Teraz jest piątek, 3 października 2025, 07:38

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 119 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Idealne warunki na typowy złoming.
PostNapisane: poniedziałek, 14 września 2015, 00:08 
Specjalista - recykling podwodny

Dorzucam jeszcze filmik instruktażowy jak zmontować szybko taką obudowę. Jadę zaraz w trasę, na wszelkie pytania odpowiem w sobotę wieczorem.

https://www.youtube.com/watch?v=-bi999wE0Mk

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 14 września 2015, 01:01 
Kapral
Kapral

Ufok jak robisz taka obudowę bierzesz pasek stali mierzysz rysujesz na nim i nożycami do blachy stalowej wycinasz te "zęby" czy jak?
Fajnie taka obejma tak jak na tym filmiku pokazana nawet lepsza niż całkowita. moje gratulacje za pomysłowość oraz za wręcz przemysłowy recykling ponad 20t niesamowite

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 14 września 2015, 07:13 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

ufok napisał(a):
Dorzucam jeszcze filmik instruktażowy jak zmontować szybko taką obudowę. Jadę zaraz w trasę, na wszelkie pytania odpowiem w sobotę wieczorem.

https://www.youtube.com/watch?v=-bi999wE0Mk

Jednym słowem "profesor" i konkretny wykład z zakresu "magnetyzmu stosowanego". Osobiście używam tego tupu obejmę (z blachy grubości 1mm) i jestem z niej zadowolony, jeśli natomiast chodzi o "doginanie zębów do magnesu" zamiast kombinerek lub śrubokręta polecam użyć do tego celu drewnianego młotka. Przy pracy z silnym magnesem bezpieczniej jest używać niemagnetycznych narzędzi.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 14 września 2015, 09:43 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

A gdyby zrobić z blachy 1 mm lub 1,5mm ?? Jaka jest korzyść podwójnej obudowy o cienkiej blasze???
Masz jakiś wymiary w jakiej odległości wywiercić dziury tak by dobrze ścisnęły maga???

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 14 września 2015, 11:28 
Porucznik
Porucznik

Panowie, najlepiej kupić maga 100x30 i do takiego dokupić obejmę do mocowania huśtawki ogrodowej za kilkanaście złotych dostępny w większości hipermarketów budowlanych i sklepów z żelastwem :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 17 września 2015, 21:01 
Chorąży
Chorąży

Człowiek sobie złom zbiera z rzeki a tu takie coś komuś z kieszeni pewnie wypadło ;D

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 18 września 2015, 23:11 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Fajny fancik ;) Ja zmontowałem swojego maga w obudowę z zębami tak jak pokazał kolega ufok tyle że blacha 1 mm nierdzewka. Czekam tylko na linę z alledrogo i w teren :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 19 września 2015, 08:16 
Chorąży
Chorąży

daj znac czy w pojedynke da sie go wyrwać jakby sie przykleil w jakis czolg :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 19 września 2015, 20:13 
Kapral
Kapral

Podkopnik napisał(a):
Fajny fancik ;) Ja zmontowałem swojego maga w obudowę z zębami tak jak pokazał kolega ufok tyle że blacha 1 mm nierdzewka. Czekam tylko na linę z alledrogo i w teren :D

Wiec czekamy na fotki twoich zdobyczy :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 20 września 2015, 13:24 

Moonman napisał(a):
Ufok jak robisz taka obudowę bierzesz pasek stali mierzysz rysujesz na nim i nożycami do blachy stalowej wycinasz te "zęby" czy jak?
Fajnie taka obejma tak jak na tym filmiku pokazana nawet lepsza niż całkowita. moje gratulacje za pomysłowość oraz za wręcz przemysłowy recykling ponad 20t niesamowite

Hehe można i tak jak mówisz. Jak się już zrobi kilkanaście takich obudów to potrzebna jest tylko szlifierka kątowa i gwóźdź. Najpierw wycinam kawałek blachy długości 2"pi"R + ok10cm oraz szerokosci magnesu + 4cm. Potem rysuję na oko gwoździem zęby wystające na 2cm z każdej strony. Nie potrzeba tu wielkiej dokładności - dla złomu jest obojętne 2mm w tą czy w tamtą. Ważne żeby zęby były raczej nie szersze jak 1cm bo potem strasznie trudno je zagiąć. Na koniec przycinam szlifierką "ma oko" po liniach rysowanych wcześniej gwoździem. Te "trójkąciki" które powinny odpaść z reguły nie odpadają - ja je przyginam z zębami - odlecą po paru godzinach łowienia same.

