Teraz jest czwartek, 11 września 2025, 23:48

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Autor Wiadomość
 Tytuł: komentarz do spraw bieżących
PostNapisane: poniedziałek, 6 grudnia 2010, 01:56 
Specjalista
Specjalista

Reaguję z lekkim opóźnieniem, ale – jako człowiek bardzo zajęty – nie mam czasu śledzić na bieżąco tego co dzieje się na forach internetowych. Z różnych względów, rzadko zabieram głos w poruszanych tam sprawach. Tym razem jednak uczynię wyjątek, ponieważ sprawa jakimś stopniu - choć niewielkim - dotyczy także mojej osoby. W zasadzie nie komentuję bzdurnych idiotyzmów wypisywanych na mój temat przez psychotyków - ludzi, których osobowość jest tak silnie zaburzona, że tracą oni niemal całkowicie kontakt z rzeczywistością. Stan taki psychologia określa mianem psychozy. Nie wszyscy psychotycy popełniają czyny kryminalne, ale wszyscy zachowują się w taki sposób, że większość ludzi określa to zachowanie jako zupełnie niezgodne z wymogami sytuacji społecznych. (Psychotycy to ci nieszczęśliwi ludzie, których nazywa się "szaleńcami", "wariatami" czy "obłąkanymi"). Lektura ujawnionych niedawno „tajnych akt” pewnego forum ujawniła takie właśnie przypadki. Nie byłoby o czym mówić, gdyby nie to, że otoczka towarzysząca „odtajnionym” tekstom budzi niesmak i odrazę. Nie zamierzam babrać się w tym brudzie i ograniczę się do komentarza wypowiedzi Van Wordena. Napisał on:
„P.S. Moje celtyckie znaleziska, które w dobrej wierze czasem pokazuję, są w pełni skatalogowane i opisane przez archeologa Marcina Rudnickiego, więc te oszczerstwa również teraz odnotowuję. […]”
Otóż użycie słowa „czasami pokazuję” jest przykładem manipulacji bo taki przypadek miał miejsce tylko raz – w 2006 roku. Tak więc czynność ta miała charakter jednorazowy, a nie była procesem ciągłym - rozłożonym w czasie. A zatem, albo nie było tych znalezisk więcej (a więc mamy do czynienia z konfabulacją), albo – o niczym więcej nie byłem informowany (a wówczas mamy do czynienia z zatajaniem faktów i brakiem współpracy, na którą autor postu się powołuje). Tak czy siak coś jest nie tak. Nie pisałbym o tym, gdyby nie fakt, że w ujawnionych niedawno plikach, ten sam człowiek ujawnia swoje drugie oblicze. Nie wspominając o „rzymkach z Wyżyny Głubczyckiej” wyciąganych wraz z żoną (o których nic nie wiem – a zatem mam powody przypuszczać, że bliższa prawdy jest opcja 2, czyli brak współpracy), powołuje się on na „archeologa Marcina Rudnickiego” - w poście z zamieszczonego powyżej cytatu przedstawionego jako mąż zaufania i gwarant szczerych zamiarów Van Wordena, a nieco wcześniej - na „sekretnym” forum - opisywanego jako kolekcjonera zabytków archeologicznych (sic!) i manipulatora, spiskującego wraz z bratem. Powstrzymam się od komentowania tej sytuacji, pozostawiając to innym, chciałaby jednak tą drogą oświadczyć wszem i wobec, że nie życzę sobie więcej powoływania się przez wspomnianego Van Wordena na kontakty ze mną, a wszelkie tego rodzaju próby będą nieuprawnione - bo choć wynikło z nich raz coś dobrego nie godzę się by służyły jako przedmiot kłamstw, manipulacji i brudnych gierek.

„Jednostka o psychopatycznej osobowości nie ma skrupułów moralnych ani świadomości moralności. Człowiek taki robi i bierze to, na co ma ochotę i co mu dyktuje przelotny kaprys. Nie ma żadnego poczucia winy i potrafi kłamać bez zmrużenia oka.”

Marcin Rudnicki

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: komentarz do spraw bieżących
PostNapisane: poniedziałek, 6 grudnia 2010, 04:02 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Tu raczej chodzi o coś innego.

Van Worden cytat:
Cytuj:
„P.S. Moje celtyckie znaleziska, które w dobrej wierze czasem pokazuję, są w pełni skatalogowane i opisane przez archeologa Marcina Rudnickiego, więc te oszczerstwa również teraz odnotowuję. […]”

Nie chodziło tu o to że on (Van) je czasem pokazuje panu Rudnickiemu do skatalogowania.
Chodziło o to że van je czasem publicznie ludziom pokazuje.
Wynika to z kontekstu. Odpowiada na ten zarzut kolegi Cehaigrek :
Cytuj:
czyz to nie Ty sie chwaliles na pierwszym zalozycielskim spotkaniu klubu Thesaurus, celtyckimi fantami przywiezionymi z Polski, czyz to nie Ty pokazywales zabytki, ktore sobie przywlaszczyles pracujac przy archeologach?

