich w różnych stanach jest męczące i monotonne w kolekcji , więc prędzej czy pózniej nadchodzi czas drastycznej redukcji kolekcji - i zostają bagneciki w najładniejszym stanie . Pozdr .

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 2 sierpnia 2006, 09:48 
Porucznik
Porucznik

,,,

Ostatnio edytowano niedziela, 7 czerwca 2009, 09:57 przez scz, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 2 sierpnia 2006, 11:48 
Pułkownik
Pułkownik

dalton napisał(a):
Witam . Bolas zgadzam sie w Tobą w 100% , ale szczerze ci powiem że okładki można tak zrobić że nie poznasz ich czy to są oryginały czy kopie . A inną spawą są przekładki i udało se przełożyć tylko dwa razy okładki ...

Dalton wiem że można okłądki spreparować doskonale bo to też już przerabiałem. Tylko problem w tym, że na takie okładki nabierają się wszyscy poza Tobą, czyli właścicielem bagnetu. Sam siebie przecież nie oszukam :) Po co więc cudować ? Co z tego że się nie wyróżnia od oryginałów skoro i tak wiem że zrobiłem te okładki tak i tak ... świadomość że to kopia zostaje na zawsze, choćby nie wiem jak bardzo się chciało wierzyć że jest prawie jak oryginał ... a to prawie, zupełnie jak w reklamie, czyni wielką różnicę :666 :1 - przynajmniej dla mnie. Oczywiście kolekcjonowanie służy ogólnej przyjemności, więc każdy ma swoją własną droge do jej osiągania i każda, która się sprawdza jest zapewne dobra.

A co do wysokich cen bagnetów w ładnych stanach - aby taki nabyć wcale nie trzeba mieć jakiejś wielkiej kasy. Zakładajac że ma się np. 15-20 wykopków - można je przeciez upłynnić po, nie wiem, 30-40 zł za sztukę i wtedy spokojnie powinno wystarczyć na bagnet w stanie porażającym (przy odrobinie szczęscia - nie koniecznie na alledrogo.pl) nawet najbardziej zatwardziałego ortodoksa bagnetowego ... ;) Ja w taki sposob zdobyłem mój pierwszy bagnet w stanie "bez zastrzeżeń" - wymieniłem się z jednym z maniaków bagnetów WP za masę drobnicy (jakies manierki, pasy, chlebak i coś tam jeszcze co dla znudzonego zbieraniem bagnetów kolekcjonera było ciekawsze niż setny bagnet wz.24) - sporo przepłaciłem ale przyznam, że do dziś gdy na niego patrzę gęba się sama uśmiecha. A drobnica i tak by gdzieś leżała niepotrzebna. Finalnie więc myślę, że było warto.

I wcale się Jacku nie zgodzę, że "mało zostało ładnych polskich bagnetów" - bo jest ich cała masa. Bagnety to chyba największa grupa pozsotałości po przedwojennym WP, zachowana stosunkowo licznie w stanach rewelacyjnych. Wystarczy przejrzeć aukcje - non stop jest coś w stanie magazynowym, można wybierać, przebierać jak w cukierni nad pączkami. Dla porownania zobacz jaki wybór i ile zachowanych jest choćby ładownic do rkm wz.28 tzw. "trójek" ...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 3 sierpnia 2006, 09:00 
Generał Broni
Generał Broni

No, ale nie tyle, że można by powiedzieć, że są popularne, w końcu to krajowe, a i tak niemców najwięcej. Zresztą o takie jak ja zbieram, to raczej nietrudno. I dobrze że się od czasu do czasu jakieś nowe pokazują, bo jak nie ma towaru, to albo ceny są wysokie, albo nikt tego nie zbiera. W ogóle jest chyba jakiś zastój na allegro ze sprzedażą, no i ceny już tak nie porażają. Co do zbieraczy, to część jak zwykle w końcu się nasyci, część zmieni profil zbieractwa, dojdzie tochę nowych. Jestem na etapie zbierania, remontów i chowania do szuflady. I w ogóle myślę o jakiejś specjalnej szafce tylko na tą część kolekcji, z wysuwanymi szufladami, bo na razie to ciężko nawet je przejrzeć.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 4 sierpnia 2006, 01:52 
Pułkownik
Pułkownik

...

Ostatnio edytowano poniedziałek, 3 marca 2008, 22:29 przez bolas, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1756 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37 ... 118  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]