Teraz jest sobota, 3 stycznia 2026, 01:56

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Pracownia artystyczna "Stara Strzelba"
PostNapisane: czwartek, 16 czerwca 2011, 16:35 
Kapitan
Kapitan

Witam wszystkich pozdrawiam i proszę o pomoc. Powoli dojrzewam do realizacji rekonstrukcji kozaka zaporoskiego z XVII wieku i zamierzam zacząć od szabli, inwestycja dość droga dlatego myślę ,ze zmobilizuje mnie do tego żeby dokończyć cały pomysł. Mam do Was pytanie ,czy ktoś z Was korzystał z pomocy tej pracowni i jeżeli tak to jakie są Wasze opinie na temat wyrobów . Mnie osobiście interesuje szabla z XVII wieku z łańcuszkiem zwana kozacką lub węgierską . Producent zapewnia mnie ,że jest to wyrób do fechtunku a nie tylko element dekoracyjny wnętrza, na fotkach wszystko wygląda w porządku ale nigdzie nie mogłem znaleźć ,żadnych opinie na temat tej pracowni. Pozdrawiam i czekam na opinie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pracownia artystyczna "Stara Strzelba"
PostNapisane: czwartek, 16 czerwca 2011, 17:03 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Pytałeś tutaj?:

http://www.freha.pl/index.php?act=idx

Ufam, że nie popełniłem jakiegoś baboka podając ten link. Forum przecie nie jest konkurencyjne.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 16 czerwca 2011, 18:54 
Moderator
Moderator

Chcesz ją kupić i lękasz się lipy? Z tego,co mi się obiło o uszy-raczej dobre wyroby.Samymi opiniami z freha.pl bym się sugerował tylko częściowo :) (nie wszyscy,którzy tam narzekają,mają pojęcie na co narzekają...jak wszędzie).Jedno,co trzeba przyznać szabelki składają ładne...czy Ci będzie leżeć w ręku,to już inna sprawa-na maile tego nie załatwisz...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 16 czerwca 2011, 20:42 
Kapitan
Kapitan

No właśnie się trochę lękam, widziałem już takie różne wynalazki, a tu na fotach całkiem ładnie wyglądają , i chyba mają wzięcie bo termin realizacji zamówienia to ponad miesiąc ... a taka szabelka to moje oczko w głowie, hajdawery sam sobie uszyłem ręcznie z prawdziwej czerwonej wełny , koszula już w mojej głowie jest i krawcowa by się znalazła ,krajek wszelkiego typu na pasy i obszycia na all bez liku :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 16 czerwca 2011, 22:23 
Moderator
Moderator

Jeśli oprawa Ci się widzi,i ogólnie cena nie odstrasza,to właśnie nie powinieneś się lękać :).
Z technicznego punktu widzenia masz zwarta,solidna konstrukcję-okładziny zanitowane,jelec pełny i najważniejsze,czyli w miare bezpieczna głownia.Chodzi,o sposób wykonania.Najprawdopodobniej (nie wiem na 100%) głownie obrabiają na zimno,pod frezarką.Materiał to raczej świeża stal sprężynowa-teoretycznie poprawnie używana szabla (bez uderzeń płazem zza głowy o krawężnik :) ) powinna Ci nieco posłużyć...
Wiem,że większość odtwórców życzyłaby sobie bardziej historycznych metod wykonania,czyli głownia kuta,obrabiana na brusie,hartowana,odpuszczana...tylko różnie potem bywa z tym materiałem.Zdarza się,że z pozoru ślicznie zrobione szabelki,na starym resorze z mikropęknięciami zmęczeniowymi potrafią rozsypać się w najmniej oczekiwanym momencie...i jest żal :(.

Piszę Ci to z perspektywy chłopaków z forum kowalskiego..z pracownią stara strzelba nie mam nic wspólnego :),a często rekonstruktorzy dopytują o takie,czy siakie głownie do fechtunku...oczywiście kute,itp... :h eeech temat rzeka...pogogluj nieco po ,,szlacheckich'' forach,Ci mają sporo do powiedzenia ;)

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]