Pokazuje je w Wielkiej Brytanii.
Miało to miejsce co najmniej dwa razy (są świadkowie) gdy publicznie pokazywał złote, celtyckie statery i figurki z Nowej Cerekwi.
Powołanie się na skatalogowanie tych zabytków przez archeologa Marcina Rudnickiego ma niejako usprawiedliwiać go (Vana) przed tym że wywiózł te zabytki za granicę.
W wielkim skrócie jego (Vana) usprawiedliwienie ma wyglądać tak:
"Co z tego że posiadam je ja? co z tego że je wywiozłem ? archeolog widział, opisał, skatalogował to wszystko jest ok. Ten archeolog to Marcin Rudnicki"

Ma to dla mniej zorientowanych sprawiać wrażenie że wszysko jest w porządku.

Tak ja to widzę.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 6 grudnia 2010, 11:30 
Moderator
Moderator

Darioushz napisał(a):
Tu raczej chodzi o coś innego....

......Ma to dla mniej zorientowanych sprawiać wrażenie że wszysko jest w porządku.

Tak ja to widzę.

Przeczytałem raz,drugi raz i jeszcze raz....nie potrafię przyswoić treści ze zrozumieniem :(

Nie sprawia wrażenia ,że jest w porządku - sprawia wrażenie,że jest mocno pokombinowane...
Mógłby ktoś bardziej kumaty niż ja dzisiaj zobrazować mi to w prostych słowach?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 6 grudnia 2010, 11:55 
Moderator
Moderator

Idol to proste , VW używa p.Rudnickiego instrumentalnie aby usprawiedliwic fakt wywozu za granice "fantów" celtyckich prowenencji krajowej,( no bo skoro je archeolog widzial i skatalogowal to jest gites) podczas gdy powienien on ( VW) za fakt takowego wywozu beknac ( zgodnie z litera prawa które jeszcze cały czas obowiazuje ..czy słusznie, to inna sprawa) ..........no i w tej sytuacji potraktowany instrumentalnie p.Rudnicki sie, jak widzę, maksymalnie wq..wił, czemu w zasadzie nie nalezy sie dziwić, bo wyszło na to, że robi za listek figowy dla poczynań VW.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 6 grudnia 2010, 13:16 
Moderator
Moderator

Dzięki Sławcio-teraz transfer informacji przebiegł bez zakłóceń :1 rozumiem już :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 6 grudnia 2010, 19:17 
Major
Major

Nie bardzo wiem czemu ma służyć to freudowskie cappucino .Faktycznie jest Pan bardzo zabiegany , bo nie raczył zauważyć , że adwersarzy niet :666

:usta

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 6 grudnia 2010, 20:48 
Plutonowy
Plutonowy

Wklejam odpowiedz na prośbę VW .

Cytuj:
Cześć Maćku.

Dzieki za to info. Jak wiesz jestem tam zbanowany, więc nie mam możliwości obrony. W związku z tym chciałbym Cię prosić o zamieszczenie sprostowania w moim imieniu...
---------------------------------------

Ponieważ zostałem na tym forum, podobnie jak inni moderatorzy forum Thesaurus, zbanowany jedynie dlatego, że ośmieliłem się zaprotestować przeciwko kolportowaniu przez Admina tego forum prywatnych treści pozyskanych z działu zamkniętego forum Thesaurus, poprosiłem kolegę o zamieszczenie tu mojego oświadczenia, niejako w odpowiedzi na zamieszczony tu tekst Marcina Rudnickiego.

Zacznę od zacytowania swojej wypowiedzi z wątku "Noc Długich Noży" z tego forum, którą przytacza Marcin Rudnicki:
Cytat:
„P.S. Moje celtyckie znaleziska, które w dobrej wierze czasem pokazuję, są w pełni skatalogowane i opisane przez archeologa Marcina Rudnickiego, więc te oszczerstwa również teraz odnotowuję.

jego odpowiedź:
Cytat:
Otóż użycie słowa „czasami pokazuję” jest przykładem manipulacji bo taki przypadek miał miejsce tylko raz – w 2006 roku. Tak więc czynność ta miała charakter jednorazowy, a nie była procesem ciągłym - rozłożonym w czasie. A zatem, albo nie było tych znalezisk więcej (a więc mamy do czynienia z konfabulacją), albo – o niczym więcej nie byłem informowany (a wówczas mamy do czynienia z zatajaniem faktów i brakiem współpracy, na którą autor postu się powołuje).