Podkopnik napisał(a):
A gdyby zrobić z blachy 1 mm lub 1,5mm ?? Jaka jest korzyść podwójnej obudowy o cienkiej blasze???
Masz jakiś wymiary w jakiej odległości wywiercić dziury tak by dobrze ścisnęły maga???

Ogólnie robiłem z tego co miałem akurat pod ręką - najpodlejsza blacha da radę. Im grubsza tym ciężej się z nią pracuje, wygina. Podstawowa korzyść z podwójnej jest taka, iż niszczy się najpierw zewnętrzna co możesz stale wzrokowo kontrolować. Jak zawsze ze sobą miałem gotową obudowę i wymieniałem tą zewnętrzną na nową kiedy zaczynała słabo wyglądać (kiedy nie było już dolnych zębów).
Pierwszą dziurkę możesz sobie darować jeśli masz pojedynczą obudowę z grubej blachy. W innym przypadku robisz jak najbliżej magnesu. Dziurę do uchwytu robisz centralnie po środku na końcu mocowania, tak by wokół dziurki było najmniej metalu przy bokach. Można podrasować jeszcze końcówkę i rogi przyciąć na półokrągło - nie będą czepiać się tak kamieni.
Najważniejsze to nie używać szlifierki ani wiertarki przy pracy z obudową z włożonym magnesem.

Skuti napisał(a):
Panowie, najlepiej kupić maga 100x30 i do takiego dokupić obejmę do mocowania huśtawki ogrodowej za kilkanaście złotych dostępny w większości hipermarketów budowlanych i sklepów z żelastwem :)

No właśnie nie lepiej gdyż nie posiada zębów - poza tym moja kosztuje tylko pracę bo jakąś blachę i narzędzia zakładam że posiada każdy.

Czekam na zdjęcia (złomu) fantów :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 20 września 2015, 18:15 
Chorąży
Chorąży

Ufok Czy miałeś sytuacje w ktorej Twoj magnes nie chciał puścic zelastwa jak bylo coś dużego? nie chodzi mi o zaklinowanie. Bo zastanawiam sie nad ta obudowa z zebami, ale lowie w takiej rzece ze nie chciałbym tam nurkować a często sam łowie :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 21 września 2015, 21:12 

danielb napisał(a):
Ufok Czy miałeś sytuacje w ktorej Twoj magnes nie chciał puścic zelastwa jak bylo coś dużego? nie chodzi mi o zaklinowanie. Bo zastanawiam sie nad ta obudowa z zebami, ale lowie w takiej rzece ze nie chciałbym tam nurkować a często sam łowie :)

Bardzo często. Sama siła magnesu nie wystarcza żeby nie móc wyrwać go. Ale jak zaczepi się pod głupim kątem i o jakiś wielki kawałek, to albo wejdziesz i ręcznie odhaczysz albo urwiesz linę. Obudowa nie puści i tak.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 23 września 2015, 19:25 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Moonman napisał(a):
Podkopnik napisał(a):

Wiec czekamy na fotki twoich zdobyczy :)

Dziś pierwszy raz z magiem :) Złom z mostu kolejowego i samochodowego. Najcięższy łup ok 50-60 kg udało się wyciagnąć bez wchodzenia do wody :) Łącznie szacuje na 100-140 kg w ciągu 4 godzin :)
Znalazłem łuske od flaka też ale tylko dolną część...
Ogólnie fajna zabawa:)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 24 września 2015, 22:07 
Chorąży
Chorąży

Trochę złomu z dzisiaj i fotki o których nie wiedziałem :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 25 września 2015, 00:10 
Kapral
Kapral

danielb dobre masz spodnie na takie już jesienne łowienie.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 119 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]