Teraz jest sobota, 17 stycznia 2026, 06:12

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 72 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Bagnet Polski tzw."Mobilizacyjny" i "Majowy&q
PostNapisane: środa, 21 lutego 2007, 22:49 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Witam.
Pozwoliłem sobie rozpocząć nowy wątek o wspomnianych w tytule bagnetach.Jest wprawdzie o nich mowa w świetnym wątku o polskich bagnetach, ale na jego prawie 50-u stronach i "mnogości" opisanych modeli ciężko "wyłuskać" informacje o nich.Może zacznę od tzw. "Majowego" z uproszczonym oznakowaniem.Według informacji w książce Pana Szczegłowa miało ich być wyprodukowanych 10 tyś sztuk.Obserwując fora dyskusyjne widzę, że tak oznakowanych bagnetów zachowało się dosyć sporo. Ponadto, sam miałem w ręku trzy egzemplarze.Z tego co widzę różnią się numerem na jelcu, przeważnie numer cztero cyfrowy, w książce w/w autora jest rysunek bagnetu z numerem na jelcu z literą "z" pomiedzy cyframi.Obecnie wpadł mi w ręce bagnet z pięciocyfrowym numerem 87907 ( jeszcze nie jest moją własnością).Bagnet niestety jest szlifowany, numer na jelcu zachował sie świetnie, na głowni zachował się tylko orzełek, bicia odbioru przypuszczalnie zostały zatarte przy szlifowaniu. Bagnet, w niewielkim stopniu odbiega wymiarami od pozostałych "Radomiaków". Co o nim powiecie, czy na pewno "Majowy"? .Poniżej zamieszczam fotkę.Do soboty dodam swoje "Mobilizacyjne" Radomiaka i Perkuna.Liczę, że dożucicie tesz swoje bagnety.Pozdrawiam.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 21 lutego 2007, 23:18 
Kapitan
Kapitan

To na pewno jest "majowy". Jesteś pewien, że widziałeś takie bagnety z numerem czterocyfrowym? w/g mnie bagnety z uproszczonym sygnowaniem miały numery pięciocyfrowe zaczynające się od 8 lub 7. wynikałoby z tego, że wyprodukowano 20tyś tych bagnetów.
Jeśli chodzi o opisany bagnet z literą "z" w numerze, to wydaje mi się, że autor po prostu źle go odczytał. Powinna być tam "2". Ani ja ani nikt z moich znajomych nie spotkał się z bagnetem "majowym", który posiadałby jakieś literki w numerze...
pozdr,
Tomek

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 22 lutego 2007, 00:01 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Rzeczywiście wpadka, nie przyjrzałem się dokładnie zdjęciu, mają 5-ć cyfr. A czy zdarzają się egzemplarze bez znaku kontrolnego z samym orłem i numerem.I czy pochwy do "Majowych" były jakoś inaczej oznakowane.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 22 lutego 2007, 11:05 
Kapitan
Kapitan

Jak dotąd nie słyszałem o bagnecie z samym orłem. Pochwy są znakowane standardowo.
pozdr,
Tomek

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 23 lutego 2007, 22:11 
Strzelec galicyjski

Jak mówimy o majowych to 4 cyfrowy numer ....

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 25 lutego 2007, 13:27 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Wiatm. Dorzucam fotkę kolejnego "majowca". Wykop z rejonu Radomia, kolega dosłownie potknął się o wystającego z ziemi. Bagnet ma bardzo ładny szlif bojowy na około 1/3 długości głowni. Jeszcze jeden znajomy wykopał taki bagnet w Puszczy Augustowskiej, numeru na jelcu nie widać na głowni orzełek i w owalu B2. Jak były oksydowane bagnety "mobilizacyjne"? Mam Perkuna z oksydowanymi na czarno śrubami i podobno w "warszawiakach" tylko śruby były oksydowane - czy to prawda? A jak oksydowana była "mobilizacja radomska"? Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 25 lutego 2007, 13:30 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Fotki mojego Radomiaka

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 25 lutego 2007, 13:33 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

I Perkun

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 25 lutego 2007, 19:55 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Witam .
ASZ71, czy masz pewność, że na "majowym", o którym pisałeś jest stempel B2 w owalu? Raczej podejrzewam, że to D2. Co do oksydowania bagnetów mobilizacyjnych to uważam, że warszawska seria W była polerowana, a oksydowane były tylko śruby i nakrętki. Z serią Y miałem mniejszą styczność, jednak osobiście wykopałem taki bagnet w pochwie i głownia była ewidentnie polerowana. Oksydowanie nakrętek i śrub rozpoczęto prawdopodobnie już przy odwrotkach - seria S i T, jednak nie we wszystkich przypadkach. Następnie w dosyć ciekawej serii U widziałem bagnet ze stemplem P3, który miał sruby polerowane. Posiadany przeze mnie egzemplarz serii U ze stempelkiem kontrolnym 4 jest wykonany wg. standardu mobilizacyjnego tj. z charakterystycznym fabrycznym szlifem bojowym. Bagnet ten ma oksydowane śruby. W przypadku radomskich "mobilizacyjnych" były oksydowane na szaro - matowo. Majowe, tj. późnomobilizacyjne były raczej polerowane. Posiadam jednak dosyć dziwny egzemplarz z głownią bez połysku, ale bez śladów jakiejkolwiek powłoki ochronnej. Zdjęcia dorzucę w tygodniu.
Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 25 lutego 2007, 20:38 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Witam. Jeśli chodzi o B2 w owalu na "majowym", to bagnet widziałem u kolegi kilka lat temu i nie pamiętam jego "bić".Z jego właścicielem rozmawiałem dzisiaj przez telefon i twierdzi, że jest na nim B2.Postaram się zdobyć jego fotki.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 25 lutego 2007, 22:03 
Kapitan
Kapitan

Witam,
U469, jaki numer miała Twoja polerowana warszawa z serii Y? Czy nie był niższy niż 3500?
Radomska mobilizacja była parkeryzowana na szaro-zielono w seriach: l pisane i m pisane. Oczywiście z przerwami.
pozdr,
Tomek

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 26 lutego 2007, 08:09 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Witam.
Akoch , niestety numerek na tym bagnecie był tylko częściowo czytelny. Do rozczytania były ostatnie dwie cyfry i dobrze widoczna seria.
Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 26 lutego 2007, 10:47 
Strzelec galicyjski

Witam . Akoch gratuluje zakupu zniemczonego radomiaka z osłoną :1 .Mam perkuna mob z nr.01958 Y i nie ma oksydowanych śrub, przy odwrotce z serii 07154S też nie mam oksydowanych śrub - może to nalot od okładek ? A jak koledzy mają najniższy nr w radomiu majowym ? Pozdrawiam .

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 26 lutego 2007, 10:59 
Kapitan
Kapitan

najniższy numer na majowym, który widziałem to 76713. Najwyższy 89975. Ktoś widział może numer z szóstką na początku?

pozdr,
Tomek

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 26 lutego 2007, 11:04 
Kapitan
Kapitan

Dalton, radomiak był mój zaraz jak tylko go zobaczyłem na allegro ;)
po prostu brakowało mi takiego wariantu, więc nie mogło być na mnie mocnych w tej licytacji :)
pozdr,
Tomek

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 72 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]