świadczy o przekręceniu mojej wypowiedzi, ponieważ określenie "czasem pokazuję" tyczyło się osób trzecich a nie Marcina Rudnickiego, który otrzymał te znaleziska (drogą pocztową) w roku 2006. Po ich skatalogowaniu, konserwacji i sfotografowaniu, znaleziska te zostały mi zwrócone, za wyjątkiem fragmentu złotej monety, którą Marcin zachował do "dalszej analizy". Cieszę się, że wpomniano tu o pokazywaniu przeze mnie owych znalezisk, ponieważ koledzy którzy mieli okazje je oglądać (np. na oficjalnym spotkaniu założycielskim klubu Thesaurus w czerwcu 2009 roku w Londynie, na którym to spotkaniu nie było tak bardzo udzieląjcego się w tym wątku Darioushza) widzieli dokładnie te same przedmioty, które otrzymał ode mnie Marcin Rudnicki a które między innymi widoczne są w tym artykule:

http://www.thesaurus.com....rby_na_hal.html

Nadmienię tylko, że zdjęcia celtyckich artefaktów z tego artykułu są właśnie autorstwa Marcina Rudnickiego.
Żadne inne zabytki nie mogłyby być pokazane ponieważ po prostu nie istniały - o każdym znalezisku był informowany Marcin Rudnicki, w czasie gdy namawiałem go na zorganizowanie ekspedycji ratunkowej do Nowej Cerekwi, przy pomocy poszukiwaczy.

Nie jest też prawdą, że Marcin Rudnicki nic nie wiedział o "rzymkach z Wyżyny Głubczyckiej". O sprawie domniemanego przeze mnie pola ofiarnego, rozmawialiśmy osobiście i kilkakrotnie korespondowaliśmy mailowo. O sprawie, wraz ze szczegółowym opisem, rozmawiałem (i korespondowałem mailowo) także z kilkoma pracownikami Zakładu Kontaktów Świata Śródziemnomorskiego z Barbaricum, Uniwersytetu Warszawskiego, dzieląc się swoimi spostrzeżeniami i sugestiami dotyczącymi możliwości podjęcia badań ratunkowych a także ochrony tego miejsca w przyszłości. Jak rozumiem do takiej współpracy i badań wraz z poszukiwaczami doszło, jednak ze względu na pomówienia i szkalowanie mojej osoby (mimo, że byłem autorem tego pomysłu), główny sponsor tej wyprawy zdecydował o wykluczeniu mnie z grona uczestniczących w niej poszukiwaczy.
Osoby odpowiedzialne za to szkalowanie dalej pozostają bezkarne i wykorzystują każdą możliwość by godzić w moje dobre imię (jak obecnie w przypadku epatowania treścią prywatnych korespondencji z zamkniętego działu forum Thesaurus) mimo tego, że nigdy nie przedstawiły nawet najmniejszego dowodu na poparcie swoich kłamliwych tez.
Z korespondencji w moim posiadaniu wynika też niezbicie, że moje propozycje przekazania na stałe znalezionych artefaktów nie zostały przyjęte. W takiej sytuacji, biorąc pełną odpowiedzialność za posiadane przeze mnie zabytki, są one przeze mnie przechowywane do czasu wyjaśnienia ich statusu.

Chciałbym też dodać, że o "powoływanie się na Marcina Rudnickiego" powinieneś mieć Marcinie pretensje nie do mnie a do administratora tego forum, który umożliwiając rozpowszechnianie treści prywatnych, spowodował konieczność odpowiedzi z mojej strony na nieprawdziwe zarzuty.

Proszę na koniec zauważyć, że forma w jakiej atakuje się moją osobę jest nie tylko pozbawiona elementarnych cech dobrego wychowania, ale także podlega odpowiedzialności cywilnej na podstawie artykułu 23 i 24 Kodeksu Cywilnego.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 6 grudnia 2010, 21:00 
Plutonowy
Plutonowy

Poprawiony Link do posta.

http://www.thesaurus.com.pl/gazeta/nume ... a_hal.html

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 6 grudnia 2010, 22:20 
Generał Broni
Generał Broni

I tym magicznym sposobem Marcin Rudnicki został częścią ogólnoświatowego spisku wymierzonego w jedyne niezależne, obiektywne, niekomercyjne, praworządne i niepokalanie poczęte forum thesaurus, jak również w jego założyciela, mentora, guru, przewodnika i pasterza Igora Murawskiego (również niepokalanie poczętego), zwanego Van Wordenem :ups:

Marcinie, witamy w loży spiskowców :h

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 6 grudnia 2010, 22:39 
Generał Broni
Generał Broni

Prosze sie nie przejmowac paragrafami rzucanymi przez Igora Murawskiego, lista paragrafow dotycza wyzej wymienionego jest znacznie dluzsza i to nie tylko z zakresu KC ale i KK :cop .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 10 grudnia 2010, 13:15 
Złosliwy Nieludzki Doktor

Załamałem się, powiem tak patologia jest wszędzie ale jej ukrywanie jak i wyciąganie na światło dzienne powodują powstanie naprawdę obrzydliwego wizerunku poszukiwacza. Jeżeli rzeczywiście prawdą jest że znaleziska zostały wywiezione za granicę to skandal godzien prokuratorskiej interwencji, jeżeli to tylko element rozgrywek personalnych i pomówień - to żałosne działanie nie tyle nie poprawiające wizerunku poszukiwaczy co skutecznie nieszczące to co niektórym udało się osiągnąć na niwie porozumienia pomiędzy poszukiwaczami a konserwatorami czy archeologami. Obie sytuacje są niedopuszczalne, po prostu obrzydliwe.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 10 grudnia 2010, 13:21 
Generał Broni
Generał Broni

Van dwukrotnie juz Wam sie do tego przyznawal, ile jeszcze trzeba?

